perjantai 26. elokuuta 2016

Vieraskynästä: Parantava pihkasalva


Pihkan parantava vaikutus on tunnettu kansanperinteessä kautta aikojen. Nykyään pihkaa käytetään myös modernissa lääketieteessä. Siitä on tehty tutkimuksia ja tietoa löytyy mm. täältä ja täältä. Tervastulissa pihkasta on kirjoitettu aiemmin täällä.


Pihkasalvan valmistus aloitetaan pihkapuiden kartoituksella. Pihka kerätään kuusista, keräämiseen pitää olla maanomistajan lupa. Hyvän sadon saamiseksi puiden runkoihin kannattaa tehdä uria kuoren syvyydeltä. Urat tehdään  auringon puolelle. Rikkoontunutta kohtaa puu alkaa korjata pihkalla. Urat kannatta tehdä hyvissä ajoin, vaikkapa jo vuosi ennen aiottua keräämisajankohtaa, sillä valuminen ottaa aikansa. Mutta ei hätää vaikka puissasi ei uria olisikaan. Pihkaa voi keräillä myös ihan vaan sieltä mistä sitä luonnostaan on valunut.

Pelkkä pihkakin hoitaa haavoja, mutta sitä on hankalaa käyttää. Sen vuoksi pihkasta kannattaa valmistaa salvaa.  Oliiviöljy tuo pihkasalvaan juoksevamman ja käytettävämmän rakenteen. Mehiläisvaha suojaa, rauhoittaa ja pehmentää ihoa. Myös kookosöljyllä on hoitava vaikutus.

Pihkasalvaa voi valmistaa monella eri tavalla, jokaisella tekijällä on oma ohjeensa. Ainesosatkin voivat vaihdella. Ohjeet ovat summittaisia ja niitä pitää soveltaa tarpeen mukaan. Minun ohjeeni on tällainen:


Pihkasalvan valmistamiseen tarvitset:
 
  •  kuusen pihkaa

  • oliiviöljyä

  • kookosöljyä 

  • mehiläisvahaa 

Lisäksi tarvitset näitä:

  • huolella puhdistettu säilyketölkki tai muu metallinen astia 

  • puukko tai veitsi

  • kertakäyttömuki tai puhdas lasiastia

  • sideharsokangas

  • kuminauhalenkki

  • puhtaita pieniä kannellisia lasiastioita valmiin salvan säilyttämiseen

  1. Kerää pihka säilyketölkkiin tai metalliastiaa. Pihka voi olla juoksevaa tai kuivunutta, kaikki käy. Sekaan tulee väistämättä myös roskia ja ötököitä mutta anna tulla. Pihkaa voi löytyä ruokalusikallinen tai kaksi desilitraa, määrällä ei ole juuri väliä.
  2. Arvioi pihkan määrä roskien seassa. Kaada pihka-roska-seoksen päälle oliiviöljyä suunnilleen saman verran kuin on pihkaakin, ehkä hiukan enemmän. Laita sekaan kookosöljyä paljon vähemmän kuin pihkaa ja mehiläivahaa vielä vähemmän. Ilman mehiläisvahaakin pärjää.
  3. Kuumenna seosta liedellä ensin kovemmalla lämmöllä, sitten hiljaisemmalla, niin kauan että kaikki ainesosat ovat sulaneet. Sekoittele välillä. Parempi olisi jos seos ei kiehuisi. OLE VAROVAINEN KUUMAN KEITOKSEN KANSSA, ÄLÄ JÄTÄ SITÄ HETKEKSIKÄÄN YKSIN!
  4. Laita puhdas sideharso kertakäyttömukin tai puhtaan lasiastian suulle, kiristä paikalleen kuminauhalla.
  5. Kaada kuuma pihkasalvaseos sideharson läpi astiaan. Älä painele tai puristele, muuten sideharson läpi menee sakkaa salvan sekaan ja valmiista salvasta tulee sameaa.
  6. Poista sideharso ja kaada valmis pihkasalva puhtaisiin, pieniin purkkeihin. Salva on tässä vaiheessa vielä aivan juoksevaa, mutta muuttuu jäähtyessään kiinteäksi. Sulje kannet ja jäähdytä.
  7. Pihkaantuneet työvälineet saat puhtaiksi oliiviöljyllä. 

Valmista pihkasalvaa käytetään haavojen, hiertymien, sienitautien, hankaumien jne. hoitoon. Se on tehokasta ja hellävaraista sekä lisäaineetonta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti