keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Patvinsuon kansallispuisto, Suomunkierto


Patvinsuon kansallispuiston ehdoton helmi on Suomunjärvi. Sen 34km rantaviivasta on hiekkarantaa 24km. Järven pinta-ala on 600 hehtaaria. Pituutta järvellä on 5km ja leveimmältä kohdalta leveyttä 4km.Patvinsuolla on kymmeniä kilometrejä erilaisia polkuja. Suomunjärven kiertävä 15km pituinen Suomunkierto on yksi kansallispuiston rengasreiteistä. Muita lyhyempiä rengasreittejä ovat Kuusipolku 3km, Lakkapolku 3,3km ja Mäntypolku 4,5km. Kansallispuiston ympäri kiertää myös lyhimmillään 25km pituinen Patvinkierto. Lisäksi 90km pituinen Susitaival ja 133km pituinen Karhunpolku kulkevat Patvinsuon kansallispuiston halki.


Karhuja kansallispuistossa  ja sitä ympäröivällä alueella on runsaasti. Tämän takia myös kansallispuiston tunnuksessa esiintyy karhu. Patvinsuon Teretin, Surkansuon ja Lahnasuon lintutorneista voi nähdä kotkia, kalasääksiä ja muita alueella pesiviä lintuja.


Olimme vaimoni kanssa viikonlopun 28.-30.8.15 Suomulla ja kiersimme lauantaina Suomunkierron vaihtelevassa säässä. Välillä aurinko antoi lämmön helliä kulkijoita ja pitkähihainen paita jouti reppuun. Hetken kuluttua sade piiskasi ja paidan lisäksi repusta sai kaivaa päälleen takin.

Myrskyn jälkiä ei raivata polkujen ulkopuolelta ja puut saavat kelottua tai lahota niille sijoilleen mihin ovat kaatuneet.

 
Kangashapero (Russula decolorans)


Kiersimme järven Suomun luontotuvalta alkaen myötäpäivään. Pokkaniemessä pidimme ruokatauon ja ajatuksena oli istua iltapäivä rannalla rauhassa kirjaa lukien. Jatkuvat sadekuurot ja koko ajan yltyvä tuuli sai kuitenkin suunnitelmat muuttumaan. Aikamme nuotiolla istuttuamme pakkasimme reput ja jatkoimme matkaa. Hiljakseen kävellen ja valokuvaten saimme matkaan kulumaan lähes 8 tuntia.

Joku ikihonka on sahattu pitkoslankuksi. Lieköhän sata vuotta riittää iäksi?

Suomunjärven itärannat ovat pitkälle matalia. Rantaviivasta joutuu kahlaamaan sata metriä, että pystyy uimaan.

Kostea kesä on kasvattanut mustikatkin (Vaccinium myrtillus) suuriksi.

Rupikonna (Bufo bufo)

Puolukka (Vaccinium vitis-idaea)

Yhdessä taivallamme elämässä eteenpäin.
Hiljaisuuden rikkoo vain tuulen humina...

Viimeksi tämäkin kelo oli vielä porttina polun yli.

Riidenlieko (Lycopodium annotinum)


Vesimittari (Gerridae)
34v synttäriletut vadelmahillolla


Illaksi olimme varanneet Suomun luontotuvalta saunan. Rantasauna oli jo varattu koko illaksi mutta pihasaunakin antoi mukavan pehmeät löyly.


Täysikuun loistaessa taivaalta kävelimme saunanraikkaina järven rantaan ja kuuntelimme jälleen hiljaisuutta. Suuren perheen isänä ja äitinä siitä osaa nauttia erityisen paljon.

Lopulta oli aika kömpiä telttaan ja nukahtaa makuupussin pehmeä pielus poskea vasten.

2 kommenttia:

 1. Hei! Hienoja kuvia. Kiersimme Suomun kesäkuussa ja silloinkin sää vaihtui laidasta laitaan melkein joka toisella askeleella.

  t. Tiina tiinanpatikointi.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Keli on melkoisen harmaan ja suttuinen, joten kuvatkin ovat samanlaisia. Itsekritiikki kasvaa koko ajan ja keskinkertaiset kuvat eivät miellytä enää ollenkaan. Toisaalta, säille ei mahda mitään ja sillä on mentävä. =)
   Viimeksi olen kiertänyt koko kierroksen 2011 juhannuksena. Silloin oli hieno poutasää ja sain hyviä kuvia. Sen jälkeen polkuja on tullut kierrettyä osittain kesällä ja hiihdettyä talvella.
   Tuossa on parilta reissulta kuvakooste. Movie Maker prässää kuvat aika sutuksi mutta värit ovat silti parempia kuin tällä viimeisellä reissulla.

   https://www.youtube.com/watch?v=I5JAGgU2YQY

   Poista