maanantai 16. joulukuuta 2019

Pöllönpönttöjen rakentamista ja metsään viemistä


Linnunpönttöjä olen tehnyt ja ripustellut puihin ennenkin mutta pöllöille en ole aiemmin laittanut. Nyt on korjattu sekin puute. Tein yksin ja 7v poikani kanssa puolenkymmentä pönttöä, jotka sitten leviteltiin kotini lähialueelle puihin odottamaan mahdollisia "asukkaita". Apuna minulla oli rengastajakaverini, jonka kanssa laitoimme yhteensä yhdeksän pönttöä. Vielä laitan muutaman lisää ja sitten alkaa olla tämän vuoden kiintiö täynnä. Ensi kesän/syksyn aikan laitamme lisää seuraavaan paikkaan 10-15km päähän kotoani.

maanantai 18. marraskuuta 2019

Puusta pitkälle

 
Huh huh ja vielä kerran huh... Aikamoista hulinaa on ollut viimeinen pari kuukautta. Vapaapäivät ovat täyttyneet ilman sen kummempaa suunnittelua kaikenlaisesta ohjelmasta. Vaimon työharjoittelu on pitänyt huolen siitä että päiväretkiä kummempaa metsäläisyyttä on pitänyt siirtää. Toisaalta siihen on vaikuttanut myös se että olen ollut viimeisen 1,5kk aikana melko monta viikonloppua töissä ja vastaavasti arkena vapaalla kun muut ovat koulussa tai töissä. Niinä päivinä olen pyrkinyt käymään lyhyitä lenkkejä metsässä kameran kanssa ja hoitamaan enemmän tai vähemmän pakollisia hommia.

torstai 12. syyskuuta 2019

Surkansuon ruskaa- päivä Patvinsuon kansallispuistossa lasten kanssa


Vaimoni lähti viikonlopuksi Keski-Suomeen yhdistetylle työ- ja lomaviikonloppureissulle. Koska lämmin ja aurinkoinen syyssää jatkui, pakkasin lapset autoon ja lähdimme Patvinsuon kansallispuistoon (kartta). Tänä kesänä onkin ollut niin paljon muuta menoa että reissut tuonne ovat jääneet melko vähiksi. Yleensä olemme käyneet useamman reissun kesässä ja vähintään yksi on ollut useamman päivän kestävä.

keskiviikko 14. elokuuta 2019

Inarijärvi ja Vätsärin erämaa kajakista katsottuna


Viime talvena ystäväni Timo (linkki blogiin) kutsui minut mukaan melontareissulle Inarijärvelle. Kutsuun oli helppo vastata:"Kiitos, mielelläni". Siispä laitoin ajankohdan kalenteriin ja aloin varovasti kysellä kotona mahdollisuutta lähteä reiluksi viikoksi reissuun. Isossa perheessä pitkän vapaan järjestäminen vaatii joustoa kotoa eikä reissuun lähteminen ole itsestään selvyys. Sain kuitenkin "luvan" lähteä ja aloimme suunnitella tarkemmin reissua.

perjantai 12. heinäkuuta 2019

Noljakan luontopolku uudestaan paremmalla onnella


Edellisen kerran kun kävimme lasten kanssa Noljakan luontopolulla, piti kierros jättää kesken kelluvien pitkosten takia. Tällä kertaa olimme liikkeellä reilua kuukautta myöhemmin ja Pyhäselän pinta oli useita kymmeniä senttejä alempana. Luontopolun olisi voinut hyvin kiertää vaikka lenkkarit jalassa.

lauantai 22. kesäkuuta 2019

Emäsalon punaiset kalliot


Kesän lomareissu ajoittui tänä vuonna käytännön syistä heti kesäkuun alkuun. Lähdimme koulujen loppumisen jälkeen maanantaina reissuun ja suuntana oli Etelä-Suomi. Ajatuksena oli käydä kyläilemässä sukulaisten ja ystävien luona. Lasten mielestä tärkeintä oli kyläily Porvoossa serkkujen luona.

maanantai 20. toukokuuta 2019

Melontaa ja muistelua Jongunjoella 16.-18.5.2019


Yhteistyössä The Ten Essentials-verkkokauppa

Viime talvena minusta seuraava nuorempi veljeni ehdotti että kävisimme veljesten ja vävyjen kanssa melontareissun Jongunjoella. Samalla tämä olisi Jounin muistoreissu. Jongulla ovat kaikki veljeksistämme aloittaneet melomisen, joten siksi paikka on kaikille tuttuakin tutumpi.

maanantai 13. toukokuuta 2019

Kesonsuon ja Koitajoen lintuparatiisi

 
Juttu on kirjoitettu yhteistyössä Koihu Adventures oy:n kanssa.

Keväällä 2018 Päivi Koihu Adventuresista otti yhteyttä ja ehdotti että tulisin heidän vieraakseen Ilomantsin Huhukseen kevään tai syksyn parhaimpaan lintujen muuttoaikaan. Vuosi sitten kevät oli suunniteltu niin täyteen ohjelmaa että päätimme siirtää vierailun tälle keväälle. Ajankohdaksi tarkentui äitienpäiväviikonloppu ja mukaan lähti myös vaimoni Suvi.

perjantai 3. toukokuuta 2019

Metson soitimella 2019


Metson soitimen kuvaaminen on aika helppoa. Laitetaan koju metsään ja mennään sinne odottelemaan että linnut tulevat kuvattavaksi. Vai onkohan se sittenkään ihan noin? Puraisen tässä jutussa omia kokemuksiani metsolasta 2019.

sunnuntai 31. maaliskuuta 2019

Vesijauhe on uusi mullistava uutuus retkeilijöille

Jokaisella retkeilijällä lienee tuttu "ongelma": helteisellä vaelluksella juomaveden kantaminen mukana. Pahimillaan päivän aikana tarvittava vesi pitää ottaa yhdestä ainoasta täyttöpaikasta ja mukana onkin helposti useita litroja vettä. Tämä taas tuo rinkkaan täysin tarpeetonta painoa.


Tutustuin aikanaan amerikkalaiseen keksijään ja elämäntapavaeltajaan. Hän vietti kaiken vapaa-aikansa ulkoilun merkeissä kulkien pitkin Pohjois-Amerikkaa metsästäen, kalastaen ja vaeltaen. Juttelin hänen kanssaan kokemuksista vaelluksilla ja hyvin nopeasti päädyimme keskusteluissa veteen. Aloimme miettiä, olisiko mitenkään mahdollista saada litran vesipulloa painamaan alle kilon. Yksi vaihtoehto oli käyttää huomattavaa määrää veteen sekoitettua heliumia ja näin saada pulloon lisää nostetta. Pullohan toimisi pienen ilmalaivan tavoin ja kevenisi. Noh, jokainenhan varmaan muistaa mitä tapahtuu kun nielaisee lasten kaasupallosta heliumia ja yrittää sitten puhua: pienet oravat alkavat kimittää. Siispä tämä idea piti hylätä. Villit ideat lentelivät tapaamisemme aikana suuntaan ja toiseen ja nauroimme vatsamme kipeäksi nuotiotulen loimutessa Kalliovuorten yössä.

Alkuvuodesta 2019 ystäväni Joe otti yhteyttä. Hän oli keksinyt mullistavan tavan säästää juomaveden painossa. Hän oli kehittänyt vesijauheen. Uskomatonta mutta totta, lopultakin uraa uurtava keksintö vaellustarvikkeiden saralla. Tarvitaan vain ruokalusikallinen Water(™)-vesijauhetta joka kaadetaan mukiin. Sekaan kaadetaan tilkka siemenvettä, ravistetaan hetki ja kohta siinä on juomakelpoista vettä. Toimintaperiaate on vastaava kuin maitojauheella jolla vedestä ja jauheesta saadaan maitoa. Tässä tapauksessa lopputuloksena on puhdasta juomavettä.


Koska olimme ideoineet tätä tuotetta yhdessä, Joe halusi antaa ensimmäisen koe-erän Suomeen testattavaksi. Hän haluaisi mukaan aktiivisia ulkoilun ystäviä, jotka saisivat 600g testierän jauhetta kokeiltavaksi kesäkaudelle 2019. 

Halukkaat testaajat voivat ilmoittautua tämän päivän 1.4. aikana mukaan sähköpostilla osoitteeseen joe.prank@hotmail.com.

Ilmoittautuneiden joukosta Joe poimii muutamia sopivimpia mukaan koeryhmään. Syksyllä hän haluaa kokemuksia tuotteesta ja jatkaa kehitystyötä sen pohjalta.

Vielä lopuksi haluan mainostaa ystäväni firmaa muutamilla sanoilla. Kyseessähän on siis rapakon takana toimiva start up-yritys April Fool's Day ltd, jonka ensimmäinen tuote tämä kyseinen Water(™)-vesijauhe on. Yritys on perustettu 1.4.2018, josta juontaa firman nimikin. Toimintaa on siis takana tasan vuosi. Sen aikana on tapahtunut paljon ja monta hauskaa hetkeä lienee vielä edessäpäin.

maanantai 25. maaliskuuta 2019

Pahkan sisältä löytyy kauniita käyttöesineitä


Sain tutultani ison kasan erilaisia pahkoja ja toiselta tutulta liki parikymmentä suurehkoa loimukoivun palasta. Osa pahkoista on leikattu valmiiksi päytälevyiksi mutta osa on edelleen kokonaisia. Olen viimeisen 1,5v aikana vähitellen askarrellut kaikenlaisia tarve-esineitä pahkoista ja loimukoivusta.

Nyt kuluneen parin viikon aikana vietin suurimman osan päivistä kotona sairastavien lasten kanssa. Kun ulos ei pääse, pitää keksiä sisällä tekemistä. Niinpä vietin aikaa autotallissa, verstaalla ja keittiön pöydän ääressä tehden kuksia.

maanantai 25. helmikuuta 2019

Viikonloppu Riisitunturissa


Ihminen tarvitsee omaa aikaa. Ilman sitä alkavat pienetkin arjen vastoinkäymiset tuntua vähitellen suuremmilta mitä ne oikeasti ovat. Meillä jokaisella on oma tapamme viettää sitä omaa aikaa. Yksi maalaa, toinen piirtää, kolmas lähtee lenkille ja neljäs, niin minä olen se neljäs. Lähden jonnekin luontoon nauttimaan hiljaisuudesta, yksin.

lauantai 2. helmikuuta 2019

Koli – tykkyluminen satumaa


Maisema on paksun usvan peitossa kiivetessämme kohti Kolin huippua. Aurinko juuri noussut ja koko maisemaa kylpee keltaisessa valossa. Usvan läpi kuultava sininen taivas ja kirpeä -22' asteen pakkanen lupailee kuitenkin kaunista päivää.  Ympärillä suuret tykkylumiset puut seisovat vaiteliaina kuin jättiläiset.

torstai 10. tammikuuta 2019

Rasvaa ja siemeniä linnuille


Talven aikana facebookissa Suomen linnut-ryhmässä on ollut erilaisia versioita lintujen rasvatankojen tekoon. Osa on tehnyt ne kakkuvuoassa, jne. Minä ajattelin kokeilla maitotölkkiä.

Aloitin pistämällä pohjaan parsinneulalla reiän ja pujottamalla siitä narun. Tavallinen ohut muovinaru kelpaa mutta toki muoviton vaihtoehto on aina parempi.