perjantai 24. elokuuta 2018

Lenholman luontopolku, Parainen


Kävimme vaimoni kanssa elokuun alussa muutaman päivän lomalla Turun saaristossa. Ennen reissua koitin kaivella sopivia luontokohteita, joissa voisi tehdä lyhyitä päiväretkiä. Saaristo on täynnä mökkejä, yhden paikallisen mukaan pelkästään Nauvossa on 8000 mökkiä, joten sopivien paikkojen löytyminen ei ollut itsestään selvyys. Pieniä pistemäisiä kohteita toki on mutta toiveissa oli päästä vähän jaloittelemaan.

Retkipaikasta löytyi pari sopivaa kohdetta ja päätimme käydä  katsomassa ne. Lenholman luonnonsuojelualue ja lyhyt luontopolku löytyy Parainen-Nauvo tien eteläpuolelta (kartta). Isommalta tieltä on hyvät opasteet perille. Suurelle hiekkaparkkikselle mahtuu myös isompi auto tai auto ja asuntovaunu. Tällä kertaa meidän lisäksemme paikalla oli saksalainen pariskunta asuntoautolla ja nuori nainen pienemmällä henkilöautolla.


Luontopolun pituus on noin 1,3km. 29 asteen helteellä se oli oikein sopiva matka. Polku kiertelee 36 hehtaarin luonnonsuojelualueella. Kokonaisuudessaan alueella on myös luonnonsuojelualueen sisältävä 129 hehtaarin Natura-alue.


Kesällä alueella laiduntaa karjaa, jotka pitävät metsät niittymäisenä laitumena. Ilman karjaa metsä alkaisi nopeasti pusikoitua ja peittäisi alleen hennommat kasvit. Polku kiertelee laidunalueella ja aitojen yli on rakennettu portaat ihmisille.


Itä-Suomen kuiviin ja karuihin havumetsiin tottuneelle tämä tammilehdon vehreys oli aika eksoottista. Vähän kuin olisi ollut ulkomailla.


Luontopolun varrella on hätävarana wc. Tällä kertaa se jäi käymättä mutta olettaisin wc:n olevan huollettu ja käyttökelpoinen. Ainakin opasteiden mukaan alueen huoltamisesta vastaa Metsähallitus vaikka maa on yksityisomistuksessa.


Lenholmassa vanhimmat tammet ovat 350-400-vuotiaita. Tämä talvella -91-92 lumen painosta romahtanut tammi oli 450-vuotias. Sen rungon ympärysmitta oli n. 7,5m ja latvuksen halkaisija 80m! Valtava puu!


Nuori västäräkki (Motacilla alba) katseli meitä oksalta. Lehdossa kävellessä ympärillä kuului jatkuva sirkutus mutta vikkeliä lintuja ei niin vain kuvattu.



Polun länsireunalla on lintutorni, josta voi bongata keväisin syksyisin monia muuttavia lintulajeja. Näin kesällä muutto ei ollut vielä alkanut ja lajeja oli melko vähän.


Kuvan vasemmassa reunassa töyhtöhyyppä (Vanellus vanellus) ja keskellä valkoviklo (Tringa nebularia). Näiden kahden lisäksi näimme muutaman laulujoutsenen kauemana vastarannalla.


Yksi Lenholman tammivanhus


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti