tiistai 31. maaliskuuta 2015

Melontareittejä Suomessa ja muualla maailmalla


Jongunjoki 7.6.13
Vaikka ulkona pyryttää parhaillaan lunta taivaan täydeltä, alkavat melojat jo suunnitella kevään ja kesän melontareissuja. Retkikartta ja netti ovat kovassa käytössä, vesistöennusteita seurataan, etappeja mittaillaan kartalta ja tarvikkeiden kuntoa tarkastetaan. Ainakin minä olen tehnyt näin jo monta kuukautta.

Jongunjoen Hiidenportti 7.6.13

Maailmalla on paljon mielenkiintoisia melontareittejä mutta tiedot niistä ovat usein hajallaan. Yksi loistava kirja Suomen melontareiteistä, melojan perustiedoista ja -varusteista on Eerikki Rundgrenin Retkimelonta.

Kirjassa käydään läpi melojan perustaitoja mm. kosken "lukemiseen", tarvittavia varusteita, jne. Kirjassa on myös esitelty laajasti melontareittejä Suomessa. Reitit on etsimisen helpottamiseksi eritelty maakunnittain. Koskireiteistä suurimmassa osassa on myös tarkat nuotitukset koskiin.

Jongunjoki 8.6.13

Netistä löytyy paljon tietoa reiteistä ja paras tähän mennessä löytämäni sivusto on Holger Knothin ylläpitämä Canoeguide.net.

Sivustolla on erittäin kattavasti esitelty melontareittejä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä. Muutama viikko sitten sivustolle tuli reittejä myös Kanadassa ja Alaskassa. Esittelyihin on liitetty kuvia sekä videoita jos niitä on ollut saatavilla.

Lähtö- ja päätepisteet sekä reittien summittainen kulku löytyvät google mapsin pohjalta. Kartalle on laitettu myös majoituspalveluita- ja kanoottien vuokraustoimintaa harjoittavien yritysten tietoja.

Sivustolla on myös hyviä artikkeleita melontaan ja melontavarusteisiin liittyen. Osittain artikkeleita löytyy myös vaelluksilla käytettävistä varusteista. Ruoan valmistamisesta retkeilyoloissa on kirjoitettu useampia hyviä artikkeleita.

Sivusto on alunperin saksankielinen mutta sivun ylälaidasta löytyy lippuja, joista saa sivuston käännettyä myös suomeksi. Käännös on koneesta johtuen hieman kankeaa mutta silti ymmärrettävää.

Holgerin ja hänen kavereidensa reissuista voi lukea lisää sivulta http://www.holger-knoth.de/cms/.
Videoita reissuilta löytyy youtubesta https://www.youtube.com/user/hokno100.

Lieksanjoen Murrookoski 18.5.14

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti