tiistai 1. toukokuuta 2018

Rimakanootti osa 11: Sisäpuolen hionta ja kuiduttaminen


Kun kanootti oli irroitettu muotista, tein sille rullilla liikuteltavan "kehdon". Siinä kanootin sisäpuolta pystyy työstämään ilman ulkopuolen kolhiutumista ja naarmuuntumista. Jälkiviisaana olisi pitänyt tehdä hieman korkeampi. Nyt kanootti on niin matalalla, että hiomisen ja kuiduttamisen joutui tekemään kumarassa. Selkä on kovilla kun joutuu tuntikausia olemaan kumarassa.


Kehtoa varten vaimoni ompeli minulle kankaasta n. 15cm leveät nauhat. Kiinnitin ne palikalla ja ruuveilla pystytolppiin kiinni.


Sitten alkoi koko kanootin tekemisen fyysisesti raskain vaihe. Sisäpuolen hionta!


Keväinen auringonpaiste oli liian mukava, että olisin viihtynyt sisällä autotallissa. Siispä vedin kanootin ulos ja hioin päivän ulkona.


Sisäpuolen hiontaan meni 15h 20min, josta lähes 9h hioin käsin. Keskiosan karkean hionnan sain onneksi tehtyä koneella mutta päätyihin kone ei mahtunut ja ne piti hioa kokonaan käsin. Aikaa kului 2h/pääty.


Miksi kuulosuojaimet vaikka hion käsin? Siksi, että kanootti on kuin kaikukoppa. Hiontaääni kaikuu voimakkaana ja pitemmän päälle alkaa tuntua ikävältä korvissa.


Kaikenlaiset palikkaviritelmät tuli kokeiltua. Niittasin riman päähän kerroksen routamattoa eli solumuovia ja siihen päälle karkean hiomapaperin. Se oli sopivan pieni ahtaan päädyn hiontaan.


Kun sisäpuoli oli hiottu riittävän tasaiseksi, telasin pintaan yhden kerroksen epoksia ja kyllästin näin puun. Vasta sen jälkeen levitin lasikuitukankaan.


Alkoi hermoille käyvä kankaan asettelu. Kun yhden kohdan sai sileäksi ja erehtyi vetämään väärästä kohdasta, meni sileä kohta rypylle. Loputtomalta tuntuvan ajan jälkeen sain kankaan melkein sileäksi ja pääsin aloittamaan epoksin levittämisen. Tässä vaiheessa kyllä tuntui hetken, että tästä ei hyvä seuraa.


Kaadoin epoksia pohjalle ja aloin levittää sitä lastalla. Ensimmäinen ryppy, vedän varovasti sen suoraan, kangas irtoaa vierestä...huoh...aloitetaan alusta...vaaaroooovaaasti ja herkällä kädellä kangas uudelleen kiinni. Lastalla ryppyä siloitellen koitan juoksuttaa löysän kankaan tiukalle. Onnistui! Siitä sitten vähitellen kämmenen ala kerrallaan kiinni ja tiukalle.


Kun kangas alkoi olla suurimmalta osalta pohjan kohdalta kiinni, uskalsin varovasti jatkaa kohti laitoja. Pelkona oli koko ajan, että liian kovalla lastaamisella kangas irtoaa kaarevalta osalta ja pahimmillaan kankaan joutuu irroittamaan. Tässä vaiheessa oli muutaman kerran mielessä, että huh huh, tämän jos saan onnistumaan niin ihmeiden aika ei ole ohi. Alkoi totta puhuen epäilyttää omat taidot.


Kolmen hermoja raastavan tunnin jälkeen kangas oli kuitenkin siististi kiinni enkä joutunut leikkaamaan kuin yhden rypyn halki ja laittamaan kankaan reunat päällekkäin. Sekin oli onneksi laidassa ja vain 20cm matkalla. Kahden telatun epoksikerroksen ja välihiontojen jälkeen sitäkään ei enää huomaa.


Seuraavana päivänä leikkasin ylimääräisen kankaan pois. Päälle tuli vielä kaksi kerrosta epoksia telaamalla. Epoksia kului sisäpuolelle kaikkiaan 2485g. Se on vähemmän kuin ulkopuolella. Videosta selviää miksi epoksia kului vähemmän vaikka kerroksia on yhtä monta.


Sisäpuolen hiontaan meni 15h 20min. Kuiduttamiseen ja välihiontoihin 5h.
Projektin kokonaisaika ylitti sadan tunnin haamurajan ja on tällä hetkellä 102h 50min. Vielä on muutaman kymmenen tunnin homma edessä ennen neitsytpurjehdusta.

Seuraavaan osaan pääset tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti