lauantai 2. joulukuuta 2017

Kotitekoinen karpalomarmeladi vie makeanhimon


Keittelin syksyn karpaloista hyytelöä ja sitä tulikin aika reilu määrä. Jostain syystä hyytelö ei paksuuntunut jäähtyessään yhtä hyvin kuin puolukoista aiemmin tekemäni ja jouduin lisäämään siihen reippaasti lisää hyytelösokeria. Tästä johtuen valmiista hyytelöstä tuli niin makeaa ettei sitä viitsinyt juuri käyttää ruokien kanssa. Piti siis keksiä hyytelölle muuta käyttöä.


Päätin kokeilla marmeladin tekoa valmiista hyytelöstä. Pääsääntöisesti ohjeissa käsketään kiehauttaa kaikki ainekset kerralla mutta hyvin tuntui onnistuvan myös valmiin hyytelön sulattaminen ja siitä tekeminen.

Sovelsin tehdessä Kotilieden sivulta löytyvää ohjetta. Omassa keitoksessani on enemmän mehua ja sokeria ja vähemmän vettä. Jokainen voikin säätää ohjetta vähän oman makunsa mukaan. Tällä yhden kerran kokemuksella määrät näyttävät olevan aika suuntaa antavia kunhan Agar Agaria on 2rkl litrassa muita aineksia.

Karkea nyrkkisääntö määrissä voisi olla:

2rkl Agar Agaria
7-8dl mehua
2-3dl sokeria


Kylmän nesteen sekaan laitetaan Agar Agaria, kuumennetaan seos kiehuvaksi ja keitetään sitä 4-5min. Tämän jälkeen kiehuva neste kaadetaan laakeaan astiaan jähmettymään. Itse kaadoin matalalle uunipellille n. 1,5cm kerroksen.


Vuorokauden kuluttua seos on hyytynyt ja sen voi leikata kuutioiksi kuivumaan.


Kuutioita kuivatellaan leivinpaperin päällä pari päivää, jonka jälkeen ne voi sokeroida. Kuivattaminen on tärkeää, ettei sokeri sula valmiin karkin pinnalla.
Sokeria kannataa ripotella karkkien pinnalle ennen irroittamista. Tällä vältetään niiden tarttuminen toisiinsa jos karkit jostain syystä osuvat toisiinsa paperilta ottaessa. Tämän jälkeen karkit pyöräytetään sokerikulhossa ja ladotaan kerroksittain rasioihin.


1,5kg herkkua yhdessä laatikossa. Jos ei tällä lähde makeanhimo niin ei sitten millään.

Kokonaisuutena marmeladin tekeminen oli helppoa mutta kohtuullisen työlästä monen työvaiheen takia. Hintaa marmeladikilolle tuli n. 2€, joten kyllä siinä vielä ihan hyvällä palkalle pääsi.


6 kommenttia:

 1. Miten sokerittomana? Onko Stevian tuotteet turvallisia?millä korvaan sokerin.tätä pitää kokeilla, täällä hullu karpalon poimija vuosikymmeniä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa-a... Eipä ole tullut ajateltua sokeritonta vaihtoehtoa. Varmaan kannattaa kokeilla miten toimii pelkällä agar agarilla ja makeutusaineella. Mainitsemistasi Stevian tuotteista ei ole itselläni kokemusta.

   Poista
  2. Koivusokerilla?

   Poista
  3. Se voisi olla ihan hyvä vaihtoehto kokeilla.

   Poista
 2. Kiitos artikkelista. Olen pitkään jo haaveillut marmeladien teosta. Minulla on ollut säilöttynä pihlajanmarjaa ja karpaloita useampana vuonna perätysten. Luettuani juttusi ymmärsin, ettei marmeladien teko olekaan mitään "rakettitiedettä". Nyt joulupöytään valmistumassa itse tehtyjä karkkeja itse kerätyistä marjoista. Namskis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Itsekin yllätyin kuinka helppoa ja halpaa tekeminen on.
   Eilen katsoin marmeladikuutioita kaapissa ja huomasin, että sokeri on tummunut karkin pinnalla. Se ei ole kuitenkaan sulanut. Itse kuivatin karkkeja kaksi päivää ennen sokerointia. Luulen, että se on minimi aika ja 3-4 päivää voi olla ihan hyvä jos haluaa että sokeri pysyy valkoisena pitempään. Eihän se makuun vaikuta mutta esteetikolle voi olla tärkeää.

   Poista