perjantai 23. marraskuuta 2018

Luottovarusteeni top 5

Jokaisella on retkeilyvarusteita, joita ilman ei lähde reissuun. Varusteiden täytyy olla kestäviä, mukavia ja sellaisia mihin luottaa kaikissa tilanteissa. Joskus ne ovat todella vanhoja ja paljon käytettyjä, joskus melko uudesta varusteesta tulee luottokamaa jo ensimmäisten käyttökertojen kokemuksella. Suurin osa kamppeista on sellaisia, jotka vuosien aikana yksinkertaisesti kulutan loppuun ja ostan sitten tilalle uusia. Jotkut ovat kuitenkin sellaisia, joita on vaikea saada käyttämällä kulumaan loppuun. Tässä jutussa esittelen lyhyesti muutamia omia varusteitani, jotka olen havainnut hyväksi tai erinomaiseksi vuosien varrella.

Numero 1: Puukko

Tämän erinomaisen tuohikahvaisen puukon on takonut kollegani. Sain sen lahjaksi vaihtaessani 14v sitten asemalta toiselle. Tällä "tassupuukolla" on vuosien aikana nyljetty saaliita, veistetty kiehisiä, tehty lapsille pajupillejä ja paljon muuta. Nahkainen tuppi alkaa olla sen näköinen, että puukko on ollut tosiaan kovassa käytössä eikä pyötälaatikossa tai seinällä koristeena. Taottu terä on melko kova teroitettava, mutta pysyy pitkään terävänä. Tuohinen kahva on kaunis luonnonmateriaali eikä öljytty pinta ole liukas märkänäkään.Numero 2: Makuualusta Exped Synmat UL 7 LW

Tämän makuualustan ostin keväällä 2016. Jo ensimmäisellä reissulla Ivalojoella totesin tämän olevan yksi parhaista ostoksistani. En ollut ikinä nukkunut metsässä yhtä hyvin kun nukuin siellä. Sopivan täysi, paksu ilmatäytteinen alusta on melkein yhtä hyvä nukkua kuin oma sänky. Alusta ei saa olla liian täysi vaan sopiva täyttömäärä on silloin kun takapuoli on juuri ja juuri irti maasta. Tällöin patja myötäilee parhaiten vartalon muotoja.
Expedin alusta on osoittautunut kestäväksi ja sen myötä luotto ilmatäytteiseen alustaan on kasvanut. Olen nukkunut tämän n. 2,5v aikana tällä alustalla useita kymmeniä öitä ja lisäksi lapseni ovat lainanneet alustaa omille retkilleen vähintään 10-20 yön verran. Ainut miinus on kohtuullisen äänekäs pintamateriaali. Herkempiuninen telttakaveri saattaa pitemmän päälle hermostua kahinaan mikä syntyy alustan ja makuupussin hangatessa toisiaan.Numero 3: Rinkka Savotta Rajajääkäri

Jos joku on rakkautta ensisilmäyksellä, tämä rinkka oli sitä. Vaikka olen kantanut elämäni aikana aika monta erilaista rinkkaa, joista toiset ovat olleet keskinkertaisia, toiset hyviä ja jotkut tosi hyviä niin rehellisesti voin sanoa, että tämä on tähän astisista paras. Rajajääkärin pituus, leveys, käytettävyys ja modulaarisuus on ainakin minun selkääni parhaita. Runsaan vuoden käytön aikana tämä kovaan käyttöön tehty konstailematon kantolaite on ansainnut paikkansa omassa luotettavien varusteiden listassani. Ainut miinus on lyhyt säätövara. Omalle 180cm ruodolleni rinkka on täydellinen mutta esim 165cm tyttäreni ei saanut selkäosaa riittävän lyhyeksi eikä lantiovyötä riittävän tiukalle.Numero 4: Kanootti Welhonpesä Arctic 16'

Tämä on ensimmäinen kanoottini ja olen ostanut sen kesätyörahoilla vuonna 1998. Kahdenkymmenen vuoden aikana tällä on koluttu suurin osa Pohjois-Karjalan joista, osa moneen kertaan. Jonkin verran reissuja on tehty myös muualle Suomeen, pisimpänä kuuden päivän Ivalojoen reissu 2016.
Arctic on nimensä mukaisesti pituudeltaan 16 jalkaa eli hieman alle 5m pitkä. Kantavuutta on sen verran reilusti, että tällä pärjää päiväretken lisäksi myös pitemmän reissun. Rungon muoto on pituussuunnassa suora ja poikkisuunnassa loiva V. Tämä antaa sileällä vedellä mukavasti nopeutta ja vakautta myös soolomelonassa. Toisaalta koskessa suora runko ei ole ketterin kääntymään vaan sitä joutuu käskyttämään kovemmin. Vakaana kanoottina tämä toimii eleettömästi niin tuulisella järvenselällä, III-luokan koskessa kuin sorsametsälläkin. 7mm yksikerroksinen polyeteenirakenne on kaiken kestävä mutta melko painava.Numero 5: Nuotiopannu Opa

Onko kahvipannu retkivaruste? No onhan se ja ehdottomasti sellainen, että ilman sitä ei kerta kaikkiaan voi lähteä metsään. Sain joskus avioliittomme alkuaikoina vaimoltani lahjaksi Opan kahvipannun ja kattilan. Ne ovat kulkeneet vuodesta toiseen mukana kaikilla reissuilla missä olen metsässä liikkunut. Noen värjäämään mustaan pintaan on tallentunut monen seikkailun tarinat.
Minulla on naulakossa aina valmiina pieni reppu, jossa on pakattuna kuksa, kahvipannu, vesipullo ja kahvia. Siitä se on helppo napata mukaan ja lähteä parin sadan metrin päähän omalle laavulle kahvin keittoon. Näin tein myös eilen. Pari tuntia meni mukavasti tulistellessa ja tarinoidessa päiväkahviseuraksi tulleen kaverini kanssa.


2 kommenttia:

  1. Kun sen hyvän löytää niin luopua ei malta ennenkuin se on tosiaan kulutettu loppuun. Jotkut tavarat vain tuntuvat olevan "isältä pojalle" tyyliä. Itselläkin muutama vakio luotto varuste jotka taitaa olla aika samoja mitä sinultakin löytyy. Yksi tärkeimmistä varmaan tuo samainen tassu puukko jonka tekijä todella osaa asiansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä hyvä varuste tulee yleensä käytettyä ensin loppuun ennekuin siitä raaskii luopua. Vaatteilla tuppaa olemaan minun käyttömäärillä kohtuullisen lyhyt käyttöikä. Siksi en ottanut niitä listalle mukaan.

      Poista