torstai 29. joulukuuta 2016

Mitä jäi mieleen vuodesta 2016?


Otsikon kysymykseen on helppo vastata: Paljon mukavia muistoja ja kivoja projekteja. Oman blogini lisäksi kirjoitin Retkipaikkaan ja joihinkin lehtiin. Luontokuvia otin itselle sekä myyntiin. Näiden kanssa vietin aika monta tuntia tietokoneen ruudun edessä. Siitä huolimatta vietin moninkertaisen ajan luonnossa liikkuen.

torstai 22. joulukuuta 2016

maanantai 19. joulukuuta 2016

Talvisia maisemakuvia Pohjois-Karjalasta

Viimeisten viikkojen aikana olen tehnyt lähinnä lyhyitä, puolen päivän retkiä lähialueilla säiden ehdoilla. Tähän aikaan vuodesta päivän pituus on alle 5h, joten kovin ihmeitä ei ehdi tehdä. Varsinkin pilvisellä säällä jo kahdelta iltapäivällä alkaa olla melko hämärää.


sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Jääpaistia sunnuntaiksi

Olin kyllä kuullut jääpaistista mutta en ollut semmoista ikinä tehnyt. Lauantai-iltana miettiessäni sunnuntain ruokaa, tuli jääpaisti mieleeni. Siinäpä hyvä ratkaisu kun mitään ei ollut valmiiksi sulatettuna. Puhelin käteen ja netistä kaivelemaan ohjetta. Marttojen sivuilta löytyi hyvä ohje ja tein ruoan sen mukaan.

maanantai 28. marraskuuta 2016

Vaelluskenkien huoltaminen

Nyt kun talvi kiristää otettaan ja rapakelit alkavat olla ohi, on hyvä huoltaa vaelluskengät. Osa laittaa kengät talveksi varastoon, toisilla ne ovat käytössä ympäri vuoden. Itse kuulun jälkimmäisiin. Ainoastaan kovimmilla pakkasilla vaihdan jalkaan lämpimämmät kengät.

Kenkien säilyttämisessä kannattaa muistaa hyvä huolto ennen säilöön laittamista. Hyvällä vahauksella nahka ei kovetu säilytyksen aikana. Säilytys on parasta tehdä kuivassa ja ilmavassa paikassa esim. lämpimässä varastossa.

Käytössä vaha suojaa nahkaa kulumiselta ja imeytyvältä kuralta. Vahan tarkoitus on pitää myös nahka notkeana ja näin suojata sitä halkeilulta. Erityisen arkoja paikkoja ovat varpaiden kohdalla oleva taitos sekä pohjan reuna.  

maanantai 21. marraskuuta 2016

Kermaiset hirvipihvit

Aina ei herkullisen ruoan valmistamisen tarvitse olla monimutkaista. Kermaiset hirvipihvit ovat hyvä esimerkki helposta ruoasta, joka kelpaa nirsommallekin syöjälle. Täydellisen mureuden saamiseksi on kuitenkin hyvä varata ruoan valmistamiseen reilusti aikaa.


perjantai 11. marraskuuta 2016

Talvi tekee taidettaan


Tänä vuonna talvi näyttäisi tulevan melko aikaisin verrattuna kahteen edelliseen vuoteen. Vaikka ensilumi satoi vasta lokakuun lopussa, pakkaset tulivat suunnilleen samoihin aikoihin. Pitkän ajan sääennuste näyttäisi talvisten säiden jatkuvan. Pyhäinpäivänä 5.11. kävimme vaimoni kanssa kuvaamassa Pyhäselän rannalla Kuhasalossa (kartta).

tiistai 8. marraskuuta 2016

Lars Monsen: Kanada - armoton erämaa


Unelmani Kanadasta virisi jo, kun olin teini-iässä. Aina kun näin TV-ohjelman tai luin tarinanan sen käsittämättömän suurista erämaista, seikkailunhaluni alkoi kyteä sisälläni. Ja idea juurtui mieleeni: jonain päivänä menen itse tuonne! Kului kuitenkin useita vuosikymmeniä, ennen kuin olin valmis toteuttamaan suuren unelmani Kanadasta.

maanantai 31. lokakuuta 2016

Onnistunut sato palkitsi kerääjän


Mustikka (Vaccinium myrtillus)

Kulunut kesä oli pitkä ja lämmin. Tämän ansiosta luonnon tarjoama sato onnistui ainakin täällä Pohjois-Karjalassa erinomaisesti ja siitä tuli runsas. Usein varsinkin marjasadon onnistumiseen vaikuttaa monikin asia.

sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Patvinsuon kansallispuisto, Mäntypolku, 22.10.2016


Veljeni tuli syyslomalla perheensä kanssa Etelä-Suomesta kyläilemään ja vaimot lähtivät mökille viettämään lomapäivää. Emme jääneet lasten kanssa kotiin ruikuttamaan vaan pakkasimme kaikki 14 lasta autoihin ja lähdimme Patvinsuon kansallispuistoon retkelle. Sääennuste lupaili puolipilvistä ja pari astetta lämmintä, joten retkeilysää vaikutti aivan kelvolliselta. Liekö sääennusteen laatija ollut ikuinen optimisti, koska koko päivän taivasta peitti paksu harmaa pilvipeite? Sen ei kuitenkaan annettu haitata. Lämpötila oli vain hieman nollan yläpuolella mutta lämpimillä vaatteilla sekään ei hidastanut menoa.

sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Vieraskynästä: Maistuvat myslipatukat



Myslipatukoita löytyy kaupoista pilvin pimein, mutta miksipä et valmistaisi niitä kuitenkin itse?

Minusta on mukava tietää mitä laitan suuhuni. Siksi useimmat ruuat meidän perheessämme ovat omatekoisia, niin myös myslipatukat.  Nämä ovat helppoja ja energiapitoisia eväitä luontoretkeilyyn, uimahallireissuille tai mihin vain.

lauantai 8. lokakuuta 2016

Syksyinen melontareissu Pitkäjärveltä Koitereelle 5.-7.10.2016


Tämän syksyinen melontareissu alkoi Lieksan ja Ilomantsin välisiltä saloilta. Lähtöpaikalta (kartta) lähimpään kylään oli 40km ja lähimpään kaupunkiin lähes 60km. Juuri sen kauemmaksi ihmisasutuksesta ei tällä laidalla Suomea voi päästä.


tiistai 4. lokakuuta 2016

BioKill tappaa hirvikärpäset

Hirvikärpänen, tuo inha idän tulokas, aiheuttaa monille eri asteisia vaivoja syksyisessä metsässä. Pahimmillaan hiusrajaan syksyllä saadut puremat alkavat tulehtua ja ovat kipeitä pitkälle talveen. Tämä on syy, miksi monen syksyn kanalintujahtini on venynyt alkusyksyn maalinnustuksesta loppusyksyyn, jolloin pakkanen on tappanut suurimman osan hirvikärpäsistä.


keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Samettisen pehmeä marjavaahto

Miettiessäni sunnuntailounaan jälkiruokaa, löysin Kotivinkin nettisivulta helpon ja nopean marjavaahdon ohjeen. Näin syksyisin pakastimet ovat täynnä marjoja, joten otin ohjeen talteen ja päätin kokeilla. Ohjeen mukaan määrä riittää kahdeksalle.

Ainekset ovat yksinkertaiset:

-600g pakastemarjoja
-2dl sokeria
-3 munanvalkuaista


perjantai 23. syyskuuta 2016

Eräbloggaajan arki

Blogeja lukiessa usein mietin minkälaisia ihmisiä juttujen taakse "kätkeytyy". Osa on lyhyesti kertonut itsestään blogissa näkyvään ikkunaan, osa ei. Jotkut minut jo tuntevat mutta ajattelin lyhyesti kertoa kuka olen ja mitä puuhaan.

Nimeni on Asko Ristolainen ja olen 35-vuotias. Olen syntynyt Lieksassa, joka on pieni kaupunki kauniin pohjois-karjalaisen luonnon keskellä. Peruskoulun jälkeen lähdin opiskelemaan muualle. Tieni kulkeutui Tampereelle, josta muutimme vaimoni kanssa Joensuuhun 2001. Itselleni Itä-Suomi on rakasta kotiseutua mutta vaimoni on paljasjalkainen hämäläinen. Hän on kotiutunut hyvin tänne ja on jo tottunut puheliaisiin karjalaisiin.


maanantai 12. syyskuuta 2016

Testissä merinovillainen T-paita

Kesäisin repun tai rinkan kanssa kävellessä paita kastuu selästä märäksi. Puuvillainen paita tarttuu kastuessaan selkään ja tuntuu repun pois ottamisen jälkeen melkoisen inhottavalle. Vaelluksella paidan kuivaaminenkaan ei välttämättä aina onnistu ja kuivia paitoja joutuu olemaan mukana varalta.

Tähän "ongelmaan" ratkaisua miettiessäni tuli mieleen talviretkeilystä tuttu materiaali merinovilla. Omakohtaista kokemusta merinovillaisista talvikerrastoista on kertynyt jo kohtuullisesti ja villan erinomaisuus on kiistaton tosiasia. Toisinkuin keinokuituiset urheilukerrastot, villa ei rupea haisemaan pitkänkään käytön jälkeen vaikka sitä ei saa pestyä.


perjantai 9. syyskuuta 2016

Hirvistroganoff

Syksyn hirvenmetsästys lähestyy ja on aika käyttää pakastimesta viimeiset lihat pois. Tällä kertaa tein venäläistä lihakastiketta, stroganoffia, käyttäen naudanlihan tilalla riistaa eli hirveä. Ruoan lisukkeeksi vaimoni leipoi syksyn tuoreesta sadosta sieni-kesäkurpitsapiiraita.

Hirvistroganoff neljälle:

500g hirvenlihaa pilkottuna pieneksi
2-3 sipulia
3 ruokalusikallista (rkl) tomaattipyreetä
3 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
120g smetanaa
1-2 maustekurkkua
suolaa
mustapippuria


tiistai 6. syyskuuta 2016

Kesäinen Hiidenvaaran luontopolku

Edellisen kerran kun kävimme Hiidenvaarassa, maassa oli vielä vähän lunta ja sää keväisen kolea. Jutun reissulta voi lukea täältä. Tällä kertaa loppukesän sää oli kauniin poutainen ja melko lämmin.


lauantai 3. syyskuuta 2016

Louhisaaren kalliomaalaukset


Työreissulla Keski-Karjalaan, minulle tarjoutui mahdollisuus käydä katsomassa Pyhäjärven Louhisaaressa (kartta) olevia kivikautisia kalliomaalauksia. Tiettävästi maalausten ikä on 5000-6000 vuotta. Ajan hammas on purrut kallioon punamullalla maalattuja kuvioita ja paikan päällä katsoessa vaatiikin hieman mielikuvitusta saada selvää kuvioista.

torstai 1. syyskuuta 2016

Kermainen sienikeitto


Kun maasta nousee herkkuja toisensa perään, on retkeilijällä vara valita ruokansa raaka-aineet. Parhaillaan metsät ovat täynnä kantarelleja, tatteja, rouskuja ja muita sieniruoan ystävän herkkuja. Myös suppilovahverot alkavat nousta maasta, ja niitä riittää kerättäväksi aina pakkasiin saakka.

maanantai 29. elokuuta 2016

Kolvananuuron monimuotoinen luonto

Syksy hiipii hiljalleen ja alkaa hivuttaa maisemaa viileään vaippaansa. Viime yö oli ensimmäinen pakkasyö ja aamulla lämpömittari näytti -0,4 astetta. Olin pistänyt herätyksen aamuksi klo 4.45 ja puolen kuuden jälkeen olin jo metsässä odottelemassa auringonnousua. Kirkas yö oli kuitenkin vähitellen muuttunut puoli pilviseksi aamuksi eikä auringonnousun kuvaamisesta tullut mitään. Tällä kertaa suuntana oli Kontiolahden ja Enon välimaastossa sijaitseva Kolvananuuron rotkolaakso ja luonnonsuojelualue. Jätin auton Kontiolahden puoleiselle Matovaaran P-paikalle ja lähdin siitä matkaan.


perjantai 26. elokuuta 2016

Vieraskynästä: Parantava pihkasalva


Pihkan parantava vaikutus on tunnettu kansanperinteessä kautta aikojen. Nykyään pihkaa käytetään myös modernissa lääketieteessä. Siitä on tehty tutkimuksia ja tietoa löytyy mm. täältä ja täältä. Tervastulissa pihkasta on kirjoitettu aiemmin täällä.

tiistai 23. elokuuta 2016

Jänisjoen kaunis vesiretkeilyreitti


Jänisjoki saa alkunsa Aittojärvestä Joensuun kaupunkiin liitetyn Enon kunnan alueelta. Pituutta joella on 95 kilometriä, josta osa virtaa Suomen puolella ja osa Venäjän Karjalassa laskien lopulta Jänisjärveen.
Joki jatkaa vielä kulkuaan laskien Laatokkaan Läskelänjokena. Suomen puolella melottavaa järvi- ja jokiosuutta on noin 200 kilometriä. Tämä selittyy Jänisjoen latvoilla olevan Loitimon monilla laskujoilla.

torstai 18. elokuuta 2016

Vapaapäivän kuvausreissu

Kun vapaapäivänä on mahdollisuus viettää aikaa yksin, lähden luontoon ja otan kameran mukaan. Tällä kertaa suunta oli niin kauas kaikesta ihmisasumuksesta kun Suomen tässä kolkassa on mahdollista. Matkan ensimmäinen kohde oli Koitereen länsipuolella ja Patvinsuon kansallispuiston lounaispuolella oleva Paha-Oinasvaara. Karttatiedustelun mukaan siellä piti olla mielenkiintoinen rotko, joka löytyikin melko helposti.


sunnuntai 14. elokuuta 2016

Viidenkympin supermacro


Näin facebookissa videon, jossa Nikkor 18-55 millisestä kittilinssistä tehtiin supermacro vääntämällä ulommainen linssipaketti irti. Homma näytti yksinkertaiselta ja jälki kohtuullisen hyvältä, joten ajatteli kokeilla samaa. Muutama vuosi sitten jäi kaappiin hieman rikkinäinen 18-55mm linssi, jossa zoomrengas on rikki mutta objektiivi toimii muuten. Linssille ei ole ollut käyttöä kun olen hankkinut vähitellen parempaa kalustoa ja ajattelin nyt uhrata sen kokeeseen.

keskiviikko 10. elokuuta 2016

Patvinsuon kansallispuistossa 7.-8.8.2016

Vietimme jo perinteeksi muodostuneen Suomunjärven reissun mahdollisesti kesän viimeisinä lämpiminä päivinä. Alkuviikosta lämpötilat keikkuivat 24 asteen paremmalla puolella mutta jo loppuviikolle sääennuste näytti kelin jäähtyvän 15-16 asteen välille. Jotta saisimme nauttia lämpimästä säästä, päätimme alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen aikaistaa reissua viikolla.

sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Metsämiehenmureke ja tomaatti-kesäkurpitsavuoka

Marjakauden alkaessa sulatimme pakastimet. Pakastinta tyhjentäessä löysin vielä yhden paketin hirvenjauhelihaa. Tein siitä sunnuntairuoan käyttäen lisäksi tuoreita kantarelleja sekä omalta kasvimaalta saatuja kesäkurpitsoja ja uusia perunoita.


lauantai 16. heinäkuuta 2016

Petkeljärven kansallispuistossa 14.-15.7.2016

Yllättäen minulle ja vaimolleni tarjoutui mahdollisuus lyhyeen lomaan kahdestaan kun siskoni tarjoutui lastenhoitajaksi. Piti keksiä lomakohde läheltä kotia, ettei matkoihin menisi kohtuuttoman paljon aikaa. Pohjois-Karjalassa on runsaasti retkikohteita mm. kolme kansallispuistoa, joten valinnan varaa riittää. Tällä kertaa valitsimme Petkeljärven kansallispuiston (kartta) Ilomantsissa.

Lähdimme torstaina 14.7. Petkeljärven kansallispuistoon, jonne on Joensuusta matkaa vain 90km. Itse kansallispuisto on pieni mutta kahden päivän lomalle aivan riittävän suuri.


perjantai 8. heinäkuuta 2016

vieraskynästä: Ihana ruusuvesi





Kovien sateiden vuoksi ruusut ovat pudottaneet terälehtensä tänä kesänä hyvin nopeasti. Maa ruusupensaiden alla on tuoksuvan maton peittämä. Kuljin pensaiden ohi ja harmittelin mielessäni nopeasti häviävää ihanuutta. Jostakin mieleeni juolahti ruusuvesi, ja pakkohan sen valmistusta oli kokeilla heti ensimmäisen tilaisuuden tullen. 

tiistai 28. kesäkuuta 2016

Monikäyttöinen nokkonen arkiruokana

Nokkonen (Urtica dioica) on kaikista luonnonvaraisista kasveistamme ruokakasvina tärkein, koska se kasvaa kaikkialla, se on hyvänmakuinen, helppokäyttöinen, siihen ei kyllästy, siinä ei ole sivumakuja, sen ensimmäinen sato on kerättävissä varhain keväällä, jolloin tuoreravinnon sato on niukin ja sen ravintoarvo on suuri. Nokkonen on kaikista vihanneskasveista ravintopitoisin ja terveellisin. Nokkonen on kaloriarvoltaan samanarvoinen kuin peruna, kaksi kertaa ravitsevampi kuin porkkana ja lähes kolme kertaa viljeltyä pinaattia parempi. Siinä on 15 % hiilihydraatteja, 5,5 % valkuaisaineita, 0,6 % rasvaa ja 2,3 % kivennäissuoloja (Fe, K, Ca, Mg jne.).

perjantai 17. kesäkuuta 2016

Ivalojoen melontareissu 6.-11.6.2016

Aina ei hyvä suunnittelukaan auta jos luonto on vastaan. Tämä tuli huomattua ennen reissua sekä reissun aikana. Niinkuin reissun valmistelusta kirjoittamassani jutussa (linkki) kirjoitin, virtaama näytti jo viikko ennen reissua melko vaatimattomia lukemia. Lopulta reissun alkaessa, virtaama oli laskenut jo 42 kuutioon/s.

Sääennuste näytti vaihtelevan paria päivää ennen reissua rankkasateesta poutaan ja kaikkea siltä väliltä. Sadetutkaa katsellessa vaihtelevalle ennusteelle löytyi järkevä selitys. Luoteesta tuli tiistaina laaja matalapaineenalue, joka hajosi Suomen päälle saavuttuaan pienemmiksi sadealueiksi ja alkoi pyöriä laajaa kehää Pohjois-Suomen yläpuolella. Välillä Ivalojoen alue jäi sadealueiden väliin ja taas välillä oltiin rankimman saderintaman alla. Timo, yksi reissukavereistani, sanoi, että reissussa on aina hyvä keli vaikka se olisi minkälainen tahansa. Sillä ohjeella lähdimme katsomaan mitä tuleman pitää.


6.6.2016

Heräsimme 5.00 ja tukevan aamupalan jälkeen pakkauduimme autoon ja aloitimme matkan kohti pohjoista. Parin lyhyen tauon jälkeen olimme Rovaniemellä n. klo 13 ja kävimme syömässä ja ostamassa viimeiset ruokaostokset. Lähinnä kauppalistalla oli tuoreita kasviksia, hedelmiä, jne, joita ei kannattanut ostaa aikaisemmin.


lauantai 4. kesäkuuta 2016

Maauunin rakentaminen

Maauuni on vanha keksintö ja sitä lienee käytetty leipomiseen ja ruoanlaittoon jo tuhansia vuosia. Kaivauksissa on löydetty vanhoja kalapaikkoja sekä metsästäjien leirejä, joissa on ollut maauuneiksi tulkittavia kivikasoja. Myös savusaunojen kiukaita on tehty niin, että niissä on pystynyt paistamaan leipää. Vain mielikuvitus on rajana sille mitä maauunissa voi tehdä.

Monille on tuttua rosvopaistin valmistaminen maakuopassa nuotion alla. Sekin on eräänlainen maauuni, jossa liha haudutetaan kypsäksi miedolla lämmöllä.

Ruoan valmistaminen maauunissa on sen verran aikaavievää, että olen tehnyt uunin vain silloin, kun olemme olleet kokonaisen päivän paikallaan. Seuraavan kerran suunnittelin tekeväni maauunin viikon mittaisella Ivalojoen melontareissulla. Sovimme retkikavereidemme kanssa, että minä paistan sämpylät ja yksi kavereistani paistaa pihvit. Lopputuloksena on maittava hampurilaisateria keskellä erämaata.

Olen valmistanut rosvopaistia monta kertaa erilaisissa maauuneissa, mutta leivän paistaminen oli vielä kokeilematta. Päätin ottaa haasteen ja rakentaa maauunin leivän paistamista varten.

Uunin saa lämmitettyä helposti yli 200 asteeseen, mutta lämpötilan pitäminen korkeana osoittautui ensimmäisen uunin koelämmityksen aikana haasteelliseksi. Uunin sisälämpö lähti viidentoista minuutin kuluttua laskemaan tasaisesti siten, että puolen tunnin kulututtua lämpötila oli enää 160 astetta. Nuotion polttaminen uunin päällä piti sisälämpötilan 120–130 asteen välillä, mutta se ei riitä leivän paistamiseen. Siispä päätin leipoa sämpylöitä, sillä niiden paistoaika on vain 10–15 minuuttia.

Tärkeää muistaa uunin tekemisestä: Maauunin käyttäminen ei ole luvallista ilman maanomistajan lupaa eikä metsäpalovaroituksen aikana. Myös kaivamiseen ja uunin rakentamiseen vaaditaan aina lupa maanomistajalta. Metsähallitus on antanut yleisen luvan tulentekoon maastossa valtion mailla Lapissa, Pohjanmaalla, Kainuussa sekä Pohjois-Karjalassa (lisää tietoa täältä), mutta tämä yleinen lupa ei koske maauunin tekemistä. Jos suunnittelet tekeväsi retkelläsi maauunin, ota aina etukäteen yhteyttä lähimpään Metsähallituksen toimistoon kertoaksesi ja neuvotellaksesi suunnitelmistasi ja saadaksesi luvan uunin tekemiselle.

Luvan lisäksi tarvitset uunin rakentamiseen retkiolosuhteissa myös kenttälapion.


Aloitin uunin tekemisen kaivamalla 100 x 80 senttimetrin suuruisen kuopan pieneen penkkaan. Riittävä korkeus penkalla on alle polven korkeus. Kuopan syvyys saa olla 40–50 senttiä.


Uunin koko määräytyy täysin käyttötarkoituksen mukaan. Oman uunini tein niin suureksi, että sinne mahtui helposti kaksi Trangian paistinpannua ”uunipelleiksi”. Pohjalle asetin mahdollisimman suuren tasaisen laattakiven. Tämän jälkeen ladoin uunin seinät kivistä tiiviiksi muureiksi.


Uunin laeksi asettelin suuria laattakiviä mahdollisimman tiiviisti, ettei lakeen jäisi suuria rakoja, joista tuhka voisi tippua leivonnaisiin. Uunin takareunaan jätin savukanavan.

Lopuksi tiivistin reunat mullalla mahdollisimman tiiviiksi. Tällä estetään lämmittämisen jälkeen turha ilman kierto, ja samalla hidastetaan uunin jäähtymistä.


Lämmittämisen aloitin sytyttämällä uuniin tulen. Uunissa saa pitää reilun kokoista tulta, jotta reunakivet lämpiävät kauttaaltaan.


Tunnin lämmittämisen jälkeen sytytin tulen myös uunin laelle ja jatkoin lämmittämistä vielä toisen tunnin. Tässä vaiheessa oli hyvin aikaa tehdä sämpylätaikina kohomaan.
Kahdeksan sämpylän taikinan tein näin:

1. Otin 2 dl lämmintä vettä ja liotin siihen pussillinen kuivahiivaa.
2. Lisäsin veteen aluksi 5 dl jauhoja ja 1–2 dl ruokaöljyä. Vaivasin taikinaa ja lisäsin jauhoja kunnes taikina sai sitkoa.
3. Jätin liinan alle kohoamaan.


Lämmittämisen loppuvaiheessa nostin uuninsuulle luukuksi mahdollisimman sopivan laattakiven kuumenemaan. Tämän jälkeen oli sopiva hetki leipoa sämpylät Trangian paistinpannulle kohoamaan.


Parin tunnin lämmittämisen jälkeen nostelin uunista hiilet uunin päällä olevaan nuotioon. Annoin uunin siintyä 5–10 minuuttia, jonka jälkeen nostin sämpylät paistinpannuilla uuniin. Tarkan lämpötilan saamiseksi käytin paistolämpömittaria. Johdon päässä olevan anturin työnsin uunin keskelle ohueen riukuun kiinnitettynä. Saman asian ajaa myös taskuun mahtuva pieni uunilämpömittari.


Peitin uuninsuun mahdollimman tarkasti umpeen. Lämpötila pysyi koko paistamisen ajan lähellä 200 astetta. Uunin päällä ollut nuotio alkoi hiiltyä enkä enää lisännyt siihen puuta. 20-senttinen kasa hehkuvia hiiliä pitää pitkään alla olevan uunin lämpimänä.


Kymmenen minuutin paistamisen jälkeen kurkistin uuniin. Taaimmat sämpylät olivat ottaneet jo hieman mustaa reunaan, mutta etummaiset näyttivät juuri sopivilta. Luulen, että perällä lämpötila oli yli 200 astetta ja 10 minuutin paistoaika oli maksimi ilman sämpylöiden polttamista. Lopputulos oli kuitenkin onnistunut. Käärin sämpylät pyyhkeeseen pehmenemään ja puolen tunnin kuluttua tarjoilin niitä lapsille välipalalla.


Aina kokeilut eivät pääty toivotusti, mutta tällä kertaa koin onnistumisen iloa. Vaimoni on pari kertaa sanonut, että minun pitäisi joskus kirjoittaa juttu niistä epäonnistuneista kokeiluista. Joskus sen vielä teenkin kunhan keksin miten sen teen. Videolla ehkä toimii paremmin kuin kirjoittamalla.


Kun sämpylät olivat pyyhkeen sisällä pehmenemässä, vaimoni keksi, että uunin jälkilämmössä voisi paistaa vielä piirakkaa. Hän teki pikaisesti toiseen paistinpannuun murotaikinan, laittoi päälle raparperihillokkeen sekä jogurttitäytteen ja ripotteli pinnalle vielä hieman murotaikinaa. Piirakka uuniin, ja puolen tunnin päästä meillä oli päiväkahville makeaa piirakkaa. Meni hetki, eikä piirakasta ollut kuin muru jäljellä. Kyllä oli hyvää!


Juttu on alun perin julkaistu Retkipaikassa nimellä Maauuni on retkeilijän leipomo.


maanantai 30. toukokuuta 2016

Viikko Ivalojoen reissuun


Melontareissu lähestyy ja reissukuume kasvaa. Enää viikko, ja olemme matkalla kohti Kutturaa. Sääennusteista ei vielä tässä vaiheessa voi sanoa mitään varmaa mutta virtaamaennusteet alkavat näyttää jo suunnilleen järkeviä.


keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Voikukkasiirappia


Sain fb:n Villiyrtit arkikäytössä-ryhmästä hyvän ja helpon reseptin voikukkasiirapin tekoon. En ollut moisesta aikaisemmin kuullutkaan mutta sitä niin vuolaasti kehuttiin, että pakkohan se oli kokeilla.

maanantai 23. toukokuuta 2016

Omenankukat


 Mun onneni kukkii kuin omenapuu
kevät-öissä valoisissa,
kun kuusten latvat ne kumartuu
ja immet on unelmissa.