lauantai 3. syyskuuta 2016

Louhisaaren kalliomaalaukset


Työreissulla Keski-Karjalaan, minulle tarjoutui mahdollisuus käydä katsomassa Pyhäjärven Louhisaaressa (kartta) olevia kivikautisia kalliomaalauksia. Tiettävästi maalausten ikä on 5000-6000 vuotta. Ajan hammas on purrut kallioon punamullalla maalattuja kuvioita ja paikan päällä katsoessa vaatiikin hieman mielikuvitusta saada selvää kuvioista. Maalaukset ovat saaren länsirannan pystykalliossa n. 1,8m vedenpinnan yläpuolella.


Punaista väriä on havaittavissa kallioseinässä useissa kohdissa mutta ainoat kohtuullisen selvät kuviot ovat kahdessa kohdassa kallion oikeassa reunassa. Olen vahvistanut kuvankäsittelyllä punaista väriä, jolloin kuviot erottuvat selvemmin. Luonnollisessa valossa kuviot eivät ole näin selviä.


Vasemman puoleisessa kuvassa kaksi hirveä katsoo toisiaan.


Oikeanpuoleinen kuva on mitoiltaan 30x90cm. Kuvassa on tulkittu olevan kahdeksan hirveä päällekkäin. En tiedä mikä kuvien maalaamisen tarkoitus on aikanaan ollut. Onko saari ollut jonkinlainen uhripaikka vai onko maalausten tarkoitus ollut merkitä saalistuspaikkoja tai reittiä niille? Joku asiaan paremmin perehtynyt voi kommentoida ja kertoa lisää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti