maanantai 25. kesäkuuta 2018

Rimakanootti osa 12: Partaat ja päätykannet


Koitin löytää riittävän pitkää jalopuurimaa, että olisin saanut tehtyä partaat yhdestä kappaleesta, turhaan. Mistään ei tuntunut löytyvän riittävän pitkää tavaraa. Yleisimmät pituudet olivat 2-3m. Lopulta tilasin Lahdesta Woodim oy:ltä nipun valkotammea.


Ajattelin tehdä partaat hieman paksummasta materiaalista mutta vasta nipun tultua pihaan Kaukokiidon kuljettamana tulin ajatelleeksi kuinka painavaa tammi oikeasti on. Mitätön pieni nippu rimaa painoi 12kg! Aloin suunnitella uudestaan partaiden tekoa. Alkuperäinen suunnitelma oli tehdä sisäpuoli 30x30mm rimasta, johon liimataan 10mmx100mm palikat kiinni. Ulkopuolen ajattelin tehdä halkaisemalla 21x45mm riman, jolloin rimojen paksuus olisi ollut 21x22mm.


Lopulta päätin, että ohuemmat saavat kelvata. Kokeilin erilaisia vaihtoehtoja tekemällä kuusirimasta lyhyet pätkät ja laittamalla ne puristimilla kiinni laitoihin. Lopulta löytyi sopivan ohut mutta silti riittävän kestävä paksuus. Ajoin sirkkelillä 30x30mm riman neljään osaan siten, että sain siitä 13,5mmx20mm rimat ulkopuolelle. Sisäpuolelle tein 21x21mm rimat, joihin liimaan 7mmx100mm palat kiinni. Näin paino pysyy kohtuullisena, penkit saa kunnolla kiinni eivätkä partaat silti näytä liian ohuilta kokonaisuuteen nähden. Jos ihmettelette noita kokoja niin pitää muistaa, että rimaa halkaistessa sirkkelin terä vie paksuudesta pois 3mm. Lopulta 30x30mm rimoja jäi yli kaksi kokonaista rimaa. Halkaistuista rimoista jäi myös pätkät yli.


Kun kaksi rimaa sahataan viistottain liimataan kiinni toisiinsa, sopiva suhde viisteelle on 1:6 eli viisteen pituus on 6 kertaa riman paksuus. Nyt viisteen pituus on jopa vähän yli. Myös puun syiden suunta on hyvä huomioida ettei rima katkea taivuttaessa liimauksen vierestä. Videolla selitän tämän tarkemmin.


Päätykannet tein halkaisemmalla leveän haapalaudan kolmeen osaan ja liimaamalla väliin mahonkia. Pienen "työtapaturman" takia päätykansista tuli hieman kapeammat mitä oli alunperin tarkoitus. Tämän takia kanootin päädyt vääntyvät lievästi mutkalle mutta en viitsinyt alkaa tekemään uusia päätykansia sen takia. Myös tämän selitän videolla tarkemmin.


Sisäpuolen partaiden ja päätykansien liimaamisen jälkeen liimasin ulkopuolet ja nostokahvat paikalleen. Tein ulkopuolen partaaseen 10mm kolot pylväsporalla ja ruuvasin 4mm ruuveilla sisäpuolen ja ulkopuolen partaat toisiinsa kiinni. Näin ne eivät ole pelkän liiman varassa. Liimana käytin epoksia. Myös kahvat on ruuvattu kahdesta kohtaa kiinni.


Ruuvinreikiin tein tulppaporalla 10mm tammitulpat ja liimasin ne kiinni epoksilla. Hionnan jälkeen tulpat toki näkyvät mutta ovat silti siistimmät kuin pintaan jätetyt ruuvinkannat.


Vähitellen kohti grande finalea! Laitoin keskelle lankunpätkän levittämään kanootin lopulliseen leveyteen. Näin sain kokeiltua miten pitkä länkipuun pitää olla, että kanootti näyttää hyvältä. Lopullinen leveys tullee olemaan partaiden ulkolaidasta toiseen 88cm.


Seuraavana on vuorossa huolellinen puhdistus ja monta kerrosta lakkaa. Toki lakkakerrosten kuivumista odotellessa on aikaa tehdä länkipuu ja penkit. Ehkä tämä vielä tänä kesänä on vesillä. :)

Partaiden ja päätykansien tekemiseen ja paikalleen laittamiseen meni 21h.
Projektin kokonaisaika tällä hetkellä 123h 50min.

Seuraavaan osaan pääset tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti