tiistai 11. elokuuta 2015

Patvinsuon kansallispuisto, Suomunjärvi

Olimme pari päivää Suomunjärvellä retkeilemässä. Mukana oli myös kanootti, joka oli lähes taukoamatta menossa. Melojat vaihtuivat välillä ja taas joku jatkoi melomista.Kurkilahdessa on hyvä keittokatos, pukukopit, huussi, jätepiste ja infotaulu. Parkkipaikalla mahtuu yöpymään myös asuntovaunulla.

Kurkilahden hiekkarantaa. 

Minkä pienenä oppii sen vanhana taitaa.

Itse ehdin käydä melomassa kahden tunnin lenkin tyttäreni kanssa. Meloimme Kurkilahdesta rantoja pitkin kohti Lapinniemeä. Ajatuksena oli käydä ottamassa muutama kuva Lapinniemen upeista hiekkarannoista ja harjuista mutta kova tuuli pakotti kääntymään takaisin.

 Tuolla oli tarkoitus käydä. Matkaa olisi ollut vielä runsas kilometri.

 Kurkilahti


Suomunjärvellä on rantaviivaa 34km, josta hiekkarantaa 24km.  Keskisyvyys järvessä on 5,7m ja syvin kohta 27m. 1/3 valuma-alueesta on suota ja se värjää veden kellertäväksi. Siitä huolimatta vesi on todella kirkasta.

Yksi Suomun erikoisuudesta on hiekkasärkät, joita saattaa löytää keskellä järveä satojen metrien päässä rannasta. Yhden tämmöisen löysin sattumalta kun meloimme kaukana rannasta. Yhtäkkiä huomasin, että mela osui pohjaan ja vettä oli tuskin 50cm. Kymmenen metriä myöhemmin mela ei enää ylettänyt pohjaan.

Variksenmarja (Empetrum nigrum)

Juolukka (Vaccinium uliginosum)

Suopursu (Rhododendron tomentosum)

Lakka (Rubus chamaemorus)


Kanerva (Calluna vulgaris)

 Harmaaporonjäkälä
(Cladonia rangiferina, syn. Cladina rangiferina)

Suomunjärven ympäri kiertää 15km pitkä Suomunkierto ja järven ympärillä on runsaasti hyviä tulipaikkoja. Suomun tuvalta lähtee myös lyhyempiä muutaman kilometrin pituisia luontopolkuja. Tuvalla on kansallispuistosta kertovia infotauluja kuvineen ja pieni kahvio.

Patvinsuolta lähtee 133km pitkä Karhunpolku ja 90km Susitaival, jotka ovat osa Karjalan kierros- retkeilyreitistöä.


Käykää vilkaisemassa myös blogini fb-sivuja www.facebook.com/tervastulia. Sieltä löytyy kuvia ja videoita, joita ei blogiteksteissä ole. Lisään sinne kuvia ja tunnelmia tapahtumista, joista ei välttämättä ole blogitekstiksi saakka. Samoin sieltä löytyy erästelyyn liittyviä linkkejä, ym.
Blogin fb-sivu on julkinen eikä sitä katsellakseen tarvitse olla rekisteröitynyt facebookin käyttäjäksi.

2 kommenttia:

 1. Hei! Kävimme Suomunjärvellä kesäkuussa,hienoa oli! t. Tiina
  tiinanpatikointi.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomunjärvi on mielestäni yksi Pohjois-Karjalan kauneimpia paikkoja. Olen käynyt Suomulla monta kertaa sekä kesällä, että talvella enkä ikinä kyllästy maisemiin. Pitkät hiekkarannat ja rauhallisuus saavat kerta toisensa jälkeen palaamaan.

   Poista