tiistai 10. toukokuuta 2016

Vieraskynästä: Keväinen yrttikastike


Joka vuosi lumien melkein hävittyä lapset odottavat innokkaina ensimmäisten nokkosenlehtien ilmaantumista kotipihan rinteeseen. Nokkosten sitten noustua esiin keittiösakset ja äidin taikinakulhon löytää varmimmin ulkoa kivimuurin reunalta. Ravinteikkaassa maassa nokkosiin kertyy nitraattia, joten kompostin luota olen kieltänyt niitä keräämästä. Silti aina välillä pitää käydä kysymässä josko sieltä tällä kertaa saisi ottaa. Eikä ihme sillä ravinteikkaassa kompostimullassa nokkoset kasvavat komeimmiksi. 

Tänä keväänä laajensimme villiyrttitietoutta ja opetin lapsia tunnistamaan myös vuohenputken. Samalla löysimme poimulehteäkin. Ruohosipulia kasvaa kukkapenkissä, aika harva pehko kylläkin. Miten lie itsekseen harventunut?

Kun sitten tarvitsin liharuualle gluteenittoman kastikkeen, käytin siihen pihasta kerätyt yrtit. Summittainen ohje on tässä:


ruohosilpulia lapsen nyrkkiin mahtuva nippu
nokkosta sopiva määrä
vuohenputkea hiukan vähemmän
poimulehteä parin lehden verran
maissitärkkelystä osapuilleen ruokalusikallinen
maitoa puolisen litraa
voita pieni köntti
suolaa pari ripausta
currya hyppysellinen
paprikajauhetta myös hyppysellinen
laakerinlehteä lehden tai parin verran
  • Silppua vuohenputki, nokkonen ja poimulehti. Jätä sivuun odottamaan. 
  • Silppua ruohosipuli erikseen ja jätä myös se odottamaan.
  • Laita muut ainekset kattilaan ja lämmitä koko ajan sekoittaen kunnes seos kiehuu. 
  • Lisää yrtit. Anna kiehua hiljalleen muutama minuutti jatkuvasti sekoittaen
  • Poista laakerinlehdet
  • Tarkista maku
  • Siirrä kastike tarjoiluastiaan ja ripottele pinnalle ruohosipuli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti