maanantai 17. huhtikuuta 2017

Huhtikuun puolivälin luontohavaintoja

Kevät etenee hitaasti. Pääsiäistä edeltävä viikko ja pääsiäinen on ollut pääosin pakkasella myös päivällä. Öisin on ollut pakkasta lähelle -10' ja päivälläkin lämpötila on kivunnut vain nollan tietämille. Kahden viikon sääennusteessa yöpakkaset näyttävät jatkuvan vappuun saakka eikä päivälläkään lämpötila kohoa viittä astetta korkeammalle.


Viherpeippo (Carduelis chloris)


Vihervarpunen (Carduelis spinus)


Sinitiainen (Parus caeruleus)


Kurkia (Grus grus)


Peippo (Fringilla coelebs)


Kuoveja (Numenius arquata)


Töyhtöhyyppä (Vanellus vanellus)

Mm. kurjet, töyhtöhyypät, kuovit, joutsenet ja hanhet ovat jo saapuneet etelästä aloittelemaan pesintää. Suuremmat pellot, joilta tuuli puhaltaa lumen talvella vähiin, ovat jo osittain sulia. Niiltä monet kahlaajalajit löytävät syötävää. Pääsiäisenä naapurini kertoi nähneensä ensimmäisen punarinnan sekä lehtokurpan.


Vesilintujen keinopesät ovat pesinnän apuna joen varrella. Koulumme oppilaat käyvät keväisin huoltamassa vesilintujen putkipesiä ja linnunpönttöjä paikallisen metsästysseuran vapaaehtoisten kanssa. Lapsilla on koulussa valinnaisaineena erä- ja luonto ja nämä retket ovat osa oppitunteja. Luontoretkien lisäksi he tekevät linnunpönttöjä ja harjoittelevat erätaitoja.


Pääsiäisenä kanahaukan pesä oli vielä tyhjä. Toivottavasti kesäkuun alkupuolella täällä olisi pieniä haukan poikasia kurkistelemassa risukasan reunan yli.


Harvoin näkee yhdessä pajupuskassa näin paljon pajunkissoja.


Teeri (Lyrurus tetrix)


Metsäkauris on juossut pellolla.


Näistä jäljistä en ole ihan varma ovatko ne näädän vai minkin. Molempia asuu kotini läheisyydessä.


Kettu on juossut pitkin lumista peltoa.


Kettu on pyydystänyt myyrän lumihangen alta. Vaanimalla ja nopealla loikalla se saa hangen alla liikuvan myyrän saaliikseen.


Pieniä sulia laikkuja lukuunottamatta joella ei näytä vielä kovin keväiseltä. Vedenkorkeuden vaihtelu on pudottanut joen jään alemmas. Tästä johtuen rannan lähellä on jäälle noussut vettä. Reipas yöpakkanen on jäädyttänyt veden muutaman sentin paksuiseksi jääksi. Suurimpia puronsuita lukuunottamatta jää on vielä kestävää.


Sukset ovat vielä helpoin tapa liikkua metsässä. Tiheät kuusikot alkavat olla jo lumettomia mutta harvemmissa metsissä lunta on vielä yli 40cm. Kyllä se kevät tulee vaikkakin hitaasti.


2 kommenttia:

  1. Joutsenia on täällä päin tosi paljon, toissapäivänä töistä tullessa oli kymmenkunta joutsenta ihan tien vieressä pellolla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä näkyi ensimmäiset muutama viikko sitten. Nyt niitä on jo melkein jokaisella isommalla pellolla ja puronsuulla sulassa. Tästä se kevät alkaa. :)

      Poista