sunnuntai 14. elokuuta 2016

Viidenkympin supermacro


Näin facebookissa videon, jossa Nikkor 18-55 millisestä kittilinssistä tehtiin supermacro vääntämällä ulommainen linssipaketti irti. Homma näytti yksinkertaiselta ja jälki kohtuullisen hyvältä, joten ajatteli kokeilla samaa. Muutama vuosi sitten jäi kaappiin hieman rikkinäinen 18-55mm linssi, jossa zoomrengas on rikki mutta objektiivi toimii muuten. Linssille ei ole ollut käyttöä kun olen hankkinut vähitellen parempaa kalustoa ja ajattelin nyt uhrata sen kokeeseen.Pyöritin zoomin ulos, että sain ulommaisesta osasta kunnolla kiinni. Reilulla voimalla väänsin muoviset klipsit kierteeltä yli ja sain ulommaisen linssipaketin irti. Pieni muovinpala irtosi sisältä mutta muuten osat jäivät ehjiksi. En kuitenkaan usko, että objektiivia saa enää kasattua.


Rikottu linssi on arka pölylle ja muulle lialle mutta keksin koittaa suojaksi samassa objektiivissä ollutta UV-suodatinta. Kääntämällä suodattimen "väärin päin" eli ulkokierre sisälle, sen saa kierrettyä muovin reunaan. Pienellä pikaliimatipalla suodatin pysyy hyvin paikallaan ja suojaa objektiivia roskilta.

Aukon valinta ja valotuksen säätö toimii normaalisti mutta tarkennus luonnollisestikaan ei. Objektiivin tarkennusnappi kannattaakin pistään suoraan manuaalille. Tällöin kamera ei yritäkään käyttää automaattia. En osaa sanoa onko tästä haittaa mutta ainakin itseäni jatkuva moottorin turha ininä häirisee. Tarkentaminen tapahtuu samoin kun kääntörenkaallakin kuvatessa eli objektiivin ja kuvattavan kohteen etäisyyttä muuttamalla.


Kuvasin kokeeksi ruusussa ollutta kärpästä ja vesipisaroita. Syväterävyys on vain joitan millejä, joten jo kärpäsen kokoisen hyönteisen saaminen kokonaan tarkaksi on mahdotonta. Tällä saakin otettua hyönteisistä kuvia, joissa pää on terävä mutta tausta pehmeä. Alunperin objektiivin tarkennusetäisyys on 28cm ja muutoksen jälkeen 5-10cm. Tätä voikin hyvällä syyllä kutsua supermacroksi. 


Paikallaan olevien kohteiden kuvaaminen onnistuu kohtuullisen helposti mutta koitaessani kuvata kukassa olevaan kärpästä, homma vaikeutui huomattavasti.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti