tiistai 2. tammikuuta 2018

Testissä pieni mutta pippurinen valaisin LUMONITE Compass Mini R


Kaupallinen yhteistyö The Ten Essentials-verkkokauppa

Kun The Ten Essentials, tutummin suomeksi "kymmenen välttämättömyyttä", ehdotti yhteistyötä, perehdyin ensin heidän nettisivuihinsa ja arvoihinsa huolella ennen vastaamista. Koin heidän mottonsa "vähemmän mutta parempaa" olevan samanlainen kuin omani. Miksi ostaa joka vuosi halpaa krääsää, jota kaupat tyrkyttävät markkinoille ajatuksella "koska ilman tätä et tule toimeen", kun voi ostaa kerralla kunnollista? Vanha viisaus, köyhällä ei ole vara ostaa halpaa, pätee tässäkin.

Neuvotteluiden jälkeen sovimme yhteistyöstä, jonka toivomme jatkuvan pitkään. Tulevaisuudessa kirjoitan silloin tällöin tuotetestejä yhteistyössä The Ten Essentialsin kanssa. Mikäli juttu on kirjoitettu kaupallisessa yhteistyössä, ilmoitan sen heti jutun alussa.


Yhteisen vaelluksemme alkumetreillä otin testattavaksi pienen mutta tehokkaan otsavalaisimen LUMONITE Compass Mini R:n. Valaisin on konstailemattoman yksinkertainen ilman turhia säätöjä. Näin on minimoitu hajoamisen riski. Myös kulumisen aiheuttamat ongelmat vähenevät liikkuvien osien vähyyden takia.


Valaisimen korkeussäätö eli tiltti toimii kiertämällä sitä otsapannassa olevassa metallisessa klipsissä. Jälleen yksinkertainen ratkaisu on toimiva eikä hajoavia muovisaranoita tarvita. Tarvittaessa valaisimen voi irroittaa klipsistä ja käyttää sitä käsivalaisimena tai vaihtoehtoisesti lisäosan kanssa myös polkupyörän valaisimena.

440 lumenia valaisee talvisen metsän kirkkaasti.

Valmistaja lupaa valokeilan pituudeksi maksimiteholla 85m ja valotehoksi 440lm. Valaisin toimii tällä tehoalueella vain hetken, jonka jälkeen se laskee automaattisesti 230 lumeniin virran säästämiseksi. Leirissä touhutessa valotehon voi valita viidestä 3lm/10lm/85lm/230lm/440lm vaihtoehdosta tarpeen mukaan. Pienimmän ja suurimman valotehon välillä on merkittävä ero mutta niin on myös akun kestossa. 230 lumenin teholla valmistaja lupaa 650mAh akun kestävän 2h kun pienimmällä 3 lumenin teholla se on vastaavasti 6 vuorokautta.

Normaalioloissa 230 lumenia riittää oikein hyvin liikkumiseen.

Valaisin kytkeytyy päälle painamalla nappia kerran. Tällöin päällä on automaattisesti edellinen valoteho. Valoteho säädetään pitämällä virtanappia pohjassa. Kun haluttu valoteho on päällä, nappi lasketaan ylös.


Valaisimen lataus on ehkä paras mitä olen nähnyt. Ei avattavia luukkuja eikä hajoavia mini usbeja. Laturin johto yksikertaisesti napsautetaan magneetilla valaisimen päähän ja toinen pää kytketään UBS-liittimellä joko kännykän laturiin, virtapankkiin, tietokoneeseen tai aurinkopaneeliin. Kapasiteetiltaan melko pieni akku tyhjenee täydellä teholla nopeasti mutta vastaavasti se latautuu myös todella nopeasti täyteen.


Tukevan rakenteen lisäksi tämän lampun hyvä puoli on sen keveys. Pariston kanssa vain 74g painava valaisin ei roiku otsalla. Siinä ei myöskään ole niskassa erillistä paristokoteloa. Pieni valaisin kulkee helposti taskussa missä vain. Valmistajan mukaan Compass Mini kestää pudottamisen 1,5m korkeudelta ja tiiveysluokitus IPX8 kestää lampun pysyvän upotuksen 2 metriin. Näin ollen valaisin on tehty kovaa käyttöä varten.


Täydellistä tuotetta ei olekaan ja ruusujen lisäksi pitää aina antaa myös risuja:

Mielestäni valokeila voisi olla hieman leveämpi pituuden kustannuksella. Tämä tosin on vain oma mielipiteeni ja käyttötarkoitus vaikuttaa keilan muotoon.

Asia mikä itseni yllätti täysin on se, että valaisin ei varoita akun loppumisesta. Monet valaisimet alkavat esim. välkyttää akun ollessa vähissä. Näin valaisimen sammuminen ei tule yllätyksenä. Lumonite himmenee vähän loppua kohti mutta lopulta valaisin sammuu täysin varoittamatta. Tätä varten pimeässä metsässä on syytä olla mukana joko toinen akku tai latausmahdollisuus.

LUMONITE Compass Mini R käyttää tavallisten paristojen sijaan yhtä 650mAh RCR123-akkua. Pitemmälle retkelle lähtiessä onkin syytä varmistaa, että valaisimen saa joko ladattua tai mukana on vähintään yksi vara-akku.

Oman otsavalaimesi voit tilata The Ten Essiantials-verkkokaupasta. Kannattaa tutustua myös heidän muihin tuotteisiinsa. Motto, "Vähemmän mutta parempaa", näkyy laadukkaiden tuotteiden tarjontana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti