keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Voikukkasiirappia


Sain fb:n Villiyrtit arkikäytössä-ryhmästä hyvän ja helpon reseptin voikukkasiirapin tekoon. En ollut moisesta aikaisemmin kuullutkaan mutta sitä niin vuolaasti kehuttiin, että pakkohan se oli kokeilla.

Aloitin keräämällä pihalta kaikki voikukat. Niitä saa olla todella paljon ja pienet kädet ovat hyvä apu keräämisessä.


Viiden litran taikinakulho oli lopulta 2/3 täynnä. En tiennyt yhtään kuinka paljon tästä määrästä saa siirappia mutta ainakin kukkia oli riittävästi.


Kukista nypitään kannat irti. Helpoimmin ne lähtevät kun ottaa kukasta kahdella kädellä kiinni ja hieman pyöräyttää.


3,5l kattila oli kantojen irroittelun jälkeen noin puolillaan kukkien terälehtiä. Kaadoin sekaan litran vettä ja aloin keittää seosta miedolla lämmöllä. Sekoittelin ja puristelin seosta kauhalla kunnes vesi alkoi näyttää tummalta mehulta.


Mehun suodatin toiseen kattilaan harsokankaan läpi ja kaadoin kattilan pohjalle jääneen märän mössön kankaan päälle valumaan.


Mittasin 450g sokeria kahteen desilitraan mehua ja kiehautin seoksen jatkuvasti sekoittaen. Kiehuvan seoksen kaadoin kuumennettuihin lasipurkkeihin. Kuumentaminen onnistuu helposti esim. upottamalla lasipurkit hetkeksi kiehuvaan veteen.


Siinä sitä on! Melkein 1,5 litraa kullankeltaista herkkua. Siirappi saa lopullisen olomuotonsa vasta jäähdyttyään. Tiiviisti suljetut purkit ovat jäähdyttään alipaineisia ja voikukkasiirappi säilyy viileässä jopa pari vuotta. 

Tarjosin maistiaisia lapsille ja hetken miettimisen jälkeen tyttäreni sanoi: "Tämähän on kuin hunajaa." Koostumus, väri ja maku todellakin muistuttaa hunajaa. Voikukkasiirappia voi käyttää jäätelön päällä, maustamattoman jogurtin seassa, myslissä, puurossa, paahtoleivällä, jne. Vain mielikuvitus on rajana.


2 kommenttia:

  1. Voi kuulostaa oudolta, mutta pieni määrä virtsaa terälehten sekaan auttaa säilyttämään värin, koska virtsa sisältää ammoniakkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä olisi kyllä tullut mieleeni kokeilla. :D Olen kyllä kuullut tuon saman tempun lakkojen värin säilyttäjänä niin miksipä ei toimisi tässäkin.

      Poista