perjantai 21. syyskuuta 2018

Helppo ja herkullinen kantarellirisotto on arkiruokaa parhaimmillaan


Kuivan kesän jälkeen tulleet sateet ovat nostaneet maasta runsaasti sieniä. Kantarellit, mustatorvisienet, suppilovahverot, tatit, jne ovat herkullisia ja helppoja raaka-aineita kotikokeille. Useimpia näistä sienistä löytyy meidän jokaisen kodin läheltä metsistä tai jopa omalta pihalta. Kun näihin edellä mainittuihin lisätään vielä oman puutarhan satoa, saadaan herkullista ja terveellistä lähiruokaa.

12-vuotias tyttäreni on innokas sienestäjä ja useampana päivänä hän onkin koulumatkalla kerännyt metsästä kantarelleja ja siivonnut ne jääkaappiin valmiiksi ruoanlaittoa varten. Tänään katselin jääkaappiin ja mietin mitä tekisin itselleni ruoaksi muiden ollessa koulussa. Löysin litran eilen kerättyjä sieniä. Hetken miettimisen jälkeen keksin, kantarellirisottoa!

Kaadoin sienet wokkipannuun ja kuullotin niitä hetken niin että sienet pehmenivät ja neste kiehahti niistä ulos. Tärkeää on kuitenkin säilyttää sienten rakenne ehjänä. Näin ne säilyvät kauniimman näköisinä lautasella. Ehkä kyseessä on vain esteettinen seikka mutta mieluummin syön ruokaa, josta näkee mitä sinä on kuin tasaista epämääräistä mössöä.


Tämän jälkeen sienet siirretään syrjään esim lautaselle ja kasariin laitetaan sipulia, porkkanaa, kesäkurpitsaa, parsakaalia, tomaattia ym. mitä nyt sattuu jääkaapista löytymään. Ainutta ja oikeaa reseptiä ei olekaan. Kasvikset saavat kypsyä pienellä lämmöllä kannen alla kunnes ne alkavat olla sopivan pehmeitä. Sitten sekaan lisätään pari desiä täysjyväriisiä ja vettä. Itse käytin täysjyväriisi-ruis-seosta. Riisin kypsymistä odotellessa on hyvin aikaa käydä keräämässä lähimetsästä kourallinen puolukoita. Lisäämällä ne murskattuna risottoon, saadaan ruokaan mukavasti syksyisen metsän kirpeyttä. Kun riisit ovat kypsyneet, kaadetaan sekaan lautasella olleet sienet. Parin minuutin kuluttua ruoka on valmista nautittavaksi.

Ruoka maustetaan yksinkertaisesti suolalla, valkopippurilla, muskottipähkinällä ja ripauksella chiliä. Annoksen päälle voi vielä raastaa hieman juustoa. Tämä on arkiruokaa parhaimmillaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti