maanantai 22. helmikuuta 2016

Laavu lähimetsään osa 9: Katto päälle

Aloitimme hommat aamulla yhdeksän aikaan laittamalla kattovasat paikoilleen. Siinä meni pari tuntia ja oli aika käydä syömässä. Ruoan jälkeen aloitimme kattopohjan laudoittamisen ja pellittämisen. Puolen tunnin reippaan työrupeaman jälkeen katto oli peltejä vaille. Suurin osa iltapäivästä meni vanhojen konesaumapeltien oikomiseen, pokkauksien aukomiseen sekä paikoilleen laittamiseen. Melko työlästä hommaa tehdä vanhoista pelleistä mutta eipähän tullut lisäkustannuksia. Moneskohan rakennus liene noille pelleille? Luultavasti ainakin kolmas mutta luultavasti samalla myös viimeinen.Viime päivien runsaiden lumisateiden ansionsa laavu ja sen ympäristö oli melko paksussa lumessa.


Kattovasat upotettin ylimpään hirteen sahaamalla moottorisahalla sopiva kolo. Ihan kohtuullisen siisti työjälki vaikka itse sanonkin.


Laitoimme reunoille yhdet laudat ja mittasimme katon ristimitan kohdalleen. Tuurilla ristimitta sattui kerralla kohdalleen. Tosin jotain tekemistä saattoi olla silläkin, että kulmat mitattiin ns. "timpurin suorakulmalla" 90 asteen kulmaan. Kaikki varmaan tietävät mistä on kyse? Kun toinen kateetti on 60cm ja toinen kateetti on 80cm niin hypotenuusa on silloin 100cm. Helppoa, eikö?


Tein katon teosta time lapse-videon. Kamera naputti rakentamisen aikana runsaat 500 kuvaa. Kuvien väli oli 15 sekuntia. Videossa kuvat ovat 0,2 sekunnin väleillä.


Saimme katon suurin piirtein valmiiksi hieman ennen puolta viittä. Pistimme ensimmäiset räystäslaudat paikoilleen. Ensi kerralla niihin naulataan tuppeen sahattua lautaa päälle peittämään pellin reunat.


Monta kuukautta tätä on tehtykin. Koitin laskea tehtyjä työtunteja mutta unohdin jossain vaiheessa tuntimäärän enkä ole sen jälkeen edes koittanut laskea. Tällä hetkellä määrä lienee jossain 40 tunnin paikkeilla. Yksin tehdessä tuon ajan voisi kertoa neljällä. Vielä on pientä homma jäljellä mutta ehkäpä osa 10:ssä on jo valmista?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti