tiistai 31. maaliskuuta 2015

Melontareittejä Suomessa ja muualla maailmalla


Jongunjoki 7.6.13


Vaikka ulkona pyryttää parhaillaan lunta taivaan täydeltä, alkavat melojat jo suunnitella kevään ja kesän melontareissuja. Retkikartta ja netti ovat kovassa käytössä, vesistöennusteita seurataan, etappeja mittaillaan kartalta ja tarvikkeiden kuntoa tarkastetaan. Ainakin minä olen tehnyt näin jo monta kuukautta.

Jongunjoen Hiidenportti 7.6.13

Maailmalla on paljon mielenkiintoisia melontareittejä mutta tiedot niistä ovat usein hajallaan. Yksi loistava kirja Suomen melontareiteistä, melojan perustiedoista ja -varusteista on Eerikki Rundgrenin Retkimelonta.

Kirjassa käydään läpi melojan perustaitoja mm. kosken "lukemiseen", tarvittavia varusteita, jne. Kirjassa on myös esitelty laajasti melontareittejä Suomessa. Reitit on etsimisen helpottamiseksi eritelty maakunnittain. Koskireiteistä suurimmassa osassa on myös tarkat nuotitukset koskiin.

Jongunjoki 8.6.13

Netistä löytyy paljon tietoa reiteistä ja paras tähän mennessä löytämäni sivusto on Holger Knothin ylläpitämä Canoeguide.net.

Sivustolla on erittäin kattavasti esitelty melontareittejä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä. Muutama viikko sitten sivustolle tuli reittejä myös Kanadassa ja Alaskassa. Esittelyihin on liitetty kuvia sekä videoita jos niitä on ollut saatavilla.

Lähtö- ja päätepisteet sekä reittien summittainen kulku löytyvät google mapsin pohjalta. Kartalle on laitettu myös majoituspalveluita- ja kanoottien vuokraustoimintaa harjoittavien yritysten tietoja.

Sivustolla on myös hyviä artikkeleita melontaan ja melontavarusteisiin liittyen. Osittain artikkeleita löytyy myös vaelluksilla käytettävistä varusteista. Ruoan valmistamisesta retkeilyoloissa on kirjoitettu useampia hyviä artikkeleita.

Sivusto on alunperin saksankielinen mutta sivun ylälaidasta löytyy lippuja, joista saa sivuston käännettyä myös suomeksi. Käännös on koneesta johtuen hieman kankeaa mutta silti ymmärrettävää.

Holgerin ja hänen kavereidensa reissuista voi lukea lisää sivulta http://www.holger-knoth.de/cms/.
Videoita reissuilta löytyy youtubesta https://www.youtube.com/user/hokno100.

Lieksanjoen Murrookoski 18.5.14

perjantai 27. maaliskuuta 2015

Luolamiehen elämää
Olin viiden päivän työreissulla Imatralla 23.-27.3.15. Vaikka viikon ohjelma oli melko tiivis, ehdin silti kahtena iltana käydä tutkimassa paria luolaa.

Tiistaina yritin käydä kuvaamassa auringonlaskua, josta näytti tulevan huikean hieno. Aurinko paistoi repaleisten pilvien takaa saaden niiden reunat hehkumaan. Myöhästyin kuitenkin viisi minuuttia ja paksut lumisadepilvet vyöryivät auringon eteen. Heikko auringonvalo teki hauskoja kuvioita jäällä oleviin vesilammikoihin.


Keskiviikkona kävin Markuksen kanssa tutkimassa Linnavuoren luolan. Paikka oli minulle uusi mutta Markukselle tuttu paikka. Retkipaikasta löytyy Markuksen tekemän esittelyn lisäksi toinenkin juttu paikasta. Keskeltä suurta kallioseinää löytyy melko helposti suuri halkeama. Halkeaman alareunasta kiivetään muutama metri tikapuita luolan suulle.

Itse luola on parikymmentä metriä pitkä rakoluola. Sen katto on koko matkalta ummessa. Korkeutta holvilla on noin viisi metriä ja leveyttä enimmillään noin 1,5m. Keskellä luolaa on ahtauma, jossa joutuu hieman kiipeilemään päästäkseen eteenpäin.

Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka jos on liikkeellä Imatran suunnalla.

Keittelimme teetä luolan lähellä suuren siirtolohkareen alla. Lohkare on halkaisijaltaan 10-15m ja se lepää henkilöauton kokoisten lohkareiden päällä.

Sää oli illalla täysin tyyni ja kirkas. Kuuntelimme nuotiolla kun mustarastaat pitivät konserttiaan lähellä.

Jää tekee taidetta.

 Tilaa on luolan alussa reilusti.

Keskellä luolaa on ahtauma, jossa joutuu hieman kiipeilemään päästäkseen siitä yli.


Markus ahtauman takana. Itse olin jo kiivennyt yli.Ylhäältä valuva vesi on jäätynyt aalloiksi.

Jääpuikkoja holvin katossa.

Jääpuikot sivuvalossa.Torstaina kävin Satun ja Turon kanssa tutkimassa Kilmäen rakoluolan. Se ei ollut niin suuri kun odotin mutta tulipahan käytyä katsomassa.

Luola on umpinainen ja kosteus luolan perällä saa homeen kasvamaan kallion pinnalla. Haju on kuin maakellarissa.

Löysimme luolasta sattumalta geokätkön. En aktiivisesti harrasta kätköilyä mutta muun harrastuksen ohessa tulee joskus etsittyä kätköjä.

 Luolan suuaukko on melko huomaamaton jos ei sitä varsinaisesti etsi.

 Katossa oli puoli sentti paksu ja viisi senttiä korkea "jäänauha", joka kiemurteli alaspäin.

 Jää valotettuna otsalampulla.

 Edellinen kirjaus geokätköllä oli 23.9.14.

 Ilves oli juossut pitkin metsäautotietä luolan lähellä.


perjantai 20. maaliskuuta 2015

Auringonpimennys 20.3.2015

Tänään nähtiin suuressa osassa Suomea auringonpimennys. Pohjois-Karjalassa se oli 82%. Seuraavan kerran vastaava nähdään joskus sadan vuoden päästä.


lauantai 14. maaliskuuta 2015

Termarin arvonta on suoritettu


Arvontapäivälle sattui työpäivä, joka on Kontiolahden ampumahiihdon MM-kisojen takia kiireinen. En voinut järjestää edellisen arvonnan tapaista videoarvontaa, joten arvonnan suoritti kollegani Aimo.

Palkinnon voitti tällä kertaa Aino. Onnea voittajalle! Toimitan palkinnon Ainolle huomenna.

Kiitos osallistumisesta ja pysykää linjoilla!

Asko

torstai 12. maaliskuuta 2015

Pakkasaamu suolla 12.3.15


Lopultakin Suomeen saatiin korkeapaine. Lumen vähyydestä huolimatta alkaa tosiaan tuntua maaliskuulta. Päivällä aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta ja yöllä on mukava pakkanen.


Kävin aamulla hiihtelemässä suolla katsastamassa, joko teeret ovat täydessä vauhdissa soitimella.
Lähdin kotoa 5.45 ja menin läheiselle Paritsansuolle. Siellä oli kuitenkin täysin hiljaista, joten hiihtelin takaisin ja siirryin autolla Siprin lintutornille. Siellä teeret olivat jo soitimella. En lähtenyt hiihtelemään lähemmäs etten olisi häirinnyt niitä vaan tyydyin katsomaan niitä kameran etsimen läpi 700m päästä lintutornista.


Nautin aamun rauhasta ja kuvasin tiaisia ja tilhijä. Lokit olivat löytäneet sulaa Pielisjoelta ja pitivät omaa konserttiansa. Kahdeksan aikaan oli aika lähteä kohti kotia ja päivän askareita.

sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Karamellisoidut hirvipihvit uunilohkoperunoilla
Tein naistenpäivän ruoaksi hirvipihvejä ja uunilohkoperunoita. Salaattina oli helppo tuoresalaatti jäävuorisalaatista ja minitomaateista. Jälkiruoaksi oli kahvin ystäville mocca pannacottaa ja muille suklaa pannacottaa.

Karamellisoidut hirvipihvit:

1. Leikkaa liha edellisenä päivänä poikkisyin n. 1cm paksuisiksi lehtipihveiksi.
2. Lado lihat lautaselle kerroksittain siten, että kerrosten välissä on suolaa ja mustapippurirouhetta.
3. Laita toinen lautanen lihojen päälle, jolloin lihat ovat kahden lautasen välissä hieman paineen alla. Kääri lautaset kelmuun ja nosta jääkaappiin.
4. Anna lihojen marinoitua noin vuorokausi.
5. Paista pihvit todella kuumalla pannulla tai parilalla voissa minuutti puoleltaan.
6. Sivele pihvin pintaan molemmille puolille tummaa siirappia ja paista vielä noin puoli minuuttia molemmilta puolilta.

Lihojen kanssa sopii hyvin esim. tumma kastike, jossa on mausteena hieman mustaherukkaa.


Uunilohkoperunat:

1. Pese keskikokoiset perunat harjalla huolellisesti.
2. Leikkaa pituussuunnassa neljään osaan "veneiksi".
3. Kaada kulhoon hieman öljyä ja lisää sekaan reilusti suolaa, yrttiseosta ja paprikaa.
4. Pyörittele perunanlohkot öljyssä ja levittele ne uunipellille. Jos perunoita on isompi määrä on helpompi levitellä perunat pellille, kaataa päälle öljy ja mausteet ja pyöritellä perunoita lastalla pellillä.
5. Paista uunissa 175 asteessa n. 45min välillä perunoita käännellen.

Mocca pannacotta:
Pannacotta kannattaa valmistaa jo edellisenä päivänä.

1. Keitä vahvaa kahvia pari desiä ja kaada se kulhoon jäähtymään. Itse käytin mutteripannulla keitettyä espressoa.
2. Laita kymmenen liivatelehtä likoamaan kylmään veteen.
3. Kiehauta 8dl kermamaitoa ja sekoita sekaan 1dl sokeria ja 1rkl vaniljasokeria.
4. Puristele vesi pois liivatelehdistä ja sekoittele ne kiehautetun maidon sekaan.
5. Kaada kahvi maidon sekaan.
6. Annostele maitokahvi laseihin ja nosta lasit viileään paikkaan, jossa liivate jähmettyy.
7. Nosta pari tunnin kuluttua nosta lasit jääkaappiin ja anna maustua yön yli.
8. Koristele annokset raastamalla päälle hieman suklaata.

Suklaa pannacotta valmistetaan samoin kun mocca pannakotta mutta kahvin tilalle maitoon sekoitetaan suklaata ja hieman tummaa kaakaota.