maanantai 28. marraskuuta 2016

Vaelluskenkien huoltaminen

Nyt kun talvi kiristää otettaan ja rapakelit alkavat olla ohi, on hyvä huoltaa vaelluskengät. Osa laittaa kengät talveksi varastoon, toisilla ne ovat käytössä ympäri vuoden. Itse kuulun jälkimmäisiin. Ainoastaan kovimmilla pakkasilla vaihdan jalkaan lämpimämmät kengät.

Kenkien säilyttämisessä kannattaa muistaa hyvä huolto ennen säilöön laittamista. Hyvällä vahauksella nahka ei kovetu säilytyksen aikana. Säilytys on parasta tehdä kuivassa ja ilmavassa paikassa esim. lämpimässä varastossa.

Käytössä vaha suojaa nahkaa kulumiselta ja imeytyvältä kuralta. Vahan tarkoitus on pitää myös nahka notkeana ja näin suojata sitä halkeilulta. Erityisen arkoja paikkoja ovat varpaiden kohdalla oleva taitos sekä pohjan reuna.  


Kenkien huoltaminen aloitetaan poistamalla nauhat ja pesemällä kura pois karkealla harjalla. Tähän tarkoitukseen soveltuu hyvin esim. kynsiharja. Puhdas vesi on riittävä eikä pesuainetta pidä laittaa. 



Hyvän kuivatuksen jälkeen kengät ovat valmiit pintakäsittelyä varten. Valmistajan ohjeen mukaan kengät voi suihkuttaa ensiksi kyllästysaineella. En ole huomannut eroa vahauksen kestossa kyllästysainekäsittelyn jälkeen tai ilman sitä. Niinpä olen jättänyt sen pois ja käyttänyt vain vahaa. Tähän tarkoitukseen parhaaksi on osoittautunut Meindlin oma Sportwax. Olen kokeillut muutaman erilaisen valmistajan vahoja mutta ne ovat syystä tai toisesta niin pehmeitä, että kuluvat pois nopeasti. Meindlin oma vaha on suhteellisen työlästä levittää mutta lopputulos on hyvä ja kestävä.


Vaha levitään kengän pinnalle esim. sormilla. Parhaan lopputuloksen saa kun levittämisen jälkeen vahaa hangataan voimakkaasti, jolloin se kitkan ansiosta lämpiää ja imeytyy paremmin. Itse hankaan pinnan käsin. Kuuleman mukaan jotkut käyttävät erilaisia sieniä levittämiseen. Varsinkin pohjan reuna kannattaa vahata huolella, ettei nahka haurastu ja repeä.

Omissa Meindl Taiga GTX-kengissäni on leveä kumireunus suojana. Varsinkin kivisessä maastossa olen huomannut tämän edut verrattuna aikaisempiin kenkiini.  


Vahatut kengät valmiina menoon. Riippuen nahan laadusta sekä kenkien käytöstä, vahaus kestää muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen. Rasvanahassa vaha kestää paremmin kuin nupukkinahassa. 

Omat kenkäni ovat suhteellisen kovalla käytöllä ja joudun vahaamaan ne vähintään kerran kuukaudessa. Talvella kun risut hankaavat vähemmän, väli voi olla pitempikin. Tällä kertaa huoltoväli venähti lähes kahteen kuukauteen ja sen huomaa vahaamattomien kenkien ulkonäöstä.



4 kommenttia:

  1. Voi kun joku olisi vahannut minun kenkäni ennen viimeistä reissua. Ei olisi ehkä loskalumi kastellut varpaita ihan niin nopeasti. Jos nyt saisi sitten aikaiseksi kaivaa vahapurkin esiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kalvottomilla kengillä vahaus on myös mukavuustekijä. Varsinkin kalvollisten kenkien vahaaminen saattaa unohtua koska ei vaikuta jalkojen kuivana pysymiseen. Se on kuitenkin tärkeää kenkien kunnossa pysymisen kannalta. Vettynyt nahka on suhteellisen arka repeytymiselle ja vahaus pidentääkin oleellisesti kenkien käyttöikää.

      Poista
    2. Etkö vahaa varsia ollenkaan? Eikö siinäkin ole haurastumisriski?
      Nimim. Vahasin juuri ekan kerran omat Hanwagini

      Poista
    3. Varret vahaan harvemmin. Ne eivät joudu alttiiksi yhtä kovalle kulutukselle kuin jalkaterä. Ne eivät myöskään yleensä ole koko aikaa märkänä.

      Poista