perjantai 22. toukokuuta 2015

Melontareissu Jongunjoella 15.-16.5.2015

Tämän kevään melontareissu Jongunjoelle ja Haapajoelle on nyt historiaa ja mukavia muistoja. Vesistöennuste ei sattunut ihan kohdalleen mutta toteutunut 84 motin virtaama oli vähintään riittävä. 
Sääennuste näytti viikonlopulle puolipilvistä mutta lopulta vain perjantai oli hetkittäin poutainen. Aamupäivän tihkutti vettä ja iltaa kohti sää lopulta poutaantui kunnolla. Ilta oli aurinkoinen ja tyyni ja yöstä tuli kirkas ja kylmä. Kävin viiden aikaan aamulla teltasta ulkona ja huomasin, että kanootin hihnat sekä teltan kangas olivat kuurassa. Lauantaina taivas oli lähes koko päivän pilvinen. Muutama vesipisarakin tipahteli mutta suuremmalta sateelta vältyttiin.
 


Hiidenportti antoi haastetta. Koski on 350m pitkä ja tippuu 5m. Tulvalla luokitus on II+ - III.
Itseäni jäi harmittamaan sählääminen GoPron kanssa. Kuvasin ennen koskeen menoa sillalla videota mutta unohdin sammuttaa kameran. Se kuvasi 15min kaikenlaista turhaa ja koskeen mennessä kun luulin laittavani kameran päälle, sammutin sen. Pitänee ensi vuonna käydä taas uudestaan Jongulla jos silloin saisi Hiidenportinkin videolle. Hiidenportti on lähes puoli kilometriä pitkä upea kanjoni. Koski tekee sillan jälkeen mutkan vasemmalle ja välttääkseen törmäyksen kallioon on käännyttävä heti sillan jälkeen jyrkästi vasemmalle.
Harvemmin tulee melottua metsässä. Jongulla tulvavesi oli monin paikoin metsässä 50-100m päässä pääuomasta.

Aittokoski klo 23. ISO200, f/3.5, 1/3sek. Hienosäädöt LR:ssa.
Aittokosken jälkeen joki rauhoittuu. Jyrkästi meanderoivan pätkän jälkeen joki levenee ja syvenee. Valamajoen suun jälkeen alkaa Pälvekosken aarnialue, jossa on upeaa vanhaa metsää molemmin puolin jokea. Varsinainen aarnialue ja soidensuojelualue on joen itäpuolella. Tämä osuus joesta sopii myös retkimelojille, jotka eivät välitä koskenlaskusta. Matkalla Aittokoskelta eteenpäin on muutama pieni koski ja pari vähän suurempaa, jotka on halutessaan helppo ohittaa.


Kuvasin reissulta videon kypäräkameralla. Reilun tunnin kuvatusta materiaalista sai pätkiä aika kovalla kädellä, että sai videon pituuden siedettävälle tasolle.

Lopetimme reissun pisteeseen lat: 63.58966 lon: 30.00205 ja jatkoimme Ilomantsiin Haapajoelle. Siitä lisää seuraavassa jutussa. Video Haapajoelta on työn alla ja julkaisen sen ja kuvat kun video on valmis.

2 kommenttia:

 1. Komeat maisemat ja hyvää inkkarimelontaa. Kiva pätkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Etumelojani oli enimmäitä kertaa kanootissa mutta hienosti hän hoiti hommansa. Tuolla näytöllä voisin ottaa toisenkin kerran kaveriksi.
   Kalliokoskessa menin vähän liian "löysin rantein" ja virta painoi liian lähelle rantaa ja kiviä. Se sitten kostautui uimareissulla.

   Poista