lauantai 18. marraskuuta 2017

Rimakanootti osa 4: Rimojen liimaus muotin päälle


Aluksi teippasin muotin kaaret, ettei rimojen välistä pursuava liima tarttuisi niihin. On ikävää irrottaa valmista kanoottia muotista jos se on liimautunut kiinni. On mahdollista, että rimat jopa halkeavat irrottaessa.

Vaikka valmiita rimoja ei ollut kuin muutamia alkuun, aloitin kuitenkin niiden liimaamisen muotin päälle. Alimmat rimat laitoin sahausmerkkien alapuolelle ja kiinnitin ne keskeltä pienillä ruuveilla kiinni muottiin. Näin ne pysyvät paikallaan kun päälle aletaan liimata lisää rimoja. Kanoottia muotoon sahatessa ruuvien reiät häviävät pois. Päistä laitoin rimat kiinni vain muutamilla niiteillä ja rimojen alapuolelle laitoin muutamia ruuveja tueksi.


Kieltämättä aika työlästä oli saada ensimmäiset kaksi rimaa paikalleen varsinkin kun ne eivät ole täyspitkiä. Ensin kiinnitin rimat vain kolmesta keskimmäisestä kaaresta tarkalleen sauhausmerkkien kohtaan. Sitten painoin rimat varovasti päätyihin kiinni ja koitin olla taivuttamatta niitä korkeus suunnassa. Silmämääräisesti katsottuna rimat ovat kutakuinkin suorat. Tässä vaiheessa on kaksi erilaista koulukuntaa. Toiset taivuttavat ensimmäiset rimat laidan kaarevuuteen ja toiset laittavat suoraan kuten minä. Tällä tavalla laitettuna päihin pitää liimata muutamia pätkiä lisää, että keulaan ja perään saadaan sahattua kaareva muoto.


Toiset niittaavat rimat muotin kaariin kiinni liimausvaiheessa ja irroittavat lopussa niitit pois. Haittana tässä on näkyviin jäävät reiät valmiissa kanootissa. Omaani en halunnut reikiä, joten tein rimoista pieniä pätkiä ja ruuvien avulla kiinnitän ne painamaan liimautuvaa rimaa. Paras pituus pätkille on 3-5cm. Pitempi ei enää meinaa taipua kaarevan riman uraan vaan vääntää liimautuvaa rimaa suoraksi. Muutamissa kohdissa ylimmäinen rima meinasi pullahtaa ulospäin, joten latoin kuvan vasemmassa reunassa näkyvän pitkän pystyriman puristimella ja ruuvilla painamaan laidan tiiviisti muottia vasten.


Lähikuva "palikasta". Pienen puristimen alla näkyy rimojen jatkos. Helpoiten jatkaminen käy kun tekee tarkalleen suoran liitoksen ja pistää liimausvaiheessa pienen puristimen pitämään niitä kohdallaan. Toki päätyihin voisi ajaa jyrsimellä pontit mutta totesin ne turhiksi.


Neljän rimakerroksen jälkeen pitäisi alkaa tehdä laitaan koristeita. Mallailin mahonkirimoilla koristeiden leveyttä kaarevassa laidassa. Veden pinnalle jäävä osa on melko kapea eikä siihen mahdu kovin leveää koristetta. Aika näyttää minkälaisen siihen teen. Se onkin seuraavan osan aihe. Polttopuiden kaataminen metsässä sekä muutama muu homma pitää vapaa-ajasta huolen, joten voi olla etten ehdi tehdä kanoottia muutamaan viikkoon. Onneksi kevääseen on vielä aikaa runsaasti.

Ensimmäisten rimojen liimaamiseen meni aikaa 4h.
Kokonaisaika: 16,5h.

Seuraavaan osaan pääset tästä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti