perjantai 24. heinäkuuta 2015

Järavallenin luonnonsuojelualue ja ulkoilualue, Skåne, Ruotsi

Kävimme perheen kanssa lomareissulla Tanskassa. Menomatkalla retkeilimme päivän Järavallenin luonnonsuojelualueella ja vietimme pojan 3v. synttäreitä.


Järavallenin luonnonsuojelualue ja ulkoilualue on  Kävlingen kunnassa Skånessa. Järavallenin alue on syntynyt 7000 vuotta sitten maanpinnan kohoamisen vuoksi. Sen seurauksen rantaviiva on siirtynyt satoja metrejä ja kuiville on jäänyt hiekkavalli ja rantaniittyjä. 1800-luvulla ranta-alueille on istutettu metsää eroosion hidastamiseksi. Pääosin puusto on mäntyä ja kuusta mutta varsinkin syvemmällä sisämaassa puusto on suurelta osin lehtipuuta.


Merkittyjä polkuja ulkoilualueella on 7,5km ja poluilla on luvallista myös ratsastaa ja maastopyöräillä. Polkujen varsilla on vessoja sekä tulipaikka. Leiriytyminen on kielletty sekä parkkipaikoilla, että polkujen varsilla.

Järavallenin luonnonsuojelualue on perustettu 1991. 466 hehtaarin
luonnonsuojeluealue pitää sisällään myös yhden eteläisen Ruotsin suurimpia yhtenäisiä metsäalueita. Ranta-alueet ovat aidattuja niittyjä, joilla laiduntavat lampaat, lehmät ja hevoset. Paikoin niittyjen halki on tehty hiekkapolkuja, joita pitkin pääsee rantaan.

Ranta on matala ja satojen metrien päässä rantaviivasta näkyi hiekkasärkkiä, joille ihmiset kahlasivat retkelle ja uimaan. Vesi oli lämmintä ja mukavan loiva hiekkapohja innosti lapset uimaan. Pohjassa oli runsaasti kuolleita taskurapuja, joita pienimmästä suurimpaan kaikki ihmettelivät. Joku väitti nähneensä myös yhden elävän ravunkin.

Infotauluissa mainittiin erikseen, että alueella on runsas linnusto. Itse en nähnyt päivän aikana kuin variksia, västäräkkejä, kiuruja ja lokkeja. Rannassa on bongareita varten rakennettu lintutorni.

Lehtomaisempaa metsää sisämaassa.

Rantaniittyä.

 Västäräkki (Motacilla alba)

Varis (Corvus corone cornix)

1800-luvulla istutettua männikkö rantavallilla.

Puut ovat kallistuneet sisämaahan päin jatkuvan tuulen takia.

Loivaa hiekkarantaa ja hiekkasärkkiä. Horisontissa häämöttää Tanska.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti