keskiviikko 25. heinäkuuta 2018

Rimakanootti osa 13: Lakkaus


Huh hellettä! Vaikka helle kuuluu kesään niin tämmöisiä hommia se vaikeuttaa aika oleellisesti. Päivällä lämpötila on ulkona 28'-31' ja se on lakkaukseen ehdottomasti liikaa. Autotallissakin lämpötila on noussut päivisin 26'-27' välille. Ainoastaan yöllä on riittävän viileää kun avaa ovet jo aikaisin illalla ja odottelee lähelle puolta yötä ennen hommien aloittamista. Luonnollisesti ennen työpäivää ei voi valvoa yömyöhään ja lakkaukset onkin pitänyt tehdä vapaapäivinä tai siis öinä. 



Sisäpuoli meni opetellessa sopivaa tekniikkaa lakan levitykseen. Ensin levitin sitä siveltimellä mutta en saanut mitenkään sileää ja siistiä pintaa. Lopulta otin käyttöön vaahtomuovitelan, jolla levitin lakan. Kuumasta ilmasta johtuen lakkaa piti levittää metrin pätkä, silottaa siveltimellä ja sitten taas jatkaa eteenpäin. Jo vartin jälkeen lakan pinta oli kuivahtanut eikä siihen voinut koskea enää siveltimellä. Valumia ei siis voinut juuri tulla eikä niitä varsinkaan voinut myöhemmin enää pyyhkiä.


Lakkakerrosten välillä pinta hiotaan himmeäksi P600-paperilla. Samalla pienet epätasaisuudet tasoittuvat. Yöllä lakatessa ongelmana oli avoimista autotallin ovista sisään tulevat hyönteiset. Kuivuneessa lakassa olikin joka kerta muutama pieni hyönteinen jaloistaan kiinni. Onneksi ne lähtivät hionnan mukana pois.


Käytössä oli Epifanes kirkaslakka extra UV-suojauksella. Epifanes sisältää kiinanpuuöljyä ja sen ansiosta lakka on kuivanakin joustavaa ja erittäin kiiltävää. Vaikka lakka on kirkasta, se ei ole kuitenkaan väritöntä. Valkoinen haapa muuttuu lievästi kellertäväksi. Aluksi vähän harmittelin kellertyvää kanoottia mutta siitä tuli kuitenkin lopulta hienon värinen.


Alussa aina hankalaa, lopussa kiitos seisoo. Niinhän se vanha sanonta kuuluu. Vaikka Epifanesin lakka on hyvää, jouduin vähän opettelemaan sen käyttöä. Verrattuna aiemmin käyttämiini lakkoihin Epifanes oli huomattavasti paksumpaa, lähes siirapin paksuista. Jouduin ohentamaan aika reilusti että sain sen levitettyä. Ohjeeksi sain 5-10% ohennuksen. Ilman sitä levittäminen olisi ollut melko mahdotonta.


Epoksihan jo sellaisenaan suojaa puuta vedeltä ja antaa tietysti kuidun kanssa kestävyyden. Epoksin heikkous on kuitenkin UV-säteily. Vähitellen suojaamaton epoksi menee sameaksi ja alkaa murentua. Sen takia epoksipinta pitää hioa himmeäksi, pestä kahteen kertaan saippuavedellä ja lakata. Kanootti sain molemmille puolille neljä kerrosta lakkaa ja nyt epoksi pitäis olla suojattu UV-säteilyltä.

Lakkaamiseen meni aikaa 12h 15min.
Projektin kokonaisaika lakkaamisen jälkeen on 136h 5min.

Seuraavaan osaan pääset tästä.



3 kommenttia: