maanantai 11. toukokuuta 2015

Valmistautumista viikonlopun melontareissuun

Ensi viikonloppu on tarkoitus viettää melonnan parissa Lieksan Jongunjoella ja Ilomantsin Haapajoella. Tavarat on jo tarkastettu ja osittain pakattu. Jotain uuttakin on tullut hankittua ja "tuunattua" vanhoja.Tein kattotelineisiin lisäputket, joille mahtuu kaksi kanoottia rinnakkain. Transporterin leveys ja kattokuorma mahdollistavat tämän. Putket ovat 180x20x40mm. Niihin on hitsattu ketjun silmukat päihin ja keskelle, joihin saa kuormaliinat kiinni.


Yhden kanoottikunnan tavarat kasassa. Vasemmalta: aukkopeite, naru, ensiapupakkaus, pari irtohihnaa, kuksa, vesipullo, äyskäri, paistinpannu, kattila, kahvipannu ja ruokailuvälineet sisäkkäin pusseissa, loue, wokkipannu, kaasukeitin+pullo, kirves, kypärät, vesitiivis säkki kameroille ja puhelimille, kaksi märkkäriä ja sukelluskengät, makuualustat ja makuupussit sekä tynnyrit, mihin tavarat ja ruoat pakataan.
 

Vettä näyttäisi olevan vähintään riittävästi. Ympäristökeskuksen vesistöennusteen mukaan tänään 11.5. meni sadan kuution virtaama rikki. Kun kesällä Jongunjoen virtaama on keskimäärin 10m3/s tai hieman alle, on tämän hetkinen joessa virtaava vesimäärä kymmenkertainen.

Metsissä on edelleen lunta, joten vettä riittää vielä monta viikkoa. Perjantaina näyttäisi virtaama olevan noin 80m3/s. Se tarkoittaa Kalliokoskessa ja Hiidenportissa hauskaa ja haasteellista melomista. Kalliokoski on erittäin kivinen, jyrkkä ja pitkä koski. Hiidenportti taas on mutkainen kanjoni, jossa on pieni putous keskellä S-mutkaa.

Putouskorkeutta aloituspaikalta Kuhmon Jonkerinjärvestä Lieksan Nurmijärvelle on 80m ja pituutta reitillä on 70km. Reitillä on noin 50 koskea tai virtaa. Ensimmäisen 28km matkalla Jonkerista Aittokoskelle laskua on 65m.

Lauantaina illalla siirrymme Ilomantsiin Haapajoelle. Sunnuntaina olisi tarkoitus meloa n. 15km ja laskea Haapajoen muutama suurin koski. En ole käynyt siellä ennen, joten aikaa koskien tutkimiseen pitää varata. Kuuleman mukaan ainakin Louhikoski ja Katajakoski ovat luokitukseltaan III.

Reissusta on tarkoitus kuvata GoPro:lla video ja editoida siitä 15-20min pituinen valmis filmi. Samoin jonkinlaista juttua tulee blogiinkin. Retki-lehteen kirjoitan pitemmän jutun reissusta ja Jongunjoen melontareitistä.

Lauantaina 17.5. järjestetään Jongunjoella melontatapahtuma Jongun Hujaus 2015, jonne ehtii vielä ilmoittautua.  Kaikki mukaan nauttimaan koskenlaskusta!

2 kommenttia: