sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Jääpaistia sunnuntaiksi

Olin kyllä kuullut jääpaistista mutta en ollut semmoista ikinä tehnyt. Lauantai-iltana miettiessäni sunnuntain ruokaa, tuli jääpaisti mieleeni. Siinäpä hyvä ratkaisu kun mitään ei ollut valmiiksi sulatettuna. Puhelin käteen ja netistä kaivelemaan ohjetta. Marttojen sivuilta löytyi hyvä ohje ja tein ruoan sen mukaan.


Uuni kuumennetaan ensin 100 asteiseksi. Jäinen paisti nostetaan uuniritilälle paistumaan. Uunin pohjalle laitetaan pelti, jossa on pari senttiä vettä. Tämän tarkoituksena on kerätä valuva neste talteen ja myös pitää uunin ilman kosteana. 2-3h paistamisen jälkeen lihan sulanut riittävästi, että siihen voi työntää paistolämpömittarin.

Liha kannattaa laittaa uuniin jo illalla hyvissä ajoin. Paistoaika n. 2kg paistilla on 10-12h. Kävin yöllä katsomassa paistia ja n. 5h paistamisen jälkeen lihan sisälämpö oli jo 70 astetta. Jätin paistin kuitenkin uuniin ja aamulla huomasin, että mittari näytti edelleen tasan 70 astetta. Ilmeisesti 100 asteinen uuni ei saanut kuumennettua sen kuumemmaksi? Jotkut jättävät paistin 65 asteiseksi mutta itse kypsensin lihan 70 asteeseen.


Kuuden aikaan aamulla kello herätti minut ja nousin ottamaan lihan uunista. Tässä vaiheessa paisti oli kypsynyt 10h.

Kiehautin kattilassa marinadin, johon tuli n. 1l vettä, 0,5dl merisuolaa, 1tl sokeria, 0,5tl rouhittua mustapippuria ja muutama laakerinlehti. Paistin laitoin painon kanssa uunipataan ja kaadoin marinadin päälle siten, että liha peittyi kokonaan.


Paisti marinoitui liemessä n. 5h, jonka jälkeen nostin padan uuniin puoleksi tunniksi. Tässä ajassa liha kuumeni uudestaan ja se oli valmista tarjottavaksi.

Väriltään paisti oli kauniin punaista. Vaikka ei ehkä uskoisi noin pitkän paistoajan jälkeen, liha oli kosteata ja erittäin mureata. Se oli myös läpeensä maustunutta ja sopivan suolaista. Marinadista tein vielä kermakastikkeen.


Paistin lisukkeena tarjolla oli uunilohkoperunoita, keitettyjä porkkanaviipaleita ja kaali-puolukkaraastetta.


Hyvä ruoka kaipaa hyvän jälkiruoan. Siispä tein pikaisesti suklaapannacottaa. Tällä kertaa vaahdotin kerman, lisäsin siihen hieman rahkaa ja kaadoin sekaan kuuman liivateveden. Vettä oli todella pieni määrä suhteessa kermavaahtoon ja koostumus säilyi kuohkeana.


Pannacotta sai jäähtyä jääkaapissa pääruoan syömisen ajan. Daterran Sweet Collection keitettynä vahvaksi espressoksi toimii suklaapannacottan kanssa erinomaisesti.


7 kommenttia:

  1. No nyt valuu kuola jo näppäimistöltä lattialle saakka.... Kiitos Asko jälleen hienosta blogitekstistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinäpä sinulle ideaa huomisen ruoaksi. Nauta sopii varsin hyvin jos hirveä ei ole saatavilla. ;)

      Poista
  2. Iltaa, Laitetaanko paisti uunin keski vai alaosaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iltaa! Kyllä se aikalailla keskelle tulee kun alimpaan tasoon laittaa uunipellin ja siihen päälle ritilän seuraavaan välikköön.

      Poista
    2. Aivan,niinpä tietenkin:) liha lähtee just uuniin;) kiitos ohjeesta jo etukäteen!

      Poista
    3. No mikä oli lopputulos? Onnistuiko ja maistuiko?

      Poista