maanantai 4. toukokuuta 2015

Mitä tänään syötäisiin?Villiyrttispesialisti ja keittiömestari Sami Tallbergin kokoamaan Villiyrttikeittokirjaan on koottu 75 luonnosta löytyvää kasvia, joita voi käyttää mitä mielikuvituksellisimpiin ruokiin. Kirja erinomaisesti kuvitettu ja tiedot kasveista kasvupaikkoineen ja käyttötarkoituksineen on koottu selkeästi. Jokaisesta kasvista on tehty yksi resepti ja ne ovat jokaisen keittiössä touhunneen toteutettavissa suhteellisen helposti. Suurin osa resepteistä on mahdollisia toteuttaa myös maasto-olosuhteissa.

Harvoin tulee ajatelleeksi, että Suomen luonto on täynnä syötäviä ja herkullisia kasveja, joiden käyttäminen ruoan valmistamisessa kysyy vain mielikuvitusta. Monet kirjassa esiteltävistä kasveista kasvavat jokaisen meidän pihoilla ja puutarhoissa. Näistä muutamia helpoimmin tunnistettavia ovat nokkonen, mustaherukan lehdet, voikukka, orvokki, päivänkakkara, vesiheinä, kurtturuusu ja maitohorsma. Esimerkiksi nuoret nokkosen lehdet ja varret ovat ryöpättynä hyviä nokkoskeitossa tai letuissa pinaatin tilalla. Vesiheinä ja nuoret maitohorsmat sopivat kesäiseen salaattiin ja mustaherukan lehdet riistaruoan maustamiseen.


Kirjasta on ilmestynyt 6. painos, joka on saatavana kovakantisena kirjana useasta eri kaupasta hintaan 24-28€. Myös useimmista kirjastoista tämä erinomainen kirja löytyy hyllystä.

Itselleni moni kirjan esittelemistä kasveista on tuttuja mutta aika harvaa on tullut käytettyä ruoan valmistamiseen. Viimeisen viikon aikana olen iltalukemisena koittanut painaa tulevaa kesää varten mieleen uusia tuttavuuksia. Tarkoitus on koittaa hyödyntää niitä taitojeni mukaan ruoan valmistamisessa.

3 kommenttia:

 1. Tuohan onkin mielenkiitoista :-) Nokkosta on tullut käytettyä ja jonkun kasvin juuria (jonka nimeä en juuri nyt muista) joskus kallion syrjästä maistettua, mutta pitääkin perehtyä aiheeseen paremmin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitat varmaan kallioimarretta?
   Meilläkin nokkonen on todella suosittu ja paljon käytetty. Usein kesällä paistetaan muurinpohjapannulla nokkoslettuja tuoreista nokkosista. Täytteeksi rullattujen lettujen voi laittaa esim. riisiä.
   Nokkosen lisäksi meillä käytetään myös mm. kuusenkerkkiä, orvokkia, vesiheinää, katajaa, syreeniä, humalaa, mustaherukan lehtiä, maitohorsmaa, suolaheinää ja käenkaalia. Voikukkaa on kokeiltu mutta sen karvas maku ei houkuta käyttämään sitä. Uutena mielenkiintoisena tuttavuutena kirjassa oli mm. pihasaunio.
   Joskus pitää kokeilla tehdä friteerattua palloporonjäkälää. Siihenkin löytyy ohje kirjasta. 😊

   Poista
  2. Kallioimarre tietenkin. Tuo nokkoshommahan alkaa kohta olemaan erinomaisen ajankohtainen :-) Katajaa on tosiaan hyödynnetty savustuksessa ja katajanmarjoja riistaruokien mausteena.

   Friteerattu palloporonjäkälä kuulostaa herkulliselta :-D

   Poista