maanantai 16. joulukuuta 2019
Pöllönpönttöjen rakentamista ja metsään viemistä
Linnunpönttöjä olen tehnyt ja ripustellut puihin ennenkin mutta pöllöille en ole aiemmin laittanut. Nyt on korjattu sekin puute. Tein yksin ja 7v poikani kanssa puolenkymmentä pönttöä, jotka sitten leviteltiin kotini lähialueelle puihin odottamaan mahdollisia "asukkaita". Apuna minulla oli rengastajakaverini, jonka kanssa laitoimme yhteensä yhdeksän pönttöä. Vielä laitan muutaman lisää ja sitten alkaa olla tämän vuoden kiintiö täynnä. Ensi kesän/syksyn aikan laitamme lisää seuraavaan paikkaan 10-15km päähän kotoani.
Kotini ympäristössä on sekä vanhoja metsiä että suuria peltoaukeita. Niissä riittää pöllöille ruokaa ja sopivia paikkoja pesintään. Viime vuosien aikana olemmekin bonganneet alueella viirupöllöjä, huuhkajia, lapinpöllöjä, suopöllöjä, sarvipöllöjä, varpuspöllöjä, helmipöllöjä ja lehtopöllöjä. Näistä melkein kaikki ovat pesineet alueella. Nyt laitoimme lisää pesäpaikkoja sopivin välein ja toiveissa on saada kasvatettua pesivien lintujen määrää.
Teimme kaksi pönttöä viirupöllöille. Niiden korkeus on 70cm ja leveys 40x40cm. Viiruille kelpaa laatikkomainen pönttö, joten helpotin omaa työtäni enkä alkanut sahailemaan seinään suurta reikää. Lehtopöllön pöntöt ovat 70x30x30cm. Kulkuaukkona on 13cm reikä, joka tuli kätevästi reikäsahalla. Päällimmäisenä on vielä yksi pönttö varpuspöllölle. Se pesii yleensä vanhoissa lahopökkelöissä ja siksi pönttö on korkea ja kapea. Myös etuseinän paksuudella huijataan pöllöä. Vaikka sivuseinät voivat olla ohuemmat, etuseinä on oltava vähintään 50mm paksu. Laitoin 1" tuppeensahatun laudan ja 22mm raakalaudan päällekkäin. Näin paksutta on hieman yli 50mm.
Pönttöjen tekeminen on nopeaa hommaa mutta niiden kanssa puihin kiipeily ja kiinnittäminen ottaa yllättävän paljon aikaa. Kymmenen pöntön viemiseen ja ripustamiseen saa varata aikaa kokonaisen päivän. Kahdestaan pönttöjen kiinnittäminen sujuu helposti mutta yksinkin onnistuu.
Tämän kanssa oli yksin melkoista taiteilua. Ensin sidoin pöntön narulla selkään, kiipesin puuhun 7-8m korkeudelle ja nostin pöntön oksien päälle. Sitten koitin löytää tukevan asennon missä pysyisin oksalla istumassa ja kiersin jalat rungon ympäri. Sen jälkeen pidin toisella kädellä pönttöä paikallaan ja toisella kädellä ja hampailla yritin sitoa narun tiukalle. Toisella tai kolmannella yrityksellä onnistuin.
Nyt vain odotellaan kevättä ja toivotaan että uudet pöntöt kelpaavat pesintään. Uusien pönttöjen lisäksi kaverilla on melkoinen määrä vanhoja, joten eiköhän noissa jokunen pesintä ensi keväänä ole.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Pönttö kannattaa värjätä tummaksi.
VastaaPoistaTee puuntuhkasta ja ruokaöljystä sekoitus ja sivele pönttö sillä.
Se värjää pöntön tumman ruskeaksi ja maastoutuu paremmin luontoon.väri imeytyy hyvin pöntön pintaan ja kuivuu päivässä,suojaa myös lahoamista vastaan hyvin. Kokeile niin huomaat miten hyvin tuo toimii. Yllätyt hienosta väristä.
Kiitos, hyviä vinkkejä! Pitääpä kokeilla vaikka ensi syksynä.
Poista