sunnuntai 9. heinäkuuta 2017

Vieraskynästä: Nokkosista voimaa kasvitarhaanKesä on tehnyt tuloaan toukokuusta lähtien, eikä vieläkään ole ihan täysin onnistunut. Viileitä kelejä riittää, mutta siitä huolimatta hyötykasvit takapihalla työntävät vihreää versoa ja sinnittelevät tuulessa ja sateessa.

Kesän kuluessa ja kasvien kasvaessa ravinteet mullasta vähenevät, ja tulee aika lannoittaa maata. Helpointa olisi ajaa Prisman puutarhamyymälään ja hankkia lannoitesäkki sieltä, jos kukkaron pohjalta sattuu löytymään kolikoita.

Luonnonmukaisen ja halvan vaihtoehdon lannoittamiseen löydät kotipihaltasi. Tarvitset vain nokkosia, vettä, sankon eli ämpärin  ja aikaa • Kerää sankollinen nokkosia. (sellaisia jotka eivät vielä kuki, jos et samalla halua kylvää nokkosta) 
 • Laske nokkosten päälle vettä, sankko täyteen
 • Sulje kansi
 • Anna käytteen seistä kansi suljettuna 1-2 viikkoa. Auringonpaisteessa ja lämpimässä käyminen tapahtuu nopeammin kuin viileässä.
 • Sulje nenäsi pyykkipojalla ja avaa kansi. Käyte haisee kauhealle.
 • Nokkoskäytteen voi siivilöidä ja pullottaa, tai säilyttää sankossa nokkosineen ja ottaa sieltä tarpeen mukaan.  Lukemani mukaan käyte säilyy pullotettuna jopa vuosia.
 • Nokkoskäytteen laimennussuhde on n. 1/10. Kymmenen litran kastelukannuun voit siis laittaa litran käytettä ja loput vettä. Käyte kaadetaan kasvin juurelle, ei lehtien päälle. Nokkoskäyte on lannoite jota annetaan kasveille harvakseltaan.

Nokkosista voit valmistaa myös nokkosvettä. Se tehdään samalla tavalla kuin nokkoskäyte, mutta annetaan seistä vain 1-2 vrk. Nokkosvedellä kasvit kastellaan päältäpäin. Se virkistää kasvit ja toistuva käyttö pitää tuholaiset loitolla. Nokkosvettä voit käyttää päivittäin.

Lisää tietoa luonnomukaisesta viljelystä löydät klikkaamalla tästä.
 


2 kommenttia:

 1. No vau. Tuo olikin uutta tietoa nokkosesta. Ruuan jatkeena sitä oon tähän asti tiennyt käytettävän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin nokkonen on suosittua kesäruokaa letuissa, vohveleissa ja keitossa. Kotipihasta saa vaikka mitä syötävää kun vähän käyttää mielikuvitusta. Varmaan useimmilla pihoilla kasvaa mm. voikukkia, vesiheinää, maitohorsmaa, jne.

   Poista