sunnuntai 27. joulukuuta 2015

Pakkanen tekee jäätaidetta

Vesisateiden jälkeen talvi kiristää hiljalleen otettaan. Viime yön myrsky ja tämän päivän -6,5' pakkanen saa veden jäätymään rannoilla mielikuvituksellisiin muotoihin. Kävin vaimoni kanssa kävelyllä Kuhasalossa ja samalla kuvasimme jäämuodostelmia. Tällä kertaa oli mukava kun molemmilla oli omat kamerat eikä kummankaan ei tarvinnut odotella vuoroaan.



keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Hyvää joulua ja onnellista vuotta 2016!


Kiitos kuluneesta vuodesta kaikille Tervastulia-blogin lukijoille! Kävijätilastoja on ollut mukava seurata pitkin vuotta. Varsinkin kuluneen syksyn aikana blogia on luettu innokkaasti ympäri maailmaa. Viimeisen kolmen kuukauden aikana blogissa on vierailtu lähes 30:sta maasta yli 10 000 kertaa. Se tuntuu mukavalta. On hienoa tuoda suomalaista luontoa tunnetuksi maailmalla sanoin ja kuvin. Blogin lisäksi youtube-kanavani videoita on katseltu vuoden aikana tuhansia kertoja.

Tuleva vuosi tuo mukanaan monia hienoja retkiä ja projekteja. Heti alkuvuodesta on tarkoitus tehdä pari ahkiota, saada laavu siirrettyä ja rakennettua loppuun. Talven aikana olisi tarkoitus myös tehdä yksi pitempi hiihtovaellus ja lisäksi lyhyempiä retkiä.

Huhtikuussa alkaa Etelä-Suomeen tulla kevät ja kevään ensimmäistä melontareissua Porvoonjoen koskiin on jo valmisteltu. Sen jälkeen vesileikit jatkunevat toukokuussa kotimaisemissa Pohjois-Karjalassa. Vuoden odotetuin reissu on kesäkuun alussa tehtävä viikon melontareissu Ivalojoelle. Suunnitelmia on tehty pitkin vuotta ja nyt vain toivotaan, ettei tule ylitsepääsemättömiä esteitä. Uskon, että kesäaika tulee olemaan jälleen aika melontapainotteista.


Tämän videon myötä tahdon toivottaa kaikille lukijoille rauhaisaa joulun aikaa ja onnea vuodelle 2016!

Retkeilkää ja nauttikaa ulkoilusta!

Asko

lauantai 19. joulukuuta 2015

Sammeli Salotonttu Vekaruskoskella


Siskoni tarjoutui lastenhoitajaksi jos haluaisimme lähteä vaimoni kanssa jouluostoksille. Kaikki joulusalaisuudet oli jo ostettu, joten piti miettiä muuta tekemistä. Vaikea ei sitä ollut keksiä. Päätimme lähteä suttuisesta kelistä huolimatta Vekaruskoskelle kuvaamaan.


Vaimoni teki kuvausreissua varten rekvisiittaa ja ompeli parran ja vaatteet metsätontulle. Parta ja hiukset ovat pellavaa. Ne on ommeltu kiinni pipoon, jonka päälle on tehty tonttulakki. Paita on tehty kahdesta vanhasta vihreästä flanellipaidasta leikkelemällä ja yhdistelemällä sopivat osat. Huopatöppöset ovat SA-mallisten pakkassaappaiden sisähuovat. Housuja ei ehditty tälle reissulle vielä tehdä, joten käytin housuina tavallisia vaellushousuja. Ehkä seuraavalla kerralla housutkin ovat tyyliin sopivat.


Kyllä meillä oli hauskaa. Välillä naurettiin niin, että jouduin ottamaan vaimoani hartioista kiinni ettei hän olisi kaatunut. Kuulemma vaaputtava kävelyni näytti niin hullunkuriselta parran ja hiusten heiluessa. Onneksi ei Vekaruksella sattunut olemaan ketään muuta. Muuten olisimme varmaan saaneet kummeksuvia katseita minun viipottaessa pitkin kosken rantoja parta heiluen ja vaimoni kameran kanssa hihittämässä vedet silmissä.


Kommentteja, vieläkö kiinnostaa nähdä lisää tonttukuvia? Kotiin ajellessa suunnittelimme kaikenlaista hauskaa mitä kuvaamme ja laitamme näytille jos jotain kiinnostaa.


sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Laavu lähimetsään osa 6: Sillan rakentaminen ja polun raivaaminen


Lauantaiaamuna saimme tehtyä sillan ojan yli neljästä edellisenä päivänä tekemästäni kuusilankusta. Ensimmäinen hikinen urakka oli vetää 70-80kg painavat lankut 100m peltoa pitkin ojalle. Tein lankut halkaisemalla kaksi 5m pitkää ja 25-30cm paksua kuusitukkia. Latvasta jäi vielä kaksi 1,5 metrin pätkää, jotka upotimme maahan ojan penkkaan. Lankkua lovettiin alapuolelta sen verran, että sillankansi saatiin suurin piirtein tasaiseksi. Parin sentin heitto korkeudessa ei haittaa mitään. Pääasia, että siltaa pitkin pääsee kävelemään kompastumatta.

Harkitsimme kaiteiden tekoa mutta ne jätettiin kuitenkin pois. Silta on riittävän leveä käveltäväksi ja kaiteet haittaisivat sillan ylittämistä moottorikelkalla.

Nyt toivotaan sormet ja varpaatkin ristissä runsasta lumisadetta. Juuri eilen oli lehdessä, että marraskuun ja joulukuun sademäärä on ollut Joensuussa tähän mennessä vedeksi muutettuna 94,5mm. Marraskuussa osa sateesta tuli lumena, mutta muuten kaikki on tullut vetenä. Jos sää olisi ollut vähänkään pakkasen puolella, olisi lunta lähes metri. Nyt maa on täysin lumeton ja joet ovat lähes keväisessä tulvakorkeudessa. Ensi viikolle sääennuste näyttäisi pakkasta ja lumisadetta, joten ei vielä menetetä toivoa. Vuodet eivät ole veljeksiä.


Kyllä siitä kelpaa kävellä eikä notku moottorikelkan allakaan. Pihkapuu kestää helposti 15-20 vuotta. Ensimmäisenä lahoaa maata vasten olevat pyöreät puut mutta ne voi vaihtaa tarvittaessa uusiin. 


Raivasimme ja tasoitimme polkua tarvittavilta osin, jotta myös pienet lapset pystyvät kävelemään. Varsinkin taimikossa oli välillä melkoisen korkeita kasoja maata, joita kaivinkone oli tehnyt hakkuuakon mätästämisen yhteydessä.


Välillä suunniteltiin tulevaa. Ensi keväänä on hommana kerätä ja pilkkoa kaadettuja puita polttopuuksi. Viime talvena metsässä tehtiin harvennushakkuu ja maassa lojuu runsaasti latvuksia sekä ohutta koivua.


Hommat saatiin tältä erää valmiiksi ja oli mukava palata takaisin kotiin.


tiistai 8. joulukuuta 2015

Laavu lähimetsään osa 5: Nurkkakivet, lattialankut ja kattovasat valmiina

Niin siinä taas kävi, että voimakas lounaistuuli lämmitti ilman ja toi tullessaan vesisadetta. Sen myötä suli 25-30cm lunta ja haaveet joulukahvien juomisesta laavulla. Tällä hetkellä on lämpöä +0,5'C ja täysin lumeton maa. Jos jotain hyvää tästä on keksittävä niin saatiinpahan rauhassa laavun paikka valmiiksi.


Naapurini kaivoi veljensä kanssa pintamaan pois kallioon saakka ja muurasi nurkkakivet paikoilleen. Muuraamisen jälkeen kuoppa täytettiin ja maan pinnalle jäi näkyviin yksi harkkokerros. Kallio on runsaan 20cm syvyydellä. Yksi asia on ainaki varma: laavu ei tule ikinä liikkumaan roudan takia.
 

Samoin naapurini olivat kaataneet muutaman kuusen ja kuorineet kattovasat valmiiksi. Itse olin kaksi viikkoa töissä ja laavun rakentaminen jäi omalta osaltani väliin.

Tänään katkoimme 135x45mm lattialankut ja lattiavasat sirkkelillä määrämittaan ja kiskoimme lankuista naulat pois. Kehikon siirron ja kasauksen jälkeen on helppo latoa paikalleen valmiiksi oikean pituiset lankut.

Vielä olisi yhden sillan teko ennen maan jäätymistä. Pellon ja metsän rajassa on runsaan parin metrin levyinen ja metrin syvyinen oja, jonka yli on tarkoitus rakentaa silta. Sitä varten kaadan pari hieman paksumpaa kuusta, joista saamme halkaisemalla riittävän tukevan sillankannen. Siitä lisää sitten myöhemmin.

Jos aikaisemmat osat rakentamisesta ovat jääneet lukematta niin löydät ne yläpalkista LAAVU-välilehden alta.


sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Kolmen ruokalajin itsenäisyyspäivälounas


Juhlapäivänä pitää syödä hyvin ja itsenäisyyspäivänä mieluusti ruoan pitää olla suomalaista. Tänä vuonna tein alkuruoaksi kanttarellikeittoa. Pääruokana oli hirven paahtopaistia, valkosipulikermaperunoita, kokonaisena paistettuja sipuleita, keitettyjä porkkanan ja nauriin paloja, kaali-omena-puolukkaraastetta ja jälkiruoaksi kotitekoista puolukka-kinuskijäätelöä. Vaimoni auttoi raasteen ja kinuskin tekemisessä, että saimme ruoan ajoissa nälkäisille lapsille.
Raaka-aineet olivat mausteita lukuunottamatta 100% suomalaisia. Näin tuli kannatettua myös kotimaisia maanviljelijöitä.


Kanttarellikeitto:

1. Turvota kuivattuja sieniä väljässä vedessä tunti.
2. Keitä sieniä runsas puoli tuntia ja lisää sekaan yksi hienonnettu sipuli.
3. Suurusta keitto vehnäjauhoilla ja anna kiehua 10min miedolla lämmöllä.
4. Kaada keittoon hieman kermaa ja lisää suola. 


 

Hirven paahtopaisti:

1. Hiero suola ja mausteet paistin pintaan huolella. Voit myös marinoida lihan pussissa yön yli, jolloin mausteet imeytyvät paremmin lihaan.
2. Ruskista lihan pinta pannulla voissa
3. Paista lihaa uunissa 100'C lämmössä kunnes lihan sisälämpötila on paistolämpömittarin mukaan 55-60'C.
4. Kääri liha folioon ja jätä pöydälle vetäytymään vähintään tunniksi. Jos paisti on suurempi, kaksi tuntiakaan ei ole liikaa. Pääasia on, että leikatessa nesteet pysyvät lihan sisällä.
5. Leikkaa liha vasta juuri ennen tarjoilua erittäin terävällä veitsellä puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Värin tulee olla kauttaaltaan kauniin punaista. Tällöin liha on mehukasta ja herkullista.

Valkosipulikermaperunat:

1. Viipaloi perunat vuokaan. Parhaiten toimivat jauhoiset lajikkeet. Itse käytin paikallisen viljelijän Asterix-lajiketta.
2. Purista valkosipuli kerman joukkoon ja lisää suola. Kaada kerma perunoihin ja lisää tarvittaessa hieman maitoa.
3. Paista uunissa 175'C lämmössä kypsäksi.



Kotitekoinen puolukka-kinuskijäätelö:

1. Vatkaa 3 munaa ja 6rkl sokeria vaahdoksi.
2. Vatkaa 3dl kermaa vaahdoksi.
3. Sekoita vaahdot keskenään.
4. Lisää joukkoon tehosekoittimella murskattuja jäisiä puolukoita.
5. Kelmuta kakkuvuoka tuorekelmulla ja kaada vaahto vuokaan.
6. Anna jäätyä yön yli. Jäätelö irtoaa helposti kun vuokaa kastelee ulkopuolelta kuumalla vedeltä.
7. Tee kinuski. Tarvitset 1dl kermaa ja 1dl fariinisokeria. Ohjeet löydät esimerkiksi täältä.
8. Anna kinuskin jäähtyä hetki ja kaada varovasti jäätelön päälle. Voit koristella jäätelön esim. jäisillä puolukoilla.