maanantai 12. syyskuuta 2016

Testissä merinovillainen T-paita

Kesäisin repun tai rinkan kanssa kävellessä paita kastuu selästä märäksi. Puuvillainen paita tarttuu kastuessaan selkään ja tuntuu repun pois ottamisen jälkeen melkoisen inhottavalle. Vaelluksella paidan kuivaaminenkaan ei välttämättä aina onnistu ja kuivia paitoja joutuu olemaan mukana varalta.

Tähän "ongelmaan" ratkaisua miettiessäni tuli mieleen talviretkeilystä tuttu materiaali merinovilla. Omakohtaista kokemusta merinovillaisista talvikerrastoista on kertynyt jo kohtuullisesti ja villan erinomaisuus on kiistaton tosiasia. Toisinkuin keinokuituiset urheilukerrastot, villa ei rupea haisemaan pitkänkään käytön jälkeen vaikka sitä ei saa pestyä.Tilasimme kaverini kanssa kokeeksi Patagonian merinovillaiset T-paidat. Koostumukseltaan paita on 65% merinovillaa ja 35% polyesteriä, joka antaa kankaalle lisää kestävyyttä. Pelkkä merinovilla on kulutuskestävyydeltään keskinkertaista.


Ensimmäinen testilenkki merinovillainen paita päällä oli n. 7km soisessa ja kallioisessa maastossa reppu selässä. Tarpomisen ja kiipeilyn jälkeen paita oli selästä totaalisen märkä mutta ei siltikään tarttunut ihoon kiinni. Tuulisella säällä paita kuivui vajaassa kymmenessä minuutissa ja oli taas kuiva ja mukava päällä.


Pituudeltaan L-mitoitus on riittävä ja helman saa halutessaan pysymään housuissa myös kumarrellessa. Muuten paita on suhteellisen istuva eikä ryppyynny repun alla ikävästi. Kaulus on sopivan väljä eikä hihojenkaan pituus ole liian pitkä. En oikeastaan keksi mitoituksesta mitään suurempaa moitittavaa tämmöiselle normaalivartaloiselle 180cm/86kg tallaajalle.


Sivut on tehty erillisistä kaitaleista. Tarkoituksena on ollut laitaa saumat niin, etteivät ne hierrä ja antavat samalla lisää tilaa liikkua. Myöskään olkapäillä ei ole repun viilekkeiden alla hiertäviä saumoja. Kangas on erittäin ohutta ja ilmavaa. Paidan painoksi valmistaja ilmoittaa vain 120g.

Paidat tilattiin Britanniasta Country Side-verkkokaupasta hintaan 42€+pk. Tuotteen löydät täältä.


6 kommenttia:

 1. Toivottavasti kestää pitkään. Omia kokemuksia http://www.timoanttalainen.com/2013/06/icebreaker-t-paita-vuoden-jalkeen.html Tällä hetkellä en omista yhtäkään T-paitaa joka ei ole villaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisin tuon hintaisen paidan kestävän. Pitää itsekin vuoden päästä laittaa lisää kokemuksia. Tuon oman juttusi olenkin jo lukenut aikaisemmin.

   Poista
 2. Miten mahtoi paita kestää? Itsellä tässä on mietinnässä yksi tai useampi merinovillainen t-paita, kun talven aikana tuli hurahdettua merinovillaisten vaatteiden ominaisuuksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin vielä on ihan kuosissaan ja ehjä vaikka olen käyttänyt sitä paljon. Viime kesänä paita oli päällä kun juoksin 22km reppu selässä. Siitä se ei luonnollisestikaan tykännyt. Selkä ja erityisesti olkainten kohta hiertyi nukkaiseksi. Ei kuitenkaan kulunut puhki.

   Poista
 3. Olen myös pohtinut merinovillaisen aluspaidan hankkimista kesän eräretkiä varten. Pitääkin tutustua lisää näihin Patagonian tuotteisiin. En myöskään tiennyt, että polyesteri lisää paidan kestävyyttä - hyvä fakta tietää.

  Tutkin itse merinovillatuotteita tältä sivulta, jos muitakin kiinnostaa kyseiset tuotteet: https://webshop.ruskovilla.fi/tryhma/12

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo paita on edelleen käytössä ilman yhtään reikää. Voin tällä kokemuksella suositella tuota ja jos Patagonian tuotteet ovat noin hyvälaatuisia niin hieno juttu.
   Vaimoni on koulutukseltaan ompelija ja hän tutkii vaatteita ammattilaisen kriittisyydellä. Häneltä saan myös hyviä neuvoja mitä ei kannata ostaa.

   Poista