tiistai 26. syyskuuta 2017

Rimakanootti osa 1: Muotin teko


Viime talvena kaverini osti muotin Prospector-malliselle rimakanootille ja teki itselleen upean kanootin mahonki- ja kuusirimoista. Olin jo pitemmän aikaa haaveillut kanootin teosta ja nyt kun mahdollisuus oli niinkin lähellä, pyysin saada ostaa kaveriltani piirustukset. Pääsimme hinnasta yksimielisyyteen ja kävin piirtämässä vanerille valmiista muotista kuvat. Leikkasin vannesahalla muotit irti ja kesän tauon jälkeen syksyn iltojen pimentyessä lopulta kasasin muotin valmiiksi autotalliin.


Tavoitteena on saada kanootti vesille keväällä 2018. Työtunteja tuhrautuu talven pimeinä iltoina varmaan lähelle 150. Tämä oli syy miksi aloitin projektin vasta syksyllä. Kesällä ei ole aikaa eikä välttämättä malttia tehdä rauhassa ja onkin suurta vääryyttä pilata upea käsityön mestarinäyte hutiloimalla.


Koska lankut eivät ole ikinä täysin suoria, ruuvasin lankkujen päälle 9mm vanerin antamaan jäykkyyttä ja pitämään muotin suorassa.


Koska autotalli ei voi olla koko talvea vain kanootin tekoa varten, muotin jalkojen alla on 70mm renkaat, joilla muotin voi siirtää seinän viereen kun auto pitää saada talliin. 


Siitä se lähtee tämäkin projekti käyntiin! Ensimmäisenä on tehtävä vannaspuut, joihin rimat liimataan päistä kiinni. Se on sitten seuraavan postauksen aihe kunhan ehdin aloittaa rakentamisen. Lisäsin blogin yläpalkkiin uuden välilehden "RIMAKANOOTTI", jonka kautta projektin seuraaminen on helppoa.

Kaarien piirtäminen vanerille, sahaus sekä muotin kasaus valmiiksi: 5h

Seuraavaan osaan pääset tästä.

4 kommenttia:

 1. Upee homma. Ollu sama mielessä että pitäis rakennella muttei vielä ole tullu aloitettua edes syvällisempiä pohdintoja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tässä haastetta kerrakseen kun aloitan ensimmäistä kanoottiani tekemään. Tämän jälkeen olen jo varmasti aika paljon viisaampi. Tarkoituksena on jakaa kokemuksia ja ehkä neuvojakin niille, jotka harkitsevat vastaavaan projektiin ryhtymistä.

   Poista
 2. Hienoa! Tätä pitää seurata. Itselläkin on haaveissa haapaisen pelin teko, muttei rimoista liimaamalla vaan tukista työstämällä. Se ei kyllä starttaa ensi talvena, eikä ehkä ensi kesänäkään. Mutta vielä jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri oli puhetta yhden tuttavan kanssa haapiosta. Hänellä olisi kuulemma todella paksu haapa valmiiksi kaadettua jos vain haluan tehdä siitä haapion. Katsotaan nyt onko siitä enää mihinkään kun saan tämän projektin tehtyä. Puu on kuulemma irti maasta mutta en tiedä sitten pystyykö kuivuneesta puusta enää tekemään. Lähinnä se levittäminen on se kysymysmerkki, että kestääkö kuivunut puu sitä.

   Poista