tiistai 21. huhtikuuta 2015

Aamu Pitkärannan lintutornilla 21.4.15

Ennusteen mukaan sää vaikutti suotuisalta valokuvaukseen, joten lähdimme vaimoni ja kahden nuorimman lapsemme kanssa heti aamusta lintutornille.. Ennuste ei kuitenkaan pitänyt ihan paikkaansa. Taivas oli tasaisen harmaa ja tuuli oli koillisesta vaikka piti olla pilvetön taivas ja 3m/s pohjoistuulta.

Aamun havaintona oli 37 metsähanhea, neljä laulujoutsenta, piekana, töyhtöhyyppä, kuovi, kurki ja muutama korppi. Teeret olivat olleet aikaisemmin aamulla suolla mutta nyt pulisivat männikössä.
Eilen tornilta oli näkynyt merikotka. Tänään se jäi näkemättä. Onpahan hyvä syy mennä uudestaan.

Hanhia tuli paikalle 5-10 linnun parvissa ja ne laskeutuivat Pielisjokeen runsaan 500 metrin päähän tornilta. Joutsenet olivat eri mieltä sulien jakamisesta ja ajoivat hanhet kerta toisensa jälkeen pois.

lauantai 18. huhtikuuta 2015

Aurora borealis

Kesä tulee ja sitä mukaa yöt vaalenevat. Alkaa pikkuhiljaa olla kevään viimeiset yöt bongata revontulia kun ne vielä näkyvät. Kulunut talvi on ollut revontulien katselun ja kuvaamisen kannalta hyvä silloin kun sää on sen sallinut.

Talven aikana yö jos toinenkin tuli kurkittua taivaalle. Maaliskuussa nähtiin komeimmat revontulet vuosiin. Silloin en suureksi harmikseni päässyt niitä kuvaamaan vaan tyydyin katsomaan jälkikäteen toisten ottamia kuvia.

Viimeisten kahden yön aikaan on suhteellisen kirkas sää suosinut ja taivas on leimunnut hienosti keskistä Suomea myöten. Näyttäisi, että ainakin vielä ensi yönä on hyvät mahdollisuudet nähdä revontulia. Muutaman viikon kuluttua pimeä hetki on kutistunut muutamaan tuntiin ja todennäköisyys revontulien näkemiseen heikkenee. Aika näyttää vieläkö ensi talvena nähdään samanlaisia tulituksia?

Alla muutama kuva 16.4. klo 23-24 näkyneistä reposista. Puolen yön aikaan alkoi taivas pilvistyä ja kuvasaalis jäi muutamaan kymmeneen.maanantai 13. huhtikuuta 2015

JONGUN HUJAUS 2015

Runsaan neljän viikon päästä 16.5.15 järjestetään perinteinen melontatapahtuma Jongun hujaus.


Jongun hujaus melotaan Kuhmon ja Lieksan kuntien alueella virtaavalla Jongunjoella.
Melonta alkaa Jonkerista ja päättyy Aittokoskelle. 28km matkalla joen putoamiskorkeus on 65m ja melottavana on lähes 40 koskea vaikeustasoltaan I-II+.


Aittokoskelta voi halutessaan jatkaa matkaa Lieksan Nurmijärvelle saakka, jolloin kokonaismatka on 70km. Jongunjoen melontareitin selosteeseen ja koskien nuotitukseen voi tutustua täällä. 


Kuvia aiempien vuosien Jongun hujauksista löytyy täältä.perjantai 10. huhtikuuta 2015

Silakkarullat kermassa

Aina ei hyvän ruoan tarvitse olla monimutkaista ja hidasta valmistaa. Usein yksinkertainen on kaunista ja hyvää.


Tässä yksi nopea ja hyvä arkiruoka, joka taatusti maistuu.

1. Levittele silakkafileet leivinpaperille. Myös ahvenfilee tai muikku, ym. käy erinomaisesti.
2. Ripottele fileiden päälle suolaa ja sitruunapippuria.
3. Rullaa fileet pyrstöstä alkaen ja lado uunivuokaa tiiviisti.
4. Silppua päälle reilusti purjosipulia.
5. Vielä vähän suolaa ja ripaus mustapippuria.
6. Kaada päälle kermaa ja hieman maitoa, jotta kalat ovat puoliksi nestepinnan alla.
7. Paista 175 asteessa n. 30 min.
8. Ripottele päälle juustoraastetta ja paista vielä 5min.
9. Nauti perunamuusin kera.