torstai 15. maaliskuuta 2018

Rimakanootti osa 8: Ulompien vannaspuiden liimaus ja muotoilu


Muutaman viikon tauon jälkeen pääsin taas kanootin kimppuun. Vuorossa oli ulompien vannaspuiden liimaus. Ensin siistin rimojen päädyt, höyläsin ja hioin ne sisemmän vannaspuun muotoon.


Pohjan puolella sahasin rimojen aloituskohdan 45 asteen kulmaan. Toinen vaihtoehto olisi ollut höylätä pohjan muoto semmoiseksi, että ulomman vannaspuun olisi voinut liimata suoraan pohjan päälle ja muotoilla ns. "nollaan". Nyt tein näin oikeastaan käytännön pakosta. Pohjaa rimoittaessa tajusin vasta liian myöhään, että rimat pitää alkaa liimata puskuun kuten rimat on liimattu kuvan oikeassa laidassa. Puskuun liimaaminen olisi pitänyt aloittaa jo 2-3 kerrosta aikaisemmin jos olisi halunnut liimata pohjan päälle. Ei se huono ole noinkaan. Tällä tavalla tehdessä pohjaan saa enemmän kaarevuutta eri rockeria. 


Mallasin ensin rimanippua paikalleen ilman liimaa ja kokeilin miten se taipuu jyrkän päädyn muotoon.


Ensin kokeilin liimata rimanipun paikalleen hihnoilla kiristämällä, ettei olisi tarvinnut ruuveja. Yritys oli kuitenkin tuomittu epäonnistumaan. Rimanippu meinasi levitä koko ajan sivulle ja lipsahtaa pois paikaltaan. Lopulta ainoaksi vaihtoehdoksi jäi porata reiät ja ruuvata vajaan 10cm välein rimanippu kiinni. Onneksi hiontapölystä ja epoksista saa tehtyä kittiä, jolla täytän reiät.


Tässä vaiheessa ulompi vannaspuu on koko matkaltaan tasapaksu ja tasalevyinen.


Ruuvaamisesta huolimatta muutamin paikoin pohjan ja rimanipun väliin jäi pieni rako. Ruuvin reikien lisäksi myös rako pitää kitata täyteen ennen kuiduttamista.


Ylimääräisiä harmaita hiuksia aiheutti kolme katkennutta ruuvia. Ilmeisesti ne olivat liimautuneet niin tiukasti kiinni, että kanta katkesi kun yritin irroittaa ruuvia. Lopulta katkaisin ja hioin ruuvin pään sileäksi. 


Karkeaan muotoon höyläämisen jälkeen alkoi hionta. Vaikka koneessa oli paikallaan P80 karkea paperi, kova puu oli melko työlästä hioa. Laitoin puruimurin säiliöön pussin, johon hiontapöly kertyi. Säiliöön kertyneellä 3dl pölymäärällä saan tehtyä reilusti kittiä päätyjen viimeistelyä varten.

Itse tehty sykloni/imuriyhdistelmä tuntuu toimivan oikein hyvin niin sirkkelissä kuin hiomakoneessakin. Imurina on vanha pussiton Dyson ja säiliönä bitumisanko irrotettavalla kannella. Syklonin tilasin ebaysta ja kiinnitin sen laittamalla kannen molemmille puolille vanerinpalan.


Imurin letkun kiinnitin hiomakoneeseen polkupyörän sisäkumin, teipin ja 32mm viemäriputken pätkän avulla. Ei ehkä kaunis mutta hyvin toimiva systeemi. Aluksi käytin paperista maskia mutta huomasin melko nopeasti, että imuri vie kaiken pölyn mennessään ja maski on jokseenkin tarpeeton.


1,5h  höyläämisen ja hiomisen jälkeen pääty on lopullisessa muodossa. Hikistä hommaa sanon minä.

Päätyjen tekoon meni aikaa yhteensä 5h 45min.
Projektin kokonaisaika tällä hetkellä 61h.

Seuraavaan osaa pääset tästä.

4 kommenttia:

  1. Mirkan Abranet hiomapaperi on korvaamaton kun hiontavaihe alkaa. Ilmeisesti käytitkin sitä, koska ilman maskia pystyi hiomaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mirkan paperia tuo on mutta ei siinä lue mitään erityistä. Eli luultavasti ei ole mainitsemaasi. Imuri vie kyllä hyvin pölyn pois. Eilen hioin pohjaa ilman maskia eikä pölynnyt yhtään.

      Poista
  2. Great post! We are linking to this particularly great
    article on our site. Keep up the great writing.

    VastaaPoista