lauantai 28. maaliskuuta 2020

Covid-19 - onko tästä jotain hyötyä?


Talous sakkaa, pörssikurssit romahtavat, jne. Näitä uutisia olemme saaneet lukea päivittäin. Raha se on mikä maailmaa pyörittää. Sitä ei käy kieltäminen. Monien toimeentulo riippuu siitä että raha liikkuu yrityksiltä toisille ja varmasti yhtä monen toimeentulo siitä että raha liikkuu tavallisen kuluttajan kukkarosta palveluntuottajalle. Elämme näidenkin asioiden suhteen poikkeuksellisia aikoja. Positiivista on kuitenkin se, että myös ahdinkoon joutuneet yrittäjät ja kansalaiset ovat lähes yhteen ääneen todenneet rajoituksista: "Tehdään yhdessä koska on pakko". Vaikka taloudellinen puoli tekee kipeää niin silti jaksetaan uskoa että tästäkin selvitään


Mutta sitten se kolikon toinen puoli. Somessa ja uutisissa on kiertänyt lukuisia kuvia ja videoita siitä kuinka Venetsian kanaalit ovat kirkastuneet tai satelliittikuvissa näkyneet valtaisat saastepilvet ovat kadonneet. Ensimmäinen vaikuttaa positiivisesti luontoon ja toki myös kirkkaat vedet ovat mukavampi näky kun sameat. Jälkimmäinen taas vaikuttaa positiivisesti ihmisten terveyteen. Saksalaisen tutkimuksen mukaan vuosittain pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat olivat vuonna 2015 8,8 miljoonaa tapausta kun vastaavasti esim. tupakoinnin aihettamat kuolemat olivat vastaavasti 7,2 miljoonaa. Ulkoilman saasteet aiheuttavat keskimäärin 120 kuolemaa per 100 000 asukasta. Tiheimmin asutuilla huonon ilmanlaadun alueilla määrä on tätäkin suurempi. Suomessa tapahtuvan pitkäaikaisen altistumisen pienhiukkasille on arvioitu aiheuttavan noin 1800 ennenaikaista kuolemaa vuodessa. (lähde: THL)

 

Jos hiukan yksinkertaistetaan ja kärjistetään: Parhaillaan jylläävän Covid-19-viruksen takia hiljentynyt liikenne ja suljetetut tehtaat saattavat säästää viruskuolemien lisäksi moninkertaisen määrään ihmisiä välillisesti ilman näiden virustartuntaa. Pitempään jatkunut tehtaiden ja liikenteen vähentyneet päästöt puhdistavat ilmaa. Ihmisten terveys ja luonto kiittää.


Kun matkailu etelästä pohjoiseen ja myös ulkomaille on vähentynyt, on ollut nähtävissä lähimatkailun ja varsinkin lähiretkeilyn suosion kasvu. Ainakin omassa kaveripiirissäni monet ovat ulkoilleen ja liikkuneet lähiluonnossa koko perheellä. Näin mekin olemme tehneet entistä enemmän vaikkakin sitä on tehty aiemminkin paljon. Koulujen sulkemisen jälkeen lapset joutuvat olemaan kotona entistä enemmän ja sen vastapainoksi on hyvä ulkoilla. Viikko sitten lauantaina olimme päivän Patvinsuon kansallispuistossa pilkillä, hiihtämässä ja muuten vain ulkoilemassa. Vaikka parkkipaikalla oli autoja parikymmentä, järvellä eikä nuotiopaikalla ollut ruuhkaa.


Sunnuntaina kävimme koko perheellä parin tunnin kierroksen pitkin lähimetsiä ja peltoja kiikaroiden näkyykö jo muuttolintuja. Lasten mielestä se oli mukavaa ja huomiselle sunnuntaille on suunnitelmissa yhteinen suunnistusretki lähikoulun suunnistusradalla.


Eilen perjantaina 27.3. näin kevään ensimmäiset haukat. Kaksi ruskosuohaukkaa kierteli lämpimissä ilmavirtauksissa saalista etsien. Kaverini ovat kertoneet havainneensa ensimmäiset hanhet tälle keväälle. Luonto kiertää siis omaa kiertokulkuaan ihmisten kriiseistä välittämättä. Tämmöiselle metsäläiselle se on lohduttavaa. Kun uutiset ovat tulvillaan kuolleiden määriä, romahtaneita pörssilukuja ja pohdintaa sairaalapaikkojen riittävyydestä, lähden luontoon. Siellä ajatus on siinä hetkessä ja huomaa kuinka ihminen on vain yksi pieni osa luomakuntaa. Luonto varmaan pärjäisi ilman meitä mutta me emme pärjäisi ilman luontoa.


2 kommenttia:

  1. Oivia ajatuksia ja ponnekasta pohdintaa. Lisäisin tähän nimenomaan sen että läheisten merkitys on ollut tärkeää ja tuttaviin tulee pidettyä yhteyttä eri tavalla. Jospa siitä tulisi uusi normaali niinkuin sanotaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhtenä pointtina jutussa oli nimenomaan se että yhdessä perheenä tulee retkeiltyä enemmän kun sosiaaliset kontaktit ovat muuten rajoitettuja. Toivottavasti tulevaisuudessa huomataan myös se että enemmän voidaan töitä tehdä etänä. Sillä vähennetään liikenteen päästöjä ja samalla jutussa mainittuja pienhiukkaspäästöjä.

      Poista