maanantai 16. marraskuuta 2015

Laavu lähimetsään osa 3: Hirsikehikon rakennusta

Laavun rakennus edistyi tänään muutaman hirsikerroksen verran. Aloitimme aamulla vähän kahdeksan jälkeen hämärän vielä viipyessä maiseman yllä. Sää oli mitä parhain hirsirakentamiseen. Pakkasta oli -2' ja välillä satoi kevyesti lunta.

Aluksi mittasimme ja laskimme lattialankkujen määrän ja teimme kehikon sisämitat 230x330cm niiden mukaan. Ulkomitat ovat n. 270x370cm. Räystäistä tehdään reilun kokoiset ja polttopuut laitetaan niiden alle pinoon.


Tästä se alkaa. Ensimmäisen hirren salvoksen sauhausta.Ensimmäinen kierros on salvottu ja mitattu ristimitta kohdalleen. On aika tehdä toinen kerros. Tarkkaa puuhaa tuo sahaaminen. Vaikka yrittää tehdä vain hyvän niin väkisin tulee priimaa. Salvoksen sahausmerkit katsottiin suoraan vatupassilla ja piirrettiin ruuvimeisselillä raapimalla. Lumiseen ja märkään puuhun ei mikään kynä jätä riittävän selvää jälkeä.

  

Koska pitkiä hirsiä ei ole tarpeeksi, joudutaan osa hirsikerroksista tekemään pätkistä.


Salvokset viimeisteltiin kirveellä veistämällä. Näin salvoksista saadaan tiukat ja siistit.


Salvoksen syvyys on helpoin mitata kun hirsi on nostettu tasalleen edellisen kerroksen päälle.Tämän verran saimme tehtyä viidessä tunnissa. Alku oli luonnollisesti hidasta kun piti miettiä ja mittailla. Kehikkoon tulee vielä yksi täysi hirsikerros, että takareuna on riittävän korkea. Tämän jälkeen tekeminen nopeutuu huomattavasti kun salvoksia tarvitsee veistää vain etunurkkiin.

Nyt on välillä käytävä pari yötä töissä ja jos sää sallii, hommaa jatketaan torstaina. Uskoisin, että saamme silloin kehikon jo melko valmiiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti