sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Hirvikeittoa

Sunnuntainakin piti ruokkia perhe eikä minulla ollut sen kummempia valmiita suunnitelmia. Pakastinta kaivellessa käteen tarttui hirvenjauhelihaa ja samalla syntyi myös idea ruoasta.


Kuullotin kasarissa sipulit ja ruskistin jauhelihan. Maustoin jauhelihan mustapippurirouheella, suolalla sekä lipstikalla. Lisäsin kasariin perunakuutiot sekä pakastettuja keittojuureksia eli porkkanaa, lanttua, purjoa, palsternakkaa ja selleriä. Jauhelihan ja perunoiden suhde oli 1/3 jauhelihaa 2/3 perunoita. Jos haluaa lihaisampaa keittoa, voi laittaa niitä molempia saman verran.

tiistai 24. tammikuuta 2017

Talvipäivän valoa ja varjoja



Aina ei päivä lähde käyntiin niinkuin haluaisi. Uusi pehmeä lumi, ohuen ohut pilviharso ja nouseva aurinko antoivat erinomaiset olosuhteet kuvaamiseen. Tyttären illalla alkanut migreeni esti kuitenkin tehokkaasti suunnitelmat kuvaamisesta ja jouduin katselemaan kaunista auringonnousua olohuoneen ikkunan läpi. Voisi se maisema olla huonompikin mutta ei sellainen mitä olin ajatellut.

perjantai 13. tammikuuta 2017

Suomi100-juhlavuosi

Suomessa on asuttu tuhansia vuosia. Tämä voidaan päätellä löydetyistä kalliomaalauksista. Vanhimmat tunnetut kalliomaalaukset on tehty 4000-5000 eKr. Aikanaan kalliomaalausten tarkoituksena ei ole ollut taiteen tekeminen vaan niillä on viestitty toisille mm. turvallisia reittejä, metsästysmaita ja kalavesiä.

Kauan sitten Suomi ei kuulunut mihinkään valtioon. Täällä eli saamelaisia, jotka asuttivat sisäsuomen erämaita metsästäen ja kalastaen. Vähitellen etelästä tuli lisää ihmisiä, jotka asuttivat rannikkoseutua ja myöhemmin myös sisämaata.

http://kilpailu.minunmaisemani.fi/1388?search=asko+ristolainen&order=top&p=1
1100-luvulla katolinen kirkko alkoi levittäytyä pakanallisille alueille. Kristinusko oli jo vakiintunut Ruotsiin ja 1150 Ruotsin kuningas Eerik Pyhä ja piispa Henrik tekivät ensimmäisen ristiretkensä Suomeen. Ruotsin vallan ajan katsotaan alkaneen näihin aikoihin. Ruotsi menetti Suomen Venäjän keisarikunnalle 17.09.1809 Suomen sodan seurauksena.

lauantai 7. tammikuuta 2017

Vohveleita maitohorsmasta

Kesällä lapset keräsivät, ryöppäsivät ja pakastivat erilaisia villiyrttejä. Näin he hankkivat jäätelörahaa kesälomareissua varten. Nyt kun pakkanen paukkuu nurkissa ja lämpötila painuu -30'C kylmemmälle puolelle, on mukava kaivaa pakastimesta omalta pihalta kerättyjä kasveja ruoan raaka-aineeksi.