tiistai 19. joulukuuta 2017

Rimakanootti osa 5: Koristeita kylkiin


Tämä projekti oli muutaman viikon tauolla kun kaikki vapaa-aika kului metsätöissä sekä kahden koulun vanhempaintoiminnassa. Nyt ne hommat on saatu päätökseen ja on taas aikaa harrastaa.
Viimeksi kanootin rakentaminen keskeytyi kun valmiit rimat loppuivat. Ne loppuivat siksi, että jyrsin hajosi kesken rimojen tekemisen ja sain tehtyä vain reilu 10 valmista rimaa. Niillä ei montaa kerrosta tehdä.
Nyt kävin ostamassa itselleni joululahjaksi uuden jyrsimen ja pääsin jatkamaan projektia. Ensimmäinen homma oli tehdä loput rimat valmiiksi. Samalla tein myös koristeita ja ulompia vannaspuita varten ohutta mahonkirimaa.


Koristeiden tekeminen piti aloittaa pienellä laskutoimituksella. Kylkeen mahtui juuri ja juuri kulmittain 11cm korkuinen vinoneliö. Piti siis laskea paljonko on neliön sivun pituus. Tämä saadaan selville tutulla pythagoraan lauseella. No, en ole mikään matemaatikko ja tämäkin asia oli unohtunut vuosin saatossa. Onneksi meidän 9. luokkalaisella asia oli tuoreessa muistissa ja hänen avullaan sain laskettua. Lopputuloksena on neliö, jonka sivun pituus on n. 78mm.  


Aloitin liimaamalla 58mm mahonkineliöön vaalean haapariman sekä tumman mahonkiriman.


Luonnostelin pöydällä kuvion ja mittasin vielä ennen paikalleen liimausta kertaalleen, että mitat täsmäävät. Kaikki oli lähes täydellistä. Neliön tein tarkoituksella vähän paksummaksi, että siinä on hiomisen varaa. Jokainen varmasti ymmärtää, että kaarevaan kanootin kylkeen laitettava suora pala ohenee kaarevaksi hioessa.


Ensimmäiset mahonkirimat ja neliö paikallaan. Kaikesta mittaamisesta ja miettimisestä huolimatta tässä vaiheessa vähän jännittää. Entä jos viimeinen rima ei sovikaan kohdalleen. Mitä sitten tehdään?


Mahonkirima on työlästä käsiteltävää. Se on sekä haurasta että kovaa. Riman taivuttaminen paikalleen ja sen pitäminen liiman kuivuessa siinä vaatii teippiä, puristimia sekä pieniä ruuvattavia palikoita


Hitaasti hyvä tulee. Melkoista palapeliä oli tämä vaihe. Vapaapäivinä kävin autotallissa 3-4 kertaa päivässä tunnin kerrallaan. Liimasin muutaman riman pätkän paikalleen ja menin sisälle tekemään liiman kuivuessa muuta. Muutaman tunnin kuluttua liima oli sen verra kuivahtanut, että sain liimattua seuraavat palat.


Lopputulos on ainakin omaa silmää miellyttävä. Tykkään kuviosta. Se ei ole liian massiivinen mutta kuitenkin riittävän iso näkyäkseen kunnolla.

Tästä on hyvä jättää homma joulun ajaksi tauolle. Tammikuussa jatkan kohti pohjaa ja toivon seuraavan kuukauden aikana saavani pohjan suurin piirtein umpeen. Aika näyttää miten ehdin kevättalvella tehdä kanoottia eteenpäin. Kävi nimittäin niin, että koulun penkki kutsuu ja asun maaliskuulle saakka viikot koulun asuntolassa. Viikonloppuisin mielelläni vietän aikaa perheen kesken. Onneksi meillä on myös etäopiskelua. Silloin ehkä ehtii iltaisin tehdä myös tätä hommaa.

Loppujen rimojen teko 2h 15min.
Koristeiden teko 10h 15min.

Projektin kokonaisaika: 29h

Seuraavaan osaan pääset tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti