torstai 19. huhtikuuta 2018

Rimakanootti osa 10: Ulkopuolen kuiduttaminen


Kun kanootin pohja oli hiottu tasaiseksi ensin karkealla ja vielä hienolla paperilla, oli aika aloittaa epoksin kanssa sotkeminen. Tilasin Arsalinilta 15 litraa epoksihartsia. Koska sankoissa ei ole kaatonokan lisäksi muuta mahdollisuutta annostella nesteitä, kävin ostamassa pesuainetukusta pari pumppua. Niillä saa kätevästi annosteltua 2/3 muoviosaa ja 1/3 kovetetta. Määrän voisi mitata toki tilavuutena mutta halusin tietää kuinka paljon painoa tulee lisää, joten punnitsin määrät.


Ensin pohjaan telataan tai sivellään pensselillä yksi kerros epoksia. Tämän tarkoituksena on kyllästää puuta, ettei se ime niin paljoa kangasta kiinnittäessä. Ilman kyllästämistä on riski, että puu imee epoksin eikä lasikuitukangas kiinnity kunnolla.


Vuorokauden kuluttua epoksi oli kuivunut ja levitin lasikuitukankaan päälle. Kankaan ja kanootin välistä on syytä pyyhkiä ilma pois ja tasoittaa mahdolliset rypyt ennen epoksin levittämistä.


Suomesta ei saanut riittävän leveää ja kevyttä lasikuitukangasta, joten tilasin sitä Britanniasta. Löysin sieltä firman East Coast Fibreglass Supplies, joka myy kaikenlaista kuitukangasta. Stephanie vastasi ystävällisesti kyselyyni mahdollisuudesta postittaa kangasrulla Suomeen. Pari tuntia sähköpostivaihdosta oli 12 metrin rulla 1,5m leveää ja 200g/m2 lasikuitukangasta pakattu ja valmiina kuriirin noudettavaksi. Neljän päivän kuluttua kuriiri toimitti paketin kotiovelle. Erinomaista palvelua!


Kangas kiinnitetään reilun epoksin kanssa lastaamalla. Lasta saa olla jäykkä muovilasta, joka liukuu helposti kankaan pinnalla. Epoksin levittäminen aloitetaan keskeltä pohjaa ja edetään kohti reunoja. Tärkeintä on huolehtia, että kangas kiinnittyy joka kohdasta kunnolla eikä kankaan alle jää ilmakuplia.


Päädyissä kangas leikataan halki ja käännetään kaksinkerroin päätyjen ympäri. Varsinkin päädyissä on oltava tarkkana, että kangas kiinnittyy kunnolla.


Tarkkaa hommaa! Huomaa 110% keskittyminen tekemiseen.


Epoksin levittämisen jälkeen kangas näkyy vielä selvästi ennen seuraavaa telattavaa epoksikerrosta.


Päädyissä halki leikattu kangas on vaikea saada kunnolla kiinni läheltä halkion yläreunaa. Lopulta jouduin jättämään reunan näin ja hiomaan sileäksi epoksin kuivuttua. Hyvä siitä tuli siltikin.


Koska vannaspuut ottavat rantautuessa kolhut ensimmäisenä vastaan, laitoin päätyihin vielä yhden kerroksen kangasta. Nyt päädyissä on joka kohdassa vähintään kaksi kerrosta, osassa kohdissa jopa kolme kerrosta.


Ylimääräinen kangassuikale piti hioa sileäksi muun pinnan tasoon. Kahden hionnan ja epoksikerroksen jälkeen pääty on tasainen eikä saumoja näe.


Vähitellen alkaa pohjaan löytyä jo kiiltoa. Kun kanootti on muuten valmis, epoksi saa päällensä vielä pari kerrosta kirkasta lakkaa. Tällä hetkellä pohja ei ole vielä täysin sileä mutta se tasoittuu lakkaamisen aikana. Lakkakerrosten välissä pinta hiotaan kevyesti.

Seuraavana kanootin voi irroittaa muotista ja aloittaa sisäpuolen hionnan. Saa nähdä meneekö sata tuntia rikki ennenkuin sisäpuoli on valmis?


Ulkopuolen kuiduttamiseen meni kaikkine välihiontoineen viiden minuutin tarkkuudella 10h. Epoksia meni ulkopuolelle 2800g. Lasikuitukangasta en punninnut tarkkaan mutta sitä meni n. 5x1,5m pala. Kuiduttamisen jälkeen leikkasin päädyissä siitä aika isot palat pois, joten uskoisin kankaalla olevan painoa n. kilon verran.

Projektin kokonaisaika 82,5h.

Seuraavaan osaan pääset tästä.

5 kommenttia:

  1. Terve,
    Mitä telaa käytät tuossa epoksin levityksessä? Vaahtomuovi vai mohair?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terve!
      Vaahtomuovitelaa käytin. Ne on halpoja käyttää. Yhdellä telalla saa levitettyä yhden kerroksen ja sitten se menee roskiin. Biltsusta saa halpoja hylsyjä ja niihin sopivan varren.

      Poista
  2. Moro,
    Kiitoksia tiedosta.
    Jostakin luin, ettei vaahtomuovitela kestäisi epoksia, vaan alkaa sulamaan. Täytyy sitten noita hommata tarpeeksi.
    Itsellä myös työn alla tuollainen rimakanootti.

    VastaaPoista
  3. Mitä lakkaa käytit epoksin päällä? Onko pysynyt kiinni?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytin Epifanesin kirkaslakkaa. Pesin pinnan astianpesuaineella ja vedellä ennen lakkausta. Hyvin on pysynyt eikä ole mistään irronnut.
      Osassa 13 on juttua lakkaamisesta. Pääset seuraavaan osaan jutun alalaidasta.

      Poista