torstai 18. elokuuta 2016

Vapaapäivän kuvausreissu

Kun vapaapäivänä on mahdollisuus viettää aikaa yksin, lähden luontoon ja otan kameran mukaan. Tällä kertaa suunta oli niin kauas kaikesta ihmisasumuksesta kun Suomen tässä kolkassa on mahdollista. Matkan ensimmäinen kohde oli Koitereen länsipuolella ja Patvinsuon kansallispuiston lounaispuolella oleva Paha-Oinasvaara. Karttatiedustelun mukaan siellä piti olla mielenkiintoinen rotko, joka löytyikin melko helposti.Keskeltä kuivaa mäntykangasta lähtee laskeutumaan pohjaa kohti levenevä rotko. Rotkon pohja on sammalen, saniaisten ja kallioimarteen peitossa. Rotkoa alhaalta ylöspäin kulkiessa se kapenee lopulta vain 40-50cm leveäksi kapeikoksi leventyen sen jälkeen hieman. Kapeikosta kyllä mahtuisi läpi mutta märkä ja levää kasvava kallio sotkee ainakin vaatteet.


Kallio on kerrostunutta ja muistuttaa mm. Nattasen huipulla olevia kallioita.


Jyrkänteen korkeutta on kuvista vaikea hahmottaa. Selkäni takana oleva kallio on 3-4m korkea ja edessäni olevan kallion korkeus on yli 10m.


Ympärilla olevilta kallioilta valuva vesi pitää seinämät jatkuvasti märkänä. Kuvan vasemman puoleinen seinämä on hieman sisäänpäin kallellaan ja reunalta tippuva vesi kastelee vielä metrin päässä seinämästä.


Paha-Oinasvaarasta ajoin Patvinsuon kansallispuiston halki Tohliin. Päiväkahvin keittämisen jälkeen lähdin Tohlinsuolle. Kello oli tässä vaiheessa jo lähes puoli seitsemän, joten kierrokseni jäi muutamaan kilometriin.
 

Alunperin ajatuksena oli mennä kuvan keskellä näkyvään kalliosaareen. Upottava rimpisuo ja pimenevä ilta ei tuntunut hyvältä yhdistelmältä autolle paluun suhteen, joten päätin siirtää käyntini toiseen kertaan kun pääsen liikkeelle hyvissä ajoin aamulla.

Tohlista ajoin Kurkilahteen ja lähdin kävelemään Terettiin. Sieltä tulee selkeä ja hyvä polku ja pitkokset, joten pimeässäkään ei tarvitse rämpiä upottavalla suolla takaisin autolle.


Lintukuvauksen suhteen retki oli melko epäonnistunut. Kuvasin päivän aikana lähinnä hömötiaisia, talitiaisia, joutsenia ja kanahaukkoja. Päivän mukava yllätys oli kuvassa oleva keltavästäräkki (Motacilla flava ).


Panoraama Teretin lintutornista Patvinsuon 6000 hehtaarin rimpisuolle. 


Lähestyvä sadekuuro sekä selän takaa paistava aurinko saivat aikaa upean esityksen. Kuvan värit ovat niin lähelle alkuperäistä kun osasin säätää. Suurimmat säädöt on tehty valotuksen ja varjojen suhteen, että sateenkaari näkyisi kuvassa kirkkaana.


Teretin laavulla nautitun iltakahvin ja iltapalan jälkeen alkoi aurinko laskea ja lähdin kävelemään hiljalleen takaisin Kurkilahteen. Matkalla oli hienoja paikkoja kuvata eikä valokaan ollut yhtään hullumman näköinen.  


Täysikuu nousi taivaanrannasta antaen oman tunnelmansa auringonlaskuun.


14 kuvan panoraama, jossa näkyy laskevan auringon kultaama taivaanranta sekä vastakkaisesta suunnasta noussut kuu. Harvoin jätän jalustan pois matkasta mutta tällä kertaa kuvittelin pärjääväni ilman sitä. Kuinka väärässä olinkaan? Panoraamakuvia ottaessa jouduin nojailemaan kelopuiden runkoihin tukea hakiessani. Ilman kohtuutonta herkkyyden nostoa valotusajat kasvat liian pitkiksi käsivaralta otettaviksi.


Auringon viimeiset säteen punaavat luoteisen taivaan.


Kuu paistaa kelopuun halkeamasta.


 Täysikuu ja pilvet ovat haasteellinen ja mukava kohde kuvata.


Luonto tarjosi taas kerran kauneuttaan ja antoi voimia arkeen.


4 kommenttia:

 1. Hienon kuvan sait tuosta sateenkaaresta! Terv. mies koiran kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Värit yritin saada mahdollisimman lähelle sitä miltä se näytti oikeasti. Panoraamana tuollainen toimii hyvin kun ei ole kalansilmälinssiä käytössä.

   Poista
 2. Kaikki kuvat taas sitä taattua laatua mitä olen sinulta aina nähnyt! Upea on tosiaan tuo sateenkaarikuva ja kaikki muutkin Patvinsuon kuvat! Mielenkiintoinen on myös tuo rotko! Kiitos taas kerran! Ilo on lukijoiden tätä blogia seurata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mukavasta palautteesta! Yritän parhaani mukaan saada kuvat ja tekstin semmoiseksi, että niitä jaksaa seurata. Valtavasti uusia ideoita ja retkiä on mielessä kun vain ne ehtii toteuttaa. Välillä kun pitää käydä myös töissä. 😉

   Poista