perjantai 22. huhtikuuta 2016

Päiväretki Hiidenvaaran vanhoissa metsissä

Saimme perjantaipäiväksi lastenhoitajan ja mietimme vaimoni kanssa sopivaa päiväretkikohdetta lähellä Joensuuta. Aika monta paikkaa on tullut käytyä, useimmat niistä moneen kertaan, joten oli löydettävä jokin uusi paikka. Tietoa on saatavilla kun sitä jaksaa riittävästi kaivaa netistä.

lauantai 16. huhtikuuta 2016

Ensimmäiset kokemukset Tamron 24-70mm f/2.8:sta

Hankin uuden linssin kameran nokalle ja malttamattomana odottelin sitä saapuvaksi. Kun lopulta postista tuli ilmoitus paketista, en meinannut pysyä nahoissani. Seuraavava päivänä sää oli sopivan kirkas ja pääsin heti testaamaan linssiä hyvissä olosuhteissa.

Teknisesti objektiivi on jämäkkä ja zoomi hieman uutuuden jäykkä. Ainoastaan vastavalosuoja pitää hieman ääntä kun sitä heiluttaa. Tämä on kuitenkin niin vähäistä, etten pidä sitä häiritsevänä.

Nikonin omiin linsseihin tottuneena AF/MF-nappi sekä vakaajan on/off-nappi ovat hieman pienet eivätkä ainakaan tällä kokemuksella löydy katsomatta. Toisaalta, niitä harvemmin tarvitsee käyttää, joten kyllä niitä ehtii tarvittaessa katsomaan.

Ennen objektiivin hankintaa luin muiden kokemuksia ja vertailuja Nikkor 24-70mm f/2.8:n ja tämän Tamronin vastaavan välillä. Pääosin eroavaisuuksia oli vaikea löytää. Ainoastaan reuna-alueen tarkkuus oli merkittävin ero Nikkorin ja Tamronin välillä. Nikkorissa kuvaa kehuttiin kauttaaltaan teräväksi myös täydellä aukolla mutta toki linssillä on myös tonni enemmän hintaakin. Muuten kokemukset olivat Tamronin osalta vain positiivisia, joten päädyin hankinnassa tähän. Ammattilaisen kokemuksia ja arvioita linssistä voi lukea esim. täältä.

Alla omia kokeilujani Tamron 24-70mm linssillä. Kuten ylläolevan linkin takaa löytyvässä jutussakin mainitaan, jo täydellä linssi piirtää todella terävästi keskialueelta. Pienempiä kohteita kuvatessa reunojen lievä epäterävyys ei haittaa ja siitä pääsee eroon himmentämällä aukkoa pari pykälää. 5.6-aukolla piirto on jo koko kuva-alalta terävää ja moitteen sijaa on vaikea löytää. Pienimmätkin  yksityiskohdat piirtyvät kauniisti kuten tämän hintaluokan linssillä pitääkin.

Kaikki kuvat on valotettu pari pykälää alle ja säädetty samoilla arvoilla LR:ssa. Kamerana oli Nikon D7200. Blogger pakkaa kuvia aika rajusti, joten se on huomioitava kuvia kriittisesti katsellessa. Alkuperäiset kuvat LR:ssa näyttävät terävämmiltä.

 ISO 100, 58mm, f/2.8, 1/320

keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Savulohikeitto

Mukailin Tomi Björckin savulohikeiton ohjetta ja tein lounaan niistä aineksista mitä kotona sattui olemaan. Kun ruoanlaitto alkaa voilla ja päättyy kermaan, ei lopputulos voi olla kuin hyvää. Huomioitavan arvoinen seikka keittoa valmistaessa: Kala on valmiiksi jo melko suolainen ja tarkkana saa olla ettei lisää keittoon liikaa suolaa.


perjantai 8. huhtikuuta 2016

Kirjolohipilkillä Kantelesärkässä

Kevät tulee kohisten ja sitä mukaa pilkkikausi lähestyy vääjäämättä loppuaan. Tänä vuonna pilkkikausi tuntuu jäävän jopa paria viikkoa lyhyemmäksi kun useimmiten. Usein Pohjois-Karjalan järville pääsee pilkille vielä huhtikuun lopussa ja parhaimmillaan vielä vappunakin. Nyt puuttuvat yöpakkaset sulattavat järvien rantoja ja jäät muuttuvat nopeasti vaarallisen ohuiksi. Pelastuslaitos onkin varoitellut ihmisiä menemästä enää tuntemattomille vesistöille nopeasti heikkenevien jäiden takia.

Kävimme työkavereiden kanssa Kantelesärkässä pilkkimässä kirjolohta. Minulle tämä oli uusi kokemus mutta monet muut olivat konkareita kirjolohen narraamisessa. Verrattuna ahvenpilkkiin, on kirjolohen pilkkiminen jokseenkin erilaista hommaa. Pilkkikisamme voittaja tosin näytti, että taitava pilkkimies saa kirjolohetkin omilla erityisillä tempuillaan houkuteltua syöttiin. Itselläni oli vaihtoehtoina pieni lusikkauistin, tasapainopilkki sekä Mutu leech. Muutamaa pientä nykäisyä lukuunottamatta en saanut mitään.


maanantai 4. huhtikuuta 2016

Melontakauden avaus Porvoonjoella 2.4.2016


Veljeni ehdotti viime talvena, että avaisimmeko melontakauden Porvoonjoella heti jäiden lähdön jälkeen. Minua ei ollut kovin vaikea houkutella mukaan. Täällä Pohjois-Karjalassa on vielä järvissä paksut jäät, joet virtapaikkoja lukuunottamatta jäässä ja maassa lunta lähes puoli metriä. Hiihtokelit ja pilkkikelit siis parhaimmillaan. Melojan mieli tekee silti vesille ja kuohuvaan veteen.