tiistai 7. marraskuuta 2017

Rimakanootti osa 3: Rimojen teko


Kanootin rakentaminen jatkuu ja seuraavana oli vuorossa rimojen tekeminen. Kuten aikaisemmin jo mainitsin, ostin naapuriltani haapalautaa kanoottia varten. 28mm lauta oli turhan paksua, joten ne piti höylätä ohuemmaksi. Jostain syystä verstaan tasohöylän kuljetinrulla ei lähtenyt päälle ja rimojen teko meinasi pysähtyä heti alkuunsa. Onneksi kaverillani on kotonaan verstas ja hänen avustuksellaan sain höylättyä laudat sopivaan paksuuteen.


Kun laudat oli saatu höylättyä 25 millisiksi, palasin takaisin "omalle" verstaalle ajamaan ne sirkkelillä 6x25mm rimoiksi. Melkoinen kasa tuli purua seitsemän laudan viipaloimisesta.


Rimoihin jyrsitään pontit molempiin reunoihin. Hommaa helpottamaan tein laudasta jigin, jossa on riman kokoinen ura ja jyrsimen terälle reikä. Lauta laitetaan puristimella pöytään kiinni ja näin terän kohdistus on jokaisessa rimassa täsmälleen samalla kohdalla. Jigi nopeuttaa hommaa huomattavasti eikä lipsahduksia tule niin paljon. Tosin huomasin, että uusista teristä huolimatta jyrsin meinaa repiä huokoista puuta varsinkin urosponttia tehdessä. Hitaammalla työstövauhdilla repiminen vähenee, joten ei kannata pitää liiallista kiirettä.


Ja tietysti, ettei homma menisi liian helposti, jyrsin sanoi yhteistyösopimuksen irti vähän puolen välin jälkeen. Sain ajettua kaikkiin rimoihin toiselle puolelle naaraspontin ja viiteentoista rimaan urospontin kunnes jyrsin alkoi pitää outoa ääntä ja kohta pysähtyi kokonaan. Onneksi sain kuitenkin sen verran rimoja valmiiksi, että pääsen aloittamaan niiden liimaamisen muotin päälle. Pitää käydä jossain vaiheessa tekemässä loputkin rimat valmiiksi kun verstaalle on saatu hommattua uusi jyrsin.

Lukijani Tuukka toivoi, että laittaisin jutun loppuun työvaiheeseen käytetyn ajan sekä projektin kokonaiskeston. Niinpä tästä eteenpäin laitan ne puolen tunnin tarkkuudella. Toki olen laittanut itselleni muistiin käytetyn ajan heti alusta asti. Tunteihin on laskettu vain todelliset työtunnit. Ei siis matkoja verstaalle tai iltaisin suunnitteluun käytettyä aikaa. Toki tehdessä joutuu välillä istumaan alas ja miettimään työvaiheita eteenpäin ja sen lasken kokonaisaikaan. Lisään ajat nyt myös muotin tekoon sekä vannaspuiden tekoon.

Jigin ja rimojen teko: 6h Uskoisin vielä menevän puolesta tunnista tuntiin kun ajan loput pontit.
Kokonaisaika: 12,5h

Seuraavaan osaan pääset tästä.

4 kommenttia:

  1. Terve. Upea kanootti ja upea projekti. Aion ryhtyä tämän innoittamana samaan. Miten kanootti on toiminut ja kestänyt käytössä? Millaiset pontit jyrsit rimoihin ja minkä mallista terää käytit jyrsimessä? Yt. Henri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terve!

      Olen käyttänyt kanoottia verrattain vähän sateisen viime kesän takia. Mutta sen mitä olen käyttänyt, kanootti toimii hyvin ja on mukavan herkkä melottava. Kestosta en osaa sanoa omakohtaisia kokemuksia. Ennen projektiin ryhtymistä kyselin ja luin muiden kokemuksia. Keston pitäisi olla lasikuidun luokkaa. Yksi samanlaisen tehnyt oli kolunnut sillä Vätsärissä ilman ongelmia.

      Jyrsin toiseen reunaan naaraspontin ja toiseen urospontin. Molemmat puolipyöreitä.

      Poista
  2. Hei Minkä merkkisiä ja mallisia teriä käytit ponttien tekoon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Ostin Coboltin terät. Toisella urospontti ja toisella naaraspontti. R=3mm ja tuotenumero 223-060 ja 214-630. En enää muista mistä tilasin mutta uskoisin tilaamalla saavan kyllä monesta paikkaa.

      Poista