tiistai 12. elokuuta 2014

"Tein itse säästin"

Noinhan se vanha hokema menee... No, tällä kertaa tein osittain itse ja ompeluhommat teki vaimoni.
Tarkoituksena oli tehdä kanoottiin aukkopeite, joka pitää isommissa aalloissa veden kanootin ulkopuolella ja on kohtuullisen edullinen valmistaa. Valmis ukkopeite maksaa 399€ enkä todellakaan aio maksaa semmoista hintaa. Niinpä vietin muutaman illan internetin ihmeellisessä maailmassa hakien monilla erilaisilla hakusanoilla niin suomeksi kuin englanniksikin ja niinpä vain sieltä löytyi muitakin, jotka olivat tehneet itse aukkopeitteensä.Kävin ostamassa Eurokankaasta kangasta, josta toinen puoli on vihreä ja toinen hopea. Luultavasti se on tarkoitettu esim. teltta/louekankaaksi mutta palvelee aukkopeitteenäkin hyvin. Kangas on vedenpitävää ja kevyttä. Lisäksi ostin 30mm ja 10mm nylon-hihnaa. Kumipörssistä ostin 8mm ja 4mm kumiköyttä ja Tokmannilta S-koukkuja.


Leikkasin kankaan kanootin muotoon ja jätin ulkopuolelle reilun 10cm ylimääräiset reunukset. Vaimoni ompeli reunaan 30mm nylon-hihnaa ja siihen samasta hihnasta lenkit. Lenkkien läpi pujotin paksumman kumiköyden alapuolelle ja kanootin päälle ristiin ohuempaa. Paksumpaan köyteen pujotin S-koukut, joiden toinen pää oli puristettu silmukaksi. Kanootin kylkeen porasin reiät ja laitoin isoilla vetoniiteillä 10mm hihnasta tehdyt lenkit kiinni. Mansetit on tehty samasta kankaasta ja ne kiristetään vyötärölle kuminauhalla. Kujassa kulkee 4mm kumiköysi ja sen kireyttä voi säätää esim. takin hupuista tutuilla "nipsuilla".


Aukkopeite tuli testattua Ruunaalla ja hyvin toimii. Pientä kehittämistä vaatisi kiinnitys vyötärölle. Liukas peitteen kangas meinaa luistaa liukkaan liivien kankaan päällä ja onkin usein kosken jälkeen painunut lantion tasalle. Ehkä paremmin pysyisi jos laittaisi liivien alle märkkäriä vasten? Toisaalta sen pitää olla sen verran löysä, että kaatuessa kanootista pääsee helposti pois. Tarvikkeet maksoivat n. 90€ ja karttalaukku siihen vielä 10€. Väittäisin, että kannatti tehdä itse. =)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti