perjantai 19. syyskuuta 2014

Syksyn värejä Elovaarassa 19.9.2014

Lähdin kotoa aamulla klo 6 ja kävin keittelemässä aamukahvit Elovaaran ulkoilualueella ja samalla otin joitain kuviakin.

Elovaarassa on kaksi erillistä polkua, jotka voi kiertää erikseen tai yhdessä. Tällä kertaa kävin kiertämässä vain 1,5km pituisen luontopolun ja pysähdyin tulistelemaan Kontkasenlammen rannalle. Aamu oli puolipilvinen, joten en saanut kunnon kirkkaita ruskakuvia. Maassa ja puissakin alkaa olla jo mukavasti syksyn värejä. Karpalot olivat vielä osittain raakoja mutta löysin sen verran kypsiä, että sain suun makeaksi. =)

Asko

torstai 18. syyskuuta 2014

Juustoinen madekeitto

1 made
6-8 suurta perunaa (esim. Rosamundaa)
2 porkkanaa
1-2 sipulia
purjoa
voita
kokonaisia maustepippureita
valkopippuria
mustapippuria
laakerinlehtiä
100g Koskenlaskija-sulatejuustoa
1 sitruuna

1. Laita kalanpalat kattilaan kiehumaan ja lisää sekaan maustepippureita, suolaa ja laakerinlehtiä.
Näin valmistuu samalla kalaliemi keittoon.
2. Kuullota sipulit, perunan- ja porkkananpalat voissa.
3. Nostele kypsät kalanpalat kattilasta ja puhdista ruodoista lihat irti.
4. Siivilöi kalaliemi keittoon ja lisää kalanpalat.
5. Anna perunoiden kypsyä.
6. Lisää keittoon purjorenkaita ja juusto.
7. Anna juuston sulaa ja sekoittele se tasaisesti keittoon.
8. Lisää valkopippuria, mustapippuria ja suolaa.
9. Purista sitruunan mehu keittoon.
10. Maista ja tarjoa!sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Jänispaistia


Tyttärelläni on tänään 14.9. syntymäpäivä ja se on hyvä syy tehdä vähän parempaa ruokaa. Pistin illalla jänispaistin uuniin ja otin jäähtymään kolmen aikaan yöllä. Paisti oli uunissa 6h miedolla n. 150 asteen lämmöllä.
Aamupäivällä sitten lämmitin ja suurustin paistin kermalla ja vehnäjauhoilla.

Tässä ainekset:
1kg jänistä
800g possua
4 isoa sipulia
4 porkkanaa
kokonaisia maustepippureita
basilikaa
meiramia
tinjamia
rosmariinia
oreganoa
suolaa
voita
2rkl hunajaa
2dl kermaa
muutama rkl vehnäjauhoja

maanantai 8. syyskuuta 2014

Petkeljärven kansallispuisto 5.-7.9.14


Lämpimät syyssäät jatkuvat ja karavaanarin mieli tekee liikkeelle. Koska poutainen sää suorastaan vaatii ulkoilemaan päätettiin iskeä kaksi kärpästä kerralla ja lähteä vaunuilemaan ja ulkoilemaan.


Pakkasimme asuntovaunun ja suuntasimme auton nokan Joensuusta kohti Ilomantsia ja Petkeljärven kansallispuistoa. Kansallispuiston alue on kohtuullisen pieni mutta sitäkin upeampi vanhoine metsineen ja harjuineen. Alue on päiväretkeilijälle sopiva paikka ja siellä on mahdollista kävellä lyhyt 3,5km Harjupolku, 6,5km Kuikankierros tai 2km pitkä Korkeasärkän polku. Myös pitempi retkeilyreitti Tapion taival kulkee kansallispuiston halki.


Petraniemessä on myös kunnostettuja sodan aikaisia juoksuhautoja ja korsu. Sodan aikaan taistelut painottuivat Oinassalmen suunnalle ja Petkeljärveltä partioitiin vihollisen selustaan. Varsinaisia taisteluja Petkeljärvellä ei siis käyty kuin yhden kerran.


Kävelimme lasten kanssa 3,5km Harjupolun Savulammen ympäri. Matkalla on vanhaa kelottunutta ja joskus palanutta metsää, vanhaa kaskialuetta, suppia ja nimensä mukaisesti harjua. Harjujen päältä avautuu upeat maisemat Syväjärvelle ja Savulammelle parhaillaan parikymmentä metriä korkealta harjulta. Tulipaikkoja ei kansallispuiston alueella polkujen varrella ole. Petraniemessä on kaksi tulipaikkaa, joista toinen on grillikota ja toinen avokatos.


Petraniemessä on myös pieni leirintäalue ja retkeilykeskus, jotka ovat kesäisin auki. Näin syksylläkin leirintäalueella voi majoittua vaikka se ei auki olekaan. Palveluita ei juuri ollut käytettävissä mutta ilman niitäkin pärjäsimme hyvin. Huussi on ja vettä saimme retkeilykeskuksen seinässä olevasta hanasta. Mitäpä muuta karavaanari tarvitsee? Eipä mitään. Kaikki muu kulkee mukana.

Osa kuvista on vaimoni ottamia.
Linkki youtube-videoon reissusta.

Asko


keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Aamukahvit Kalliojärvellä


Kiireisen loppukesän jälkeen koitti lopultakin se vapaapäivä, jolloin voi tehdä muutakin kuin pakollisia kotihommia. Niinpä päätin lähteä aamulla Kalliojärvelle kävelemään ja keittämään aamukahvit nuotiolla. Toki pari makkaraa kuuluu asiaan kun kerran nuotiolla ollaan.


Heräsin 5.30 ja lähdin matkaan. Odotin eilisen illan perusteella, että aamu olisi ollut puolipilvinen ja kenties vähän aurinkoinen mutta taivas oli tasaisessa pilvessä. Otin kameran mukaan ja ajatuksena oli koittaa kuvata auringonnousua ja ehkä saada samaan kuvaan vähän sumuakin. Vaan eipä siitä mitään tullut. Tasaisen harmaa taivas ei paljon antanut valonsäteitä eikä sumua ollut ollenkaan.


Kiersin kierroksen vastapäivään ja pysähdyin laavulle tulistelemaan. Polttopuita ei liiterissä juuri ollut mutta onneksi joku muu oli raahannut metsästä pari tervaskantoa, joista toisen pilkoin polttopuuksi.


Laavulta takaisin autolle kävellessä kiipeilin pitkin kallioita, jotka laskeutuvat pystysuorana lähes 15m suoraan veteen.


Aamun näköhavaintona oli mm. neljä koppeloa, kaksi ukkometsoa ja kaksi ukkoteertä. Lisäksi lukuisa määrä muita pienempiä lintuja, joita en lähellekään kaikkia tunnistanut.
Kuvasin jonkinlaisen videon aamulta. Laatu ei ole kaksinen mutta tärkeintä on tekemisen hauskuus. =)